在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇相?
睇第二個醫生,腹膜炎唔似會有胃口有精神。,不過都要拎份驗血報告睇下先清楚d。如果唔係腹膜炎佢覺得仲有咩可能性?
咁你可以直接揾針打,如果有效就逆向證明左佢係腹膜炎,本身個針冇聽過有咩副作用,除左你漏左出皮膚表面會乸到唔生毛。
正常情況下應該幾針就見到分別,唔係拖到最後先落針既,我見隻隻都醫到。
你可以問下FB or TG group d人,俾d資料俾佢地睇,佢地經驗豐富d。
一般去到眼有問題其實都算嚴重,但係奇怪你話佢有精神有食欲,所以都唔sure係咪。行路正唔正常,有冇拐下拐下?
有冇人最近喺HKTVmall訂過thrive罐罐?
今次批貨啲汁勁油,仲青bb
剛剛買咗2箱, 開咗一箱無問題
佢突然對食 依樣野無哂興趣咁 我都唔知可以點搞
但其他野一切正常 玩得跑得 大小二便無問題
始終幼貓驚佢食唔夠營養唔識大 唉
如果真係驚嘅建議驗左血先
A/G ratio係重要指標黎 <0.4 就好大機會真係FIP 而>0.6就大機會唔係
正常黎講FIP多數會發燒 體重下降 唔精神 部份會 有腹水 下肢無力 眼炎
睇第二個醫生驗埋血啦 唔好拖
想問大家有無蟲草推薦?主子間中打乞嗤及鼻水,之前買過幾盒貓食用蟲草加入罐罐但抗拒,求推薦其他牌子
加咩supplement入罐頭都唔會食架啦,自己用針筒溝水喂。
勤力d清潔環境,俾佢曬多d太陽啦,
請教一下 英短8個月大5 kg算唔算過重

現時份糧係三餐10g乾糧+夜晚一個80g罐

已經上網爬過文但都唔太sure個份量係咪大多

附上貓圖一張
其實太陽燈有無效
想問下如果要去一個月旅行,可唔可以俾隻貓俾有養貓既朋友代養?

同有咩考慮因素去決定自己適唔適合養貓?
要考慮金錢,精神同時間上有無能力去照顧貓貓
貓貓都要主人每日陪伴,放電,餵食同做清潔
如果成日早出晚歸,留隻貓貓係屋企
我諗隻貓都會寂寞(我個隻會瞓足全日等我地翻屋企)
金錢上係要留一舊錢 touch wood 佢有咩大病

如果屋企有人係你去旅行期間幫手照顧都ok
感覺上要佢係個陌生環境生活佢會唔自在,覺得唔安全加上無主人係身邊,唔知會唔會有情緒病
唔該想問下我隻貓呢幾日係咁R 耳同fing 頭,琴晚仲有少少R到甩毛,咁既情況要唔要睇獸醫?
俾朋友即係轉環境唔適應會驚,要同其他貓相處再驚d,可能唔食野,然後就可能病(可大可小)。隻隻貓唔同,流浪過應該會更驚。

養貓要日常開支(貓砂、貓糧),醫藥費(打針、絕育、其他大小病,預幾萬擺係度備用先),時間(開罐頭、玩等等),空間(擺放用品、玩具、貓砂、貓糧),貓網(唔裝就唔好養,一次跳出去就拜拜),同住人都要願意遷就(開窗要習慣關好貓網、有病幫手帶去睇醫生、剷屎、好多植物唔可以養、貓會推跌撞跌野咬爛爪爛野)。
頻唔頻密?有冇發炎?
有冇相?唔睇好難知道嚴重程度。
其實第一次發生唔清楚就可以去睇,當交個學費下次就知要點做。
冇維他命D,其他殺菌作用/副作用唔清楚,夜晚開又可能搞亂佢生理時鐘,最好都係天然光。
睇身型會合適啲
其實會唔會你屋企乾燥又大塵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞