在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
打完疫苗/驅蟲之後,屙軟便或者肚屙都係正常 因為貓貓腸胃對於呢d好敏感
建議觀察多幾日先,睇下有冇好轉
我2隻貓女2歲多啲,呢幾日其中一隻屙血,2隻既尿團又越嚟越細舊,睇咗醫生話其中一(非屙血個個)隻結晶體太多,尿既ph 有8,依家開咗處方濕糧同打左長效抗生素,消炎止痛針同cystophan🥲🥲 屙血個個未驗到尿。。。但係佢好驚出街,驚咁短時間,又帶佢去醫院會崩潰。想知道可以點樣幫佢哋增加飲水量,同埋有咩糧推薦?
主人7個月大
春袋係完整
但摸春袋果時
發現一邊有蛋蛋,但另一邊好似摸唔到野
咁樣是咪隱睪?
洗唔洗即刻做手術絕育?因為上網睇隱睪有較高致癌率
本身諗住遲D 先絕育,等佢生大D 個腮
我個女就1歲
細個感冒完就keep 住都多分泌
早晚同佢當洗個臉咁 抹乾淨
用食水+bb 棉
隻貓2-3個月。接左2日。打算坐籠監10日。
大小便正常。 食野唔多。 濕糧撈左乾糧俾佢,沖去佢食左幾分鍾又放置(應該開心叫),得閒先食幾啖😅

1. 乾濕糧要分開? 定要浸糧俾佢?
2. 放工做清潔俾佢放風,佢入籠就叫唔停。出籠就唔叫跑黎跑佢。
3.佢好鍾意又臉同身刷個籠。係想我摸佢定有蚤。
4. 佢成日手腳插哂落水兜或糧兜度。咁點幫佢洗整乾?
各位屋企用咩窗簾㗎 ?
最近有時間執吓間屋,舊嗰個窗簾比佢哋抓到不堪入目
淘寶左一塊聲稱防貓抓嘅窗簾
點知佢淨係正面防貓抓
背面一樣遭殃
或者有冇一啲味道係貓討厭但係對佢哋無害
唔想用柑橘類嗰啲有毒野
謝謝大家
1.我係乾濕分開
朝乾晚濕

2. 由佢叫,佢知道叫都冇用就唔會繼續叫
當然越多時間放風就越好啦

3.係咪想留自己陣味?

4. 佢自己會奶返乾淨
飲水有冇用水機
或者你倒水飲時會唔會有興趣
佢地中意玩下水咁
睇下開水喉滴滴下有冇興趣
用ikea only冇抓
靠食濕糧補充水份,有人係屋企喂3餐就全濕啦,冇的話就早晚各一罐濕糧。唔嚴重的話靠濕糧就可以解決,之後可以唔洗食處方糧。無膠,少碳水既罐頭都ok。
想問吓今日接bb貓返屋企,係咪要去檢查下先,洗唔洗驗埋血?
通常建議入屋觀察兩個禮拜先睇醫生,因為病毒有潛伏期,同埋貓通常轉環境都會有壓力,有機會引發病毒爆發
貓bb啲血管好幼好難抽血,同埋太細個驗血啲指數唔算好準,如果唔係有大病嘅話通常都係絕育前驗埋血就得
隻貓4個月大, 中左貓癬, 我都好似俾佢傳染, 有咩方法快d 好
睇醫生搽藥膏食藥
我隻貓3個月
寵物店話佢食開RC垃圾糧
買咗包兩kg 諗住俾佢適應吓
再買左oven-baked幼貓糧比佢
點知d乾糧掂都冇掂過
剩係食汪喵罐
水又唔見佢飲
點搞?
好健康wo,因為食罐頭佢就已經吸收夠水份,唔需要額外再飲水。
要改變下飲水等於健康呢個觀念啦,要諗既係佢實際從各種途徑吸收到幾多水份。
唔食乾糧從來都唔係問題,罐頭有齊曬佢所需要既營養。食開乾糧唔肯食濕糧(生肉/罐頭/凍乾加水)既仲容易出問題。
如果佢keep住係咁你就索性放少d乾糧啦,80%以上濕糧最好。乾糧同濕糧比,冇水份之餘,仲多左一堆碳水類(穀類/豆類),貓係肉食性動物,唔係雜食性動物,唔需要呢d。況且你都唔會見到任何牌子係度sell佢地加左呢d碳水係為貓好,因為只係減低成本而添加既嘢,落得少既就會提自己用左幾多肉。
想問下大家有關打Vaccine嘅意見
我有2隻唐貓,1隻4歲,1隻2歲
2隻都夠期打vaccine,但係我好驚佢哋打完針會病
想問下你哋如果唔帶佢哋出街嘅話,其實唔打得唔得?
如果建議打的話,係咪買定保險先打好啲?
如果2個月大英短,係咪唔好食rc罐頭,因為琴日去檢查,佢介紹我哋食rc!或者有冇咩好嘅罐頭?
我個隻唔飲水,我會用針筒迫佢飲水,飲完係咁食糧。
想問買依隻水機好唔好?~
本身野貓 拎左返黎都好正常
但柯屎唔識埋砂 想知點教佢
如果本身細個打齊三針又冇出街可以唔打

但未打又有問題可以先問問診所風險
食開汪喵個啲肉泥罐
冇咩特別
電子野又有水嘅強烈建議買返有三腳接地線嘅
怕觸電
捉佢手或親身表演下比佢睇
請教下,隻貓黎左2個星期,食得柯得,4個月大,係咪可以食貓條同罐頭,有冇話應該一日食幾多餐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞