在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇驗血睇下咩事?
醫生話唔洗驗,所以冇驗呀最後
好少可會話唔使驗
通常呢個歲數啲醫生聽到佢發燒又食慾不振都會驗一驗血
有啲擔心係FIP
發燒都唔驗血 冇精神食欲好直覺就會諗到FIP,唔驗真係唔知,齋估
我都唔知呀我有提出但佢話唔洗
淨係開咗藥食咋而家
我冇乜經驗所以想上嚟問下係咪prefer睇多次驗血好啲
想請問前提係有生一胎嘅貓仔貓囡應該6個月後就分開養
定需要咩注意
而家佢地三個月大長期一齊,打算一歲先配種
煩緊發情期最處理 一齊玩又驚我地番工個陣無啦啦發情
真係驗血穩陣啲
就算驗血報告真係正常 都可以用份驗血嚟絕育(假設你有打算佢一到六個月就幫佢絕育)
之後一定一定要分開養 無可能會唔搞野
近親繁殖就麻煩了
即係佢地6個月大到一歲期間都分開養嗎直到佢地搞得野為止?
唔係隻隻貓都一定第六個月先發情
有啲早到三四個月就會發
所以保守啲我會第三個月就分開養
一直到絕咗育為止
貓貓就快6個月大 好動到仆街 一開始玩就成屋跳上跳落
但係開始玩左十幾分鐘之後就會開始喘會開口呼吸 一喘迫佢抖幾十分鐘後
又扭要人同佢玩 又成屋跳上跳落 跑冇幾分鐘又開始喘
其實咁樣正唔正常? 平時食慾 便便都正常 水份都飲得夠
唔算係養貓,但想問下大家意見,特別係英國嘅朋友。我過去幾個月都有比下零食隻街貓,佢最近幾個星期有時仲會入嚟我間房食嘢同瞓覺。

但係我嚟緊會搬,其實一直都想養佢,但無論係依家個度或者搬去個度係唔可以養動物。我想請問如果帶埋隻貓去我新個區會唔會可行?至少我可以定期比嘢佢食,定其實係自私嘅行為,因為佢未必會適應到?
唔熟悉英國環境但唔太建議咁樣帶佢走 會唔會可以拜托到鄰居幫手餵佢食飯?

每隻貓都有屬於自己嘅地頭,佢已經知道呢一區邊到有危險邊到安全,咁樣帶佢過去佢又要重新適應過地方,又要驚新地方嘅貓(如果有)會打到佢走,因為貓有霸地盤意識

就算你真係拎咗去新嗰到佢都未必會留喺你身邊
你啱啊。如果擔心可以搵人幫手,去咗新環境佢又未必適應,想再餵佢都可能因為佢走失咗而餵唔到
隻cat 9歲 近排好似失左聲 發唔到聲 洗唔洗睇醫生
想問貓女 11個月 呢2日 係咁叫 同吉起個pat 後腳係咁左右踏 係唔係發情期?
有啲純種貓本身身體機能就係差少少
想問下5個月 幼貓 佢係食緊乾糧
返到屋企後我要幾耐同佢慢慢轉濕糧?
要開頭比一餐乾 一餐濕? 定係同時間兩溝

謝各位大大
逢親開口呼吸我都建議Assume有心臟病處理,除非你帶佢檢查證實佢冇。
最近先聽到有朋友隻貓沖涼太緊張,抖唔到氣即刻瓜左。真係冇得博,一發生就死得。
擔心就影低段片俾醫生睇,搵d有儀器既地方做個心臟超聲波。
幾時都可以試,咩方式都得,佢肯食就得。
唔肯食的話都需要d時間試口味、調整乾糧濕糧餵食時間等等
想問下我隻新貓嚟到屋企3日,肯食肯飲水
有屙過尿 但就未屙過屎 咁樣算唔算正常?
仲有佢有時好似想嘔咁 束下束咁 但又無嘔到野。

貓咪男仔 仲有幾日3個月大
未打第二針
絕咗育
應該依一兩日都會屙 你再等一等睇下有冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞