在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔出街啫最好

屋企乾淨就ok
可以唔慣
或者隻罐唔啱佢食
比住少少佢試下先
或者搵啲有益生菌個啲

抹屁眼呢嘅冇計
按住佢快快手只有
好難..因為軟便所以毛hi到
要搵啱位捽佢
聽獸醫講神仙水無用
皮外傷嘅話啲診所都係開粉紅色消毒藥水同silver cream俾佢搽
依啲全部藥房都搵到
一般藥房都有 普通消毒藥水嚟
有無睇下佢耳仔乾唔乾淨? 我隻貓仔3個月接佢返黎果陣都係好勁淚痕,打針果陣醫生叫我地勤力D 清潔耳仔,因為佢隻耳仔都幾污糟,清完一次無咩耳屎,隔兩日又有返好多, 努力左一個星期左右佢終於少D 耳屎,D 眼淚都慢慢咁少左好多。
我隻貓仔英短半歲,以前食開汪喵雞肉罐,少食多餐都叫肯食哂,自從有次佢肚痾帶左佢睇醫生,醫生開左RC 腸胃罐比佢之後就對汪喵無哂興趣,食兩野就走人,走去食長放果少少乾糧,要長放半個鐘以上先會再去食返果D 濕糧,但RC 罐就一野清哂。但聽賣糧既SALES 講RC 罐好重味精,長遠黎講可以會搞到有腎病,所以現在明知佢中意食都唔敢比佢食RC,但又驚放濕糧咁耐有細菌。 如果佢唔食就收走又怕佢唔夠營養,現在每日都係20G 乾 + 80G 濕,計數上 都係得180KCAL,但佢一日要成380KCAL

已經比過汪喵挑嘴罐,WELLNESS CORE 罐,HERO MAMA 罐 都係食兩野就走人,究竟點先可以等佢食得多D?
兩個人
一個出手禁住
一個慢慢清潔
I see
怕人用個啲唔啱佢地用本身
放半個鐘都還好吧
我地食飯都差唔多啦

停咗rc我佢冇得揀或者兩溝再減量

你磅下佢睇下佢會唔會減磅
唔一定要跟足卡路里
隻隻貓唔同
試過兩溝,直頭唔食😂
佢有keep 住重, 半歲 3.2kg.
但體型仲係隻唐貓咁樣🤣
我用開dr pet 既洗耳水, 一見污糟就同佢抹,初頭聽醫生講每日倒入耳仔洗,但隻仔好反抗,所以轉左用綿花球抹,抹左兩個星期先開始真係乾淨,現在每個星期望下有無耳屎先決定抹唔抹
有啲貓係天生淚管塞咗 啲淚水流唔返入去就唯有流出嚟
可以做手術解決 但做完都有機會塞返
所以唯有幫佢抹得勤力啲 同可以搵啲supplement俾佢食睇下改唔改善到
剛入屋 幾日 3個月布偶女
約左星期日,打針 同 杜蟲,都會問醫生
但都想早 d 上黎問下,知唔知頭頂有一塊塊好似頭皮或結焦既野,係乜黎?

同埋肉球好乾,有龜裂,要用什麼?

貓保險有無咩解答
4個月大兄妹玩一陣就呼吸同心跳得好快,甚至擘大個口抖氣
我一見到就會捉返佢哋入籠,俾佢哋冷靜下先
係咪大個就會好啲?
上個月去獸醫度檢查冇表示心肺有問題
問下醫生係咪貓癬,會幫你用燈照
手掌乾 可以搽有機嘅椰子油
如果多rc少少汪喵都發覺?
你搵咩清潔劑拖地
可能影響
解咩答咩先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞