在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
最近接左隻貓貓 佢入屋都好精神 但係一路keep住有煲水聲 睇佢呼吸好似好快 都接近60/mins
係咪唔係幾正常

輪流病咗兩禮拜終於好返,多謝大家解答問題
呼吸係要計佢訓覺時間,30-40每分鐘為之正常。你摸佢煲水應該係會快左,真係擔心平時就唔好玩到太激烈。
佢係瞓緊都接近50/min所以先有啲擔心
佢煲水唔係因為摸佢,而係長期發出緊煲水聲 甚至瞓緊覺都有輕微嘅煲水聲
要柯點都會柯
不過訓得個度就少啲啲機會柯 雖然大個會隨時轉

佢地凍自己會搵地方取暖
如果佢識行上去,就會識行返落去
errr....你擔心可以帶去醫生睇下,但係50就唔係好嚴重既,再快小小就真係要睇
買左好多怪獸部落寶寶罐165g但隻貓唔食
請問有冇人想收留?3種味都有各4罐 原價放$25@1
https://t.me/hialienrex
https://streamable.com/5o787r
講吓啲background先,一隻三個月一隻兩個月,係兩個地方執返嚟,因為一開始返嚟嘅時候有癬,所以就分開兩間房養,到而家好返,見面唔會哈氣,但係一見面就會好似條片咁隻揪,冇停過,其實咁樣有冇問題?
玩下ok嘅
不過記得幫佢地剪甲
同埋如果打得太兇記要出手停
佢地咁樣打下咬下就會識用力
咁樣同你玩就知唔好咁大力
食太多誘食始終唔太好嘅
會搞到唔食其他野
貓貓1歲之前都食開wellness幼貓乾糧,想問下其實keep住食幼貓糧得唔得?幼貓糧d營養係咪其實多過成貓糧

如果係成貓糧既話orijen定k9會好d?求推介
差唔多夠鐘食飯(一日餵6次) 但佢瞓緊 叫唔叫醒佢食飯好?
就係分唔到佢地係玩吓定係隻揪
基本上一放出嚟就係咁攬埋一齊打交
但係又冇話有嗌,又或者悲鳴
得閒有幫佢哋剪指甲
玩玩下就打交
你條片個啲都係打交
不過話太激烈時要停
sponsor人地搞到個個買/領養返黎都係食RC,味道重,等人地轉唔到糧,商業伎倆黎。
見到d材料真係唔開胃
Aeon12蚊個啲都已經得
岩呀 而家咩罐都唔肯食
勁似我屋企隻貓 呢2日唔係點食嘢
淨係會食凍乾 唔知係咪太重味 就算有另一隻凍乾佢係唔食
依家乾濕都唔食 淨係食呢一隻凍乾 唔俾佢就可以成日唔食嘢
又無乜屎屙 已經約咗醫生睇下咩事
食開一隻唔肯轉啫
你兩隻凍乾自己食下咪知重唔重味
要長啲時間去轉糧

我之前都每日加少少少少新糧咁迫佢離開RC
囡囡絕完育,第一晚食到嘢,有尿,但第二日嘔黃水,是咪正常反應
好撚驚呀
利申:幼貓
之後冇繼續嘔/明顯唔舒服應該還好,每次嘔既時候都唔好俾佢食野半日,等個胃休息下。

黃色:若吐出黃黃綠綠的液體可能含有膽汁或胃酸,毛孩空腹太久或消化不良而刺激腸胃較容易出現,若長期發生可能是胃炎或腸胃道出問題,建議諮詢獸醫。
係會有機會嘔
打去同診所講返問問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞