在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我個仔細個食開平罐 而家想佢食番主食罐 但係佢唔肯食 點搞
成日食零食點會鐘意食白飯
食開副食罐要轉返主食罐過渡期好大 你可以試下拉長小小個時間
等佢餓多陣試試會唔會肯食
你好啊,請問6個月大貓每分鐘呼吸60-80下正唔正常開咗冷氣會慢返少少
佢cat flu底,但而家食得玩得瞓得,精神好,需唔需要帶佢去check吓thanks
尋日啱啱接咗隻三月大嘅貓仔返屋企
佢喺籠度成日一聽到聲或者有人行過就係咁不停叫
當喺佢隔離或者摸吓佢會冇叫得咁犀利,但一行開佢就即刻係咁叫,叫到眼瞓會瞓一瞓起身又再叫過
請問係咪太多精力所以咁?
應該要忍心啲唔理佢等佢唔好叫?定係應該係咁同佢玩等佢攰到唔會叫?
其實要睇返佢本身平時係速度幾多
但係如果你話60至80呢個差距都幾大
或者會唔會開冷氣空氣太乾燥?
貓仔想玩一定係咁 想你地關注佢
唔理佢一兩日就會叫少好多
唔係既話佢會覺得一叫就有人理佢 日後會瘋狂叫
大家有無成貓乾糧推介
而家隻貓差唔多2歲 黎緊想加多隻幼貓
想請教佢地食野方面可以點處理 驚幼貓想食成貓啲野
有無高清貓網公司推薦?
我隻貓依家9個月左右,成日係到玩水,無論係我杯入面嘅水定係佢碗入面嘅水都玩,總之任何有水係入面嘅嘢佢都會用手撩,玩到倒瀉曬為止先停,重點係佢淨係玩水唔飲水

想問下有冇辦法令佢唔玩水?日日返到屋企已經攰,仲要見到成地水
貓成日瀨尿係咩原因
一隻兩歲貓女 兩個盆
屋企有d門唔鎖好 佢會好迫切咁爆房入去痾
淨係鍾意床同梳化
平時飲食:
返工前放乾糧比佢 平時放工返到屋企都見到都會有剩
依排想佢食下罐罐 放工返嚟就收起乾乾 過多一陣就開罐罐比佢
但係 罐罐食2啖就唔食 過多個幾鐘又再食2啖 放到個罐都乾哂 又要掉
已經課咗好多金買唔同款嘅罐 終於試到佢比較鐘意食汪喵嘅魚蝦罐 會肯食多幾啖
點先可以令佢珍惜食物 唔好咁偏食
屙尿同瀨尿兩件事

佢可能霸地盤
同佢係床梳化玩多啲食啲中意零食
等佢分返食同痾嘅地方
或者暫時舖啲野係個啲位
可能都慣咗係個啲質地去廁所
放少啲囉
淨低個啲包好雪住先
下轉再隔水慢慢整返暖佢

如果貪快用太熱水返熱未必食
唔知點解
沖涼房開一小盆水比佢玩下囉
比佢認咗自己個飯碗先
暫時分開餵食
慣咗應該ok掛
隻貓3個月大,一直都好乖,呢幾日突然間會喺屋企爆衝有時仲會撞到,今日有其他人嚟仲發惡hiss人,佢係咪太緊張定點?可以點樣解決
精力充沛吧?細路係中意跑下
平時多唔多陌生人嚟 有外人嚟會凶人都正常
屋企有兩隻貓 今日出完街返到屋企發現其中一隻耳背咁樣係貓癬定兩隻嘢玩到整親?
佢依啲反而唔夠膽玩沖涼都勁驚
佢淨係夠膽玩飲個啲水,就快被佢激死
心肌肥大老貓平時點照顧最好
貓糧/罐頭 有冇推介
啱啱出世差唔多一個月 隻貓咪成個星期冇痾屎 係咪要帶佢睇獸醫 (有幫佢刺激排便)見到個肚都脹脹地
【淘宝】https://m.tb.cn/h.UB5UDMx?tk=6mbidqzZ9cS CZ3457 「免釘扣安裝高清網紗窗防貓網金钢网防蚊纱网港式窗花防盗窗隱形網」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开
隻英短都9個月大,上星期貪得意開個電視播youtube比d貓貓片段佢睇下, 嚇到即刻噴晒尿邊噴邊跑走入左梳化底, 正常睇電視都無事,屋企仲已經有另一隻英短一齊住, 平日相親相愛交都唔會打, 經過今次先知原來佢咁細膽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞