在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
貓女11個月大,精神狀態好,肯食嘢肯玩,大小便正常,但長期流鼻水,顏色透明至淺黃色,同埋偶然打乞嗤,屋企已經有空氣清新機同埋會吸塵,想問有冇其他解決方法?
幼貓啱啱到屋企 朝早係籠起身就一直叫 係唔係應該唔好理佢等佢習慣下
眼醫生食藥
試吓買啲lysin俾佢食一排先
3個月大貓仔最近少左郁動同好似成日好攰咁,大小便又正常,會唔會太多毛卡住係個肚所以咁?
最近想買把風扇係屋企
屋企兩隻緬因貓
唔知大家用開咩風扇
諗緊好無買muji
但係咪無扇葉會最好
有啲驚佢地手手會伸入去
有冇人知邊度有得打貓白血病felv嘅疫苗
問咗好多間都話冇
濕啲暖水抹下咪知
你中意可以同佢玩下
叫得太多會聲沙
食下吐毛膏試下
定太熱
普通風扇都得 搵個套套住風扇
屋企八成時間都開冷氣應該唔會太熱,吐毛膏驚佢太細個同埋對腸胃好似唔好?但係佢飲食又正常

已經Book左睇醫生要等一個星期
Book第個醫生
唐貓接返黎時兩個月大,之前上一手餵RC濕糧,食左一個月左右想轉糧,但試過汪喵 wellness instinct 濕糧佢都興趣不大,叫都唔叫,食幾啖就走,有時要用匙羹餵佢先勉強食幾啖
逼住而家食住RC先再諗點轉,有冇人有類似經驗?
隻貓而家三月大
三個月大貓仔應該幾耐痾一次屎?
隻仔差唔多兩日冇痾,隻女日日有,大家都係食一樣嘅濕糧
想問4個月大幼貓 食緊乾糧 係咪都要每日餵埋濕糧
bb貓係咁 一困籠就叫唔停 叫叫下就唔叫
屋企有冇第二隻貓?
冇就得閒放佢出籠比佢郁下消耗下體力
2個月貓女 接左番黎三日
平時日頭冇人會喺籠
但每次一放佢出嚟之後活動去到呢入梳化底
咁我到底平時放唔放佢出嚟好?
要量一量佢一日飲幾多水喎
當佢2.5kg 如果全乾糧講緊要飲150ml你睇下佢飲唔飲到
因為濕糧水份多好多 基本上食一個罐罐加少少水就補左一日水份嘅一半以上
要少少少少,咁溝落去轉
每日
有冇飲水 同食嘅嘢有冇食少咗?
坐多陣籠先
你喺屋企嘅時候先放佢出嚟,等佢習慣下你見佢可以冇乜壓力周圍行行企企,而屋企又冇危險野就可以比佢自由出嚟
但一放番伍入籠就不停叫
夜晚同佢一齊訓
公貓
想問下點解多數獸醫都會叫你一歲後先去絕育? 明明上網睇多數外國article都係講緊6個月大就可以絕 但打親去都話最好一歲先絕
有冇人都係8個月左右就絕左? 如果咁啱撞正發情期係咪就要改期?
另外有冇大埔/北區好嘅絕育診所推薦?
好過你屋企冇人嘅時候佢出嚟唔知去咗邊度危險
所以話初頭你喺度嘅時候俾佢周圍行吓,睇吓有咩地方有危險
隻貓兩日先柯一次屎,飲得多水,一日柯兩次尿,正唔正常
8個月大,每朝 + 晚 一餐濕糧,中間 大約 20g 乾糧長擺 (多數食幾啖唔食)
胃口好一時時,有時一餐食到 100g濕,有時 食兩啖濕就唔食練仙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞