在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我都係三個月大 上個月打完針幾日後隻腳又係跛下跛下冇精神咗幾日 點知一睇去醫生前就勁生猛
之後醫生話啲貓仔成日又跳又跑就會咁 休息多啲就得
不過醫生開咗消炎藥俾佢 食咗一次就好返
唔好意思 未養貓但想問下養貓前嘅問題

1 小弟身體較差 而貓會甩毛 初初養個鼻會唔會鼻敏感
2 邊種貓相對無咁多先天病
3 流唔流24小時開冷氣俾佢地 驚熱親佢哋
🙏🏻🙏🏻
我嗰隻都係一去到診所就勁生猛 醫生有問要唔要消炎藥但話佢仲細最好觀察下先就冇俾到。 佢宜家兩日之後行路左手仲跛下跛下 你嗰隻係食完就即刻好?
1)你對毛過敏定口水過敏?
其實好多人以為關毛事. 但極大部分都係關皮屑,口水事.

2)你問下邊啲人種會冇咁多病,咁一定係中國人,所以養中華田園貓

3)不如講下乜野叫舒適溫度. 你原來係車養係貨櫃養,晒5分鐘都60度. 正常貓見唔舒服會搵地方,但你困住佢. 所以…. 唔關冷唔冷氣事,係佢身處既環境溫度
其實需唔需要幫貓貓買保險?
或者有冇推介 ?
入到嚟知濕就會走
佢唔怕肯沖就好
旺喵有挑食罐試下?
鼻敏感睇人
可以去朋友度或貓cafe試下

唐貓 但都係要睇老豆老母

我返到屋企先開佢地都ok
但要有水 同遮蔭地方
有用one degree
正正常常
但好似貴咗
養貓大約一年要洗幾錢左右?
食完藥第二日就好返不過夾夾埋埋都差唔多成個成拜先好返 俾啲時間佢休息下
新手too
接咗隻三個月大嘅英短貓仔返嚟兩日,佢喺寵物店嘅時候已經係有啡色淚痕,間唔時一兩下乞嗤,店員話抹面就得。但係返到嚟之後乞嗤好似都幾密,成日流眼淚,有好多眼屎鼻涕。

但係佢食得柯得,係啲屎有啲軟。平時又好精神,不停玩,跑跑跳跳。

想問吓正唔正常?定係佢感冒?
Same
我就firm係對貓貓口水過敏。
我每次撚貓都會流鼻涕,唔貼個鼻咁近就好好多。

我岩岩拎貓返黎果緊 撚完貓唔記得洗手就捽眼,然後條眼腫到蛋咁(within 5min),之後即洗手洗面,食粒藥就開始退。

所以重點都係撚貓要洗手,唔係千祈唔好去面。
同埋自己養嘅就勤力啲幫佢用濕毛巾抹身、梳毛,就無事。

不過前提係你要知到底你係對啲毛定口水過敏
快去睇醫生喇. 啲鼻涕都有色
試過都係食少少 以前細個都係食開台仔罐
感冒啊 快d 帶佢睇醫生
要食藥先慢慢好
預左起碼幾星期
我隻貓初初入屋都係咁
咩都買啲試下唯有
係好煩
我隻成貓淨係食bb肉泥
呢幾點我都覺得好似FIP:
1. 左手跛跛下(FIP會上腦影響神經)
2. 冇精神
3. 打針後(免疫力差)

但係胃口正常的話又未必係,不過你都係揾定資料先,有需要時隨時可以落針。當然之後證實唔係就最好啦。
你有冇帶佢驗血睇下?
分泌物多就一定係唔健康啦,點都睇下醫生先。
感冒真係要食藥,拖拖下仲嚴重仲貴,咁多分泌唔好諗住會自己好返。
寵物店唔會帶佢地睇醫生,同埋一定話正常,唔通自己認有問題咩。
貓仔眼水比較多,易紅腫,有冇邊隻眼藥水好推薦?
8個月貓仔成日奶到條尾濕晒 點搞
睇醫生~
咁你覺得係乜嘢問題?
睇醫生 滴眼水 然後勤d 幫佢清潔(每日)
我個女都好多眼水 每日幫佢抹幾次
斷唔到嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞