參加了一場不存在的香港書展,陷入了一場死亡遊戲//《灣仔遊戲》【2】

990 回覆
515 Like 12 Dislike
Lm
aguma guchi pier simida
立晒 Flag
雷一恆 RIP
有聲
希望佢完成唔到都唔使死
正啊 追翻尖東遊戲過嚟係正確做法
靈感來自最近同朋友玩嘅一隻game,加咗大話骰嘅元素,又改翻啱落去打小人嘅框架

好玩嘅不妨當酒game同朋友玩
黑犬巴真係創意無限,同埋單憑文字已經好立體地show到成個game play過程
文筆嚴重被低估
多謝巴打嘅欣賞
應該出埋結局就會死
冇錯,如果一個錯別字一蚊,我應該已經破產
懷疑黑犬巴爆咗肝
「狐狸先生幾多點」?

這個遊戲名稱才剛宣佈,參賽者們臉上都出現了跟前兩關頗為不同的反應。

大家內心裡都不約而同地想:「怎麼會玩這種小孩子的遊戲呢?」

參賽者的心聲似乎並沒有傳達到亞里士多德的耳邊,因此亞里士多德繼續介紹遊戲:「這次遊戲是個人賽,出線人數不限,只要達到指定分數即可出線。由於這次遊戲比較複雜,所以我將會直接派發遊戲規則給大家。」

亞里士多德話罷,扶手電梯下就出現了幾位黑衣職員。

他們揮手邀請參賽者們步下扶手電梯並走到一樓大堂前,然後向每人派發了長達四頁的遊戲規則。

一時間,商場中的參賽者們都安靜下來,專心一致地閱讀著這場遊戲的規則。

當每個人都讀得差不多的時候,亞里士多德的聲音再次在商場內四周響起:「這次遊戲範圍包括一樓到十四樓,G層及地下樓層均沒有開放。遊戲期間嚴禁將任何空間上鎖,例如洗手間,如有違規,會添上一分『落敗積分』作為懲罰。

遊戲規則暫時介紹至此,如果大家暫時沒有問題,我們的職員將會向大家派發這回合比賽使用的投票手錶,並解釋一下手錶的用途。」

黑衣職員的行動跟亞里士多德的話配合得天衣無縫,他的話音未落,參賽者們手中已獲發一隻投票手錶。

陳知天將投票手錶戴起之後,霎眼看來跟一般所戴的智能手錶無異。

而當他用手指劃動錶面時,首先出現的版面是幾個在場參賽者的面孔。

而他們的面孔旁邊,是「VP」和「LP」兩項標示為「0」的數據。

陳知天將錶面劃動幾下,果然每頁都有幾位玩家的面孔。

他馬上想到,遊戲如此設計,就是容讓玩家們可以透過了解他人的分數分佈,從而作出針對性的策略令人出局......

= = =
又來到未有加更的晚上
雖然係咁,但其實呢個Post 距離300正評不遠,
仲有penana都係差幾百likes,三四人幫手好輕鬆
呢個遊戲係全個故事入面規則全係最複雜嘅,
當然,其實玩落又唔難明嘅
所以呢,今日大家消化一下規則,
聽日正式入game

祝大家早日打爆加更目標

= = =
加更目標:
本post加更位:300正評
Post 1 加更位:800正評(係post 1都繼續計!)
Post 1 link:https://lihkg.com/thread/3372241/page/1
Penana加更位:4500 Likes
Penana link:
https://www.penana.com/article/1076791

最後留低埋樓主IG,大家有興趣可以去嗰邊催迫樓主加更,仲有得睇埋呢個故嘅「作者前言」同埋其他故事相關嘅嘢,IG限定㗎
IG : windblowssilently

默颺讀者交流TG group(快啲入嚟傾下點過關!)https://t.me/+jD_eY63Yb5I0MmQ1
狐狸俾人搵到唔會加LP
啫係只要合作就可以贏
灣仔啲遊戲燒腦同玩家互片都進階咗好多,牙昭嘅話應該玩唔掂
勝利條件應該係不多於2分LP?
或者少於3分LP?
因為3分LP都要輸喎
青璇應該可以喺呢關報仇了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞