在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
放少少薄薄地一層
佢望望下就自己去玩
我啲日日要沖涼前玩下水但又勁驚要比人捉沖涼
如果食奶only係隔耐啲
有冇尿?
我隻貓都係3.5個月 最近唔係好食貓糧 唔知做乜
罐罐就多多都食
好!等我試下先!
唔該曬
我私人屋苑來,有無好睇d既款
尿尿次次都有 屎就一星期都冇屙 不過胃口都可以
我一樣 3個月多d金影 開頭都唔玩水
呢個星期成日玩水 玩到成身濕哂次次都係我兩公婆準備入房訓佢就攪事
癬黎喇,搵個醫生開藥,你自己都小心,低機率傳人
最初可能會凶下
細嘅又可能好奇攬大貓

最好慢慢拉近距離
唔好一下就比新貓自由走沖去老貓到

熟咗幼貓會跟大貓啲動作

但都可能一嚟到就糖黐豆
想問領養既貓係咪通常冇幼貓開始養嗰啲咁痴人
如果全奶就應該呢一兩日差唔多出便
都係飯前拎暖水紙巾印多陣
睇下佢個菊花會唔會縮下縮下
睇下見唔見黑點
我個隻之前都唔玩 唔知搞乜依家日日玩
用自動餵食機出乾機
揀10g出,真實出左20g
我之前仲諗點解隻貓成日都食唔哂啲糧,但又keep住慢慢重
想問吓大家
我三日前接咗一隻大約兩個月嘅浪浪貓b返嚟,原本義工餵緊Leonardo 幼貓雞糧,我就轉糧轉咗做wellness core 幼貓糧,同埋每日都比一個細罐佢(可能分兩餐食 )每日食3-4餐
但係每日啲屎都係一粒粒偏硬,有時會有一隻食指咁長嘅,但都係偏硬
依加試緊比汪喵的益生菌睇吓好唔好啲但食咗兩日都冇乜料到咁
想問係咪可以試吓買啲小麥草比佢食吓定要轉全濕糧佢飲水唔算多

再補充吓:接咗番嚟之後睇咗醫生,醫生話佢有感冒,開左啲眼藥水比佢滴仲有抗生素同埋杜蟲藥比佢食,姑娘話食完抗生素可能會有肚屙,但啲屎都係一粒粒硬
Thank you !
想問下五個月大貓仔
轉左食Orijen 幼貓糧之後就開始軟便
剃左屎忽毛都仲係屙到成個屎忽蛋蛋都係 餵左幾日益生菌都冇用 轉食ziwi peak都仲係軟便 應該點做
好似係便便軟先食益生菌有用
硬應該係飲唔夠水

佢有幾硬其實
兩隻糧嘅成份一唔一樣
會唔會係對其中一種肉唔ok
同埋轉咗幾耐先

原來係咁我停左佢先
咁樣,問過姑娘話偏硬
如果啱啱痾出嚟係咁就乾少少
我未必啱嘅
試下睇下有冇改變
想問下,貓貓4個月大,接左番嚟3星期,未見過佢屙一舊舊嘅屎,佢肯食乾糧同罐罐,有落益生菌比佢,佢都有飲水,想問下腸胃唔舒服?但係佢有正常訓教同玩
我屋企隻貓上星期試過屙左兩三條蛔蟲
食左粒杜蟲藥之後到依家又無再特別屙,進食同表現都正常

如果無再出現屙蟲係咪就代表無事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞