在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
4個月貓女 啱啱做完手術
醫生建議要困籠1-2個月
開頭佢都無乜野 後尾佢發覺自己無得出嚟
就開始好多行為
e.g 籠有其他位唔瞓 長瞓貓砂盆 (去完廁所埋完砂照瞓)
食乾糧食到一半 之後唔食 再食嘅時候就用手撩出嚟食
有啲貓砂跌咗一兩粒出嚟走去食 or 自己整跌貓砂再食

瞓貓砂盆講好多次 鬧好多次 又獎勵過都無用
搞到成個身都係貓砂味 要同佢抹

乾糧個到話過好多次 係我面前就扮哂乖咁食
我一唔係佢視線範圍/出咗街佢就用手撩嚟食

貓砂個到都仲係會食一兩粒 我係驚對佢啲腸胃唔好

放佢出嚟醫生唔俾 要再覆診先可以放
係咪都無咩方法可以解決 除咗放出嚟之外
想知係咪做完絕育?
點解要困一至兩個月咁耐嘅
斷咗手骨 我都好無奈
好陰功
咁都真係冇辦法
困住一定會depressed 唯有你盡量陪佢多啲等佢開心啲了
我而家唯有等佢放監 應該會改善嘅
不過佢都係唔痴我 各有各咁
唔知可以點
貓貓3個半月到,有時同佢錫錫,同埋佢打恰露。
個口都有啲臭想問下有咩解決方法?
食下潔齒零食?定係要刷下牙咁
麻煩曬兩位回答
下星期帶佢地打第二針個陣會同佢照心臟
基本上係停唔到佢地,因為佢地打第二針之前都要困籠,所以一有得出黎玩就好興奮,橫衝直撞
最後就兩隻都伸俐係男既需要多啲時間恢復,有時仲會喘氣喘出聲,不過呢幾日好似比較少喘氣喘出聲了
請問如果真係有心臟病有咩需要注意暫時只查到食藥
大個d就自然冇咁活躍既,最緊要都係唔好玩咁癲,心臟負荷到就ok。
- 揀心臟有益既食物/supplement
- 之前有研究話好多心臟病既貓狗都係食無穀糧,但係又冇提到需要邊d穀,所以都唔知道實際上係因爲無穀糧多左d其他野取代穀而產生問題,定係少左某d穀會心臟冇咁健康,所以都唔識揀。
- 有d心臟病發之後會買氧氣箱係屋企,每日吸一陣,不過正常應該唔會買。
- 有事需要氧氣箱運送的話,香港好似得一間寵物救護車,電話9782 2999
- 有事就直接去大型既24小時醫院,夠設備做檢查唔洗之後轉黎轉去。心臟專科而家好似得VSH有(not sure)。
睇醫生好啲喎
冇野可以做,多啲陪佢玩,比啲貓草佢放鬆心情,等佢過左發情期,到做絕育就一天都光哂架
你盡量水平咁放風,唔好比佢跳高囉。同埋睇下可唔可以比個面積大啲單層嘅籠佢啦,平時3呎籠放得個砂盤水碗嗰啲之後可能都冇位行走。
訓砂盤都係貓緊張不安嘅表現⋯佢隻手如果冇表面傷口都可以由得佢訓砂盤嘅。
你講Ziwipeak風乾粒?有冇睇下嘔出尼嘅係咪原粒?貓食野唔咬就咁吞,或者食得太快都可能會嘔。 另一個可能性係佢對嗰隻肉敏感,試嘅方法係試下另一隻肉會唔會嘔
貓仔定貓女啊
貓女啲好似透明
有得輕輕按摩下尾附近
上網睇下點做
要刷牙
貓仔啊
屋企冇仔
等人答你
都多謝聲先!
你留意吓佢下面濕嗰陣佢前一刻做緊咩?
會唔會un緊 有機會係精嚟
尿道炎會頻繁進出貓砂盆 每次屙少少咁樣
如果你發現啲液體都真係出現得好唔尋常建議快啲去睇醫生
新手想知多啲,見網上好似買啲專用牙刷牙膏
好似人咁刷
因為平時都好少聽到幫貓貓刷牙
你有冇買錯糧啊?本身食開RC點會無啦啦突然唔肯食啊 我個隻之前食左大半年RC幼貓糧都仲食緊同一款,冇轉過 次次食清光,仲重得好快,單手已經抱唔住啦 哈哈
可以買貓用牙膏同人嘅bb牙刷幫佢擦牙
由細培養擦牙好習慣 大個唔使咁快要麻醉洗牙
啲牙膏有好多唔同味 見過有貓好鍾意食啲牙膏刷牙好順攤
好Q,返去試下先 Thx。
上次餵食藥已經叫到呱呱聲,唔知刷牙會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞