在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
最好係要俾佢知道呢樣野會有一個後果
可以先諗個禁字 可能係NO 又或者係大聲SHI 語氣要惡
之後你要控制到隻貓再直接關籠 / 再細少少既地方
睇下你平時係點養 放出黎由佢玩定係住籠多
試多幾次就會有效果 唔好心軟
當你關住佢個陣佢好多時都會喵喵叫到好慘

又或者你唔想關既話就諗下有咩會令佢知個後果
其實我好多時都唔太玩貓棒 佢地有時會咬住嗚嗚聲 玩太多佢地會比較惡

但係你隻貓而家係換牙期 係會有少少牙痕 可以用公仔又或者波仔俾佢咬多少少 因為咬人咬太多大個左好多時都會有呢個習慣
岩岩係貓義工囉左兩隻 3個月大左右既貓囡返黎養
返左屋企4日後其中一隻忽然係咁嘔同痾爛屎 又唔食野
即刻帶佢去大埔仁德到睇 驗到佢有傳染性病毒腸炎 上網睇即係人地話既貓瘟, 幫佢驗左血白血球好低
醫生叫我地比佢留院幾日 但話依個病死亡機會好大 特別係細貓 佢地冇咩野特別做到 只係吊下鹽水 喂下止嘔/痾藥 每晚收差唔多4千蚊
我上網睇有人會帶依個病既貓出去打針 會有效D
想請教下有冇人有相關經驗
有d噴水入去再吸起既機器,要個種先真係去到陣味,你可以自己買好似2-3千一部,但係平時冇用的話就俾幾百揾洗床褥公司清啦。
蘇打粉都係去表面only,同埋係粉狀,要完全清走都麻煩。
白醋會留低醋味好耐,都係搞唔掂。
Urine off都廢廢地。
你可以照試蘇打粉、白醋、Urine off既,最後揾人洗都可以清走呢幾樣既味。
你係沙發附近有其他野俾佢抓下就會好好多
眼耳口鼻有冇check清楚
同屁眼
thank you 巴打!!!
睇黎俾錢人清潔係最好
預返筆主子基金
細個有成日同佢玩
一開始接番去時會自己上床一齊訓
大大下就唔肯
一有人搞門佢就已經飛奔開衣櫃匿埋
朋友想同佢玩連車尾燈都見唔到
唔識點處理
今朝一起身貓貓右腳拐下拐下
佢一開始腳震震咁 過多陣就齋拐下拐下
但佢又跑到跳到唔知係咪瞓到腳痺呢
呢排發現隻貓其中一邊眼睛對上有個位禿禿地,想問係咪貓癬嚟😢🙏🏻
有無咩意見可以比想新手養貓嘅人

例如有咩要諗清楚、
養貓後生活有咩變化、
屋企環境點先適合養貓、
每個月平均洗費幾多、
睇醫生要幾錢等等

同埋新手適合養咩貓
幾大、幾多隻、仔定女等

thanks
正常,所有貓都係咁
佢呢度係氣咪腺
貓咪用個頭撞人 or hi 人既時候,就係經呢個禿位留下氣味
你地主人幾多歲開始幫佢刷牙
其實要成日刷先得,儲耐左d牙石好難清,幾多歲都可以刷
貓BB兩個月大少少 嚟咗啱啱一星期 880g重 偏瘦

想請問佢唔係好肯食點算好?
一開始俾啲浸濕乾糧佢唔係好食 所以俾咗幾日罐頭肉泥佢 但係對銀包真係唔係幾友好 所以想訓練返佢食啲乾糧
今日朝早同琴日晏晝就淨係比浸濕乾糧佢
佢飲晒啲汁,但係就係唔太食糧
佢今日只要我一去廚房就嗌或者就係坐喺度望住(平時我喺嗰度量嘢食俾佢)
同埋呢個時間佢應該已經喺度玩緊,但係佢今日都冇乜想玩嘅意欲 就喺瞓係到
同埋唔知係咪我錯覺,總係覺得佢唔係好開心……
佢係唔係太餓?我使唔使帶佢去睇醫生?
我有個friend叫我唔好仲壞佢,但係佢唔肯食真係好擔心…

之前我係俾佢食tiki 幼貓罐
我俾佢食Orijen 幼貓糧 一次比8~10g加水再叮暖少少
同埋我每隔三個鐘餵一次 上次啲乾糧15~30分鐘就抌晒
仲係咁嘅最好睇下醫生
會成日想返屋企
食嘅野買嘅野都要留意會唔會影響到貓(毒或者會誤食)
屋企一定要裝窗網 唔好諗住好彩嘅心態 要有空間 同要小心傢俬有危險,例如電動梳化
平有平養,貴有貴養 貓砂同貓糧一個月,其實都係幾百蚊
睇醫生,通常基本都三百幾,再加上藥嘅價錢 買定寵物保險會安心啲冇咁傷

其實適合養咩貓嗰啲應該睇你幾有心去照顧佢哋
同埋有冇人可以教你
一般都建議三個月以上嘅貓貓,至於仔定女幾多隻都係睇自己喜好同埋能力
小朋友嚟講如果去佢親嚟見你唔到咪可能叫你
細個係活潑啲多啲同佢玩關係就會好啲

其實如果有幼貓食罐 一個罐應該都可以分兩至三餐睇佢有幾肚餓

你嗰隻感覺有少少偏瘦
乾糧,最好就唔好加水
同埋兩個月大都可以四個鐘頭一次食飯
而且應該唔使定叮暖佢
最近天氣都熱
以前我屋企幾隻BB貓,如果加熱咗罐佢地冇咁大興趣食
岩岩養
屋企有個龍 夜晚訓覺個陣本身擺佢係入面 無耐佢就叫 叫左兩叫佢就無叫 隔左陣佢係咁好慘咁叫
我忍唔住放佢出黎 佢都keep 住叫 不過無咁慘
但好想上我張床度 係咁諗辦法上 又叫又爬
最後我都抱佢上黎一齊 佢就無叫了
但係咁搞法我就會訓下醒下

想問夜晚佢係咁叫 我應唔應該把心一橫俾困佢係龍 然後佢就熟習?
2.5月大
Thank
你可以整個位係床邊比佢訓?

有冇睇下到底個籠本身舒唔舒服
太熱太凍之類
當然幼貓會想痴父母呢個年紀
其實開心事
但唔想一齊訓就放籠或比個訓教位佢係床邊
其實床邊位係可以既 不過係驚佢訓訓下柯尿/未必襟好被凍親佢姐
貓砂兜就係龍入面 佢依家好似都驚驚地跳落床
我擺左張櫈係床邊諗住俾佢跳落去 唔知佢醒唔醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞