在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
做左咁多嘢就唔怕啦,佢又唔會自己走去lam。
係,要一條條先健康。
諗辦法令佢食多d濕糧啦,冇乜其他辦法。
依加喂緊TH, 食兩啖就唔食,成日等食乾糧
要買好多俾佢試,同埋減少乾糧份量
貓貓4個月大 淨係食乾糧 罐罐一日2餐(早晚) 但每次得20g都食唔晒
食緊汪貓營養罐 有冇咩牌子推薦定試返汪貓其他系列?
乾糧食緊RC 1-4個月果款
黎緊諗住轉 驚唔夠營養 有冇邊隻好?thx
預計星期日會收編一隻原本係浪浪既貓番屋企
請問大概觀察幾耐會拎去做身體檢查?
定還是一拎番黎立即帶佢去身體檢查?
同埋想問埋一次BODY CHECK大概係幾錢
貓貓3個月 。我用rico 湯罐 一罐加罐水,極速清哂
反而想知佢夠唔夠飽。
平日90cc一匙乾糧,就放成日先食哂。
唔好意思 新手想問
兩隻貓b(女)兩個月大
大約幾時可以絕育? 同埋想問下預約愛協流動車絕育大約要排幾耐同埋幾錢🙏🏽🙏🏽
push
幼貓一日大約食60g乾糧
wellness core都ok
貓糧可以去返貓糧post睇
本身係浪浪就即日睇咗先,應該隔兩個星期後就打針
佢大小二便正常就得,可能換牙或者食厭咗姐
你想引佢食多啲野,可以加幾粒佢鐘意嘅零食
應該就唔關換牙事
你溝糧有冇慢慢減少舊嗰份糧
濕糧都係溝埋定係分開

可能天氣熱又會影響呢
而且會唔會做少咗運動冇咁肚餓
如果擔心去食唔夠嘅話可以同佢去磅下重,睇吓有冇減少到

如果真係體重冇減 又冇事
咪減減糧先
到佢真係唔夠先,再決定加返多啲俾佢
通常五至六個月左右就可以絕育至於預約外協嗰啲你都係打去問吓比較清楚
通常有啲診所會需要你留家觀察兩星期先好帶去,不過你可以問吓先如果有得即刻睇吓咁當然即刻睇吓最好

至於身體檢查,如果只係摸吓探吓熱嗰啲咪收見診費
但係如果你話想驗吓血,其他嗰啲嘢就要另外計
六個月就可以
等佢大隻啲先做都得,8-10個月都得,唔使咁急做
大就一日一次 小就幾次
牙仔就換哂4隻犬齒+啲大牙生緊出嚟
有啊 反而多咗新糧 少舊糧
但佢食完就走去飲好多水 唔知係咪太咸(?)
新糧係wellness core 紫色 幼貓個隻
濕糧淨係濕糧 溝咗少少水 當正餐一日餵一次俾佢
貓貓4個月就發情
咁佢發完情係咪都絕得育?
之前睇醫生 個獸醫話發情都絕得
發情都絕得 女仔嘅話只係佢嘅子宮同血管會粗啲啲
醫生會做得再小心啲咁解
男仔就無分別
六個月就可以絕育 發情次數愈少佢未來患上乳腺瘤嘅機會就會愈少
流動絕育車應該至少排到出年 但係好平 你可以打去問下
我啲貓唔食wellness所以唔知

濕糧夠水都唔洗加水都可以
rico湯罐92%+水分,係冇乜蛋白質架啦,可能會唔夠飽肚。
佢肯食罐頭你不如索性喂主食罐,食慣第時唔洗咁煩。
90cc即係幾多g?
除非佢秒速清曬d濕糧啦,否則真係唔好加水。
加完唔好食冇吸收過都冇意義,本身濕糧已經冇乾糧咁香。
食少左濕糧就自然要飲多d水維生,未必因爲鹹度。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞