在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問吓我準備接2個月大貓仔返嚟,而家佢戒咗奶食緊RC幼貓糧,轉唔轉糧好?
我想轉罐頭汪喵星球營養罐
但係如果我唔喺屋企的話係咪要留乾糧俾佢?
咁乾糧係咪都係要食返RC?
食住先慢慢轉因為轉環境都會有機會影響食慾
你可以中間加一餐比佢食睇下佢食唔食

一餐應該頂多食半罐
包好雪住佢下餐隔水浸叔暖比佢食

睇你唔係屋企幾耐
兩個月大4個鐘都要食飯
平時9點出門...夜晚7點先返到屋企...
咁呢段時間係咪放題俾佢?
係 你放一兩日後adjust 返要多啲/少啲
唔該哂
隻幼貓超好動 成日飛撲咬人可以點教
已經係咁陪佢放電 佢攰訓著想送返去床果陣又再撲過
仲有我主動行近佢會彈起身著草 但我坐喺度一定會爬上黎
摸幾下明明好爽又失驚無神咬我手指
BB係咁 正常
玩多排佢就唔會再同你玩咁癲
珍惜下
個嘴係咪整親

上星期五

今日
剪指甲掙扎 剪到少少皮 少量流血 會唔會好嚴重?
已經即刻排緊醫生了 個人有點亂
冷靜先 見唔見肉
搵枝動物用噴傷口嘅噴下佢
睇完醫生!好小好小事 消毒兩日就冇問題了
新手?咁細個就10個鐘得自己一隻起屋企其實唔係咁好貓b好脆弱
仲要咁早戒咗奶 買啲牛初乳igg嗰啲補一補免疫力會好啲
個半月都開始轉得食糧啦
如果9-7係屋企佢就真係悶啲
坐籠就會好啲安全啲
但要比野佢玩
我都唔係日日會9-7, 但一星期總有1,2日要返office, 冇辦法
咁我買多啲嘢俾佢玩先
但要小心佢吞食
個啲一條條 嘅
有啲貓公仔手都食埋
搵啲紙皮砌啲野比佢上上落落呢埋個啲都得

準備領養隻貓,見到頭頂有呢粒野
問朋友佢話無咩野,唔會有影響
想問下咩黎,會唔會係咩惡性瘤?
想問下隻貓呢排嘔淺黃色水係咪代表胃炎(一小灘)? 但我有兩隻 好難分
生癬?
未必
有時反胃
睇下係咪keep住
最近領養左隻貓 點先儲肥到佢 2歲貓 但得2.7kg
佢唔係好食乾糧 我係屋企都已經盡力餵雞肉
食濕糧又痾爛屎
請問有咩好味乾糧推薦
絕育未
係屋企住得耐自然會肥正常食量
濕糧有冇試吓其他牌子唔同嘅罐睇吓會唔會只係對其中一種肉敏感
可以凍乾雞睇吓佢食唔食
未絕育呀 凍乾雞等我試下👍🏽👍🏽👍🏽
有冇食慾?係咪嘔毛呀?
領養左2隻女嘅浪浪唐貓,而家1歲多左右,打左1次預防針

黎緊打算帶佢地絕育,診所話可以絕育兼打第2支預防針一齊做,但係咪分開做會比較好?
發情用較多體力
絕咗就自然肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞