在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
未試過
唔放心咪等拆線時打埋
貓貓五個月大 呢幾日突然食少左野 本身係乾濕5050 約350kcal
但依家乾同濕佢都次次食剩一半 可以點算?
食緊wellness core kitten 汪喵罐罐
同我果隻一鳩樣
食既野都係
係天氣太熱,長開冷氣明顯改善左
但唔好太凍
都長開架26度左右
想問你地滴蚤係用咩牌子呀?revolution搵唔到有得買
revolution要醫生開㗎,診所先有得買
上網都可以買,不過貨量少難買d,好多處方野都照賣架啦
已經接咗貓貓返屋企喇, 請問大家有冇幼貓乾糧推介?
罐罐就食緊汪喵星球營養罐
只會話食啲少穀物嘅糧會好啲
RC糧食完好難轉糧
最好分開比幾隻肉類佢食下
睇下會唔會對其中一種敏感
隻三個幾月大既貓女星上期六拎返黎一直困籠
今日開始自由,得閒就叫下
忍心緊唔理佢
等佢知道叫唔一定有人理佢
岩岩接左貓貓返屋企 4個月大
係味唔好咁快幫佢沖涼住? 想買定幫佢清潔既用品 有無巴打介紹下
我做唔到一叫就問主人有咩需要
唔識沖嘅最好比人沖
4個月有啲力
傷到你傷到佢都唔好
清潔用品都係買梳毛指甲鉗嗰啲
留意吓耳仔會唔會好污糟需要清潔
暫時我都仲忍心到
有時叫得嘈得濟就大聲少少話下佢就收儉D
但內心其實好肉赤
請問一下
15號接左新貓 1歲 去到17號開始開口食野 但去到而家都未有大便 請問正常嗎? 而家食得玩得無精神胃口問題
而家邊個陪佢就邊個同佢最親
摸下肚左右實唔實
有冇飲夠水啊
同砂盤夠唔夠多砂
睇下佢屁眼有冇屎跡
有少少耐 應該差唔多要去
有冇人隻貓平時大小便唔洗用貓砂盤?
我隻貓由細到大都識自己係廁所洗手盤或浴缸屙 長遠對佢會唔會唔係咁好?
一個月前毛守到領養左隻唐貓仔,10個月大好親人,任摸得係唔抱得。呢幾日一直嘗試幫佢剪指甲同洗耳仔,一去到掂到手仔耳仔入啲就即刻縮同走開,用少少暴力就通屋跑,仲好惡咁wee我,已經用佢最鍾意啲貓條同零食分散佢注意力都唔得掂,有咩辦法解決
我覺得唔好
萬一touch wood 隻貓貓要去診所留醫
d 姑娘點會比佢去人既廁所...
只會放貓砂盤
所以都係習慣用翻貓砂好d
用毛巾包住得唔得
再一個人用貓條分散注意力
一個負責剪
速戰速決
新手養貓貓近3個月大
轉左糧第4日 貓貓啲屎轉硬實球粒串唔痴豆腐砂
轉左痾近條狀 有濕潤 豆腐砂會包屎
貓貓有踩到屎 啲屎會係地下有啲屎印
請問算唔算正常屎?靚屎應該係咩樣
如果唔係正常 係轉糧個比例太快
Barboncoonne 轉做nulo 糧
屋企貓仔個半月大
偷食狗糧之後唔肯食貓糧可以點算
主食罐都肯食既 但係返工放低既貓糧佢就唔食
靚嘅係濕潤一整條
似你講個啲 又係成形唔會一pat咁
轉第隻貓糧試下
可能跟狗糧個隻肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞