在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇澳洲巴打講下喺澳洲有邊隻幼貓濕糧比較好
本身食緊optimum, 想轉糧。
乾打算轉ORIJEN, 但濕唔知轉邊隻
唔知大家隻貓貓係幾時絕育
而家養緊對同胎兄妹 七個月大
想幫囡囡絕左先
想問貓囡建議幾時絕育
5/6個月都可以其實
你7個月大可以了
盡快啦
又到發情時候
小心佢地搞埋一齊
而家都揾緊診所
唔知九龍區有無邊間絕育評價比較好
去開荔枝角間buddy 啲香港女醫生幾唔錯
每次去沖涼,隻幼貓都係門出面狂叫
其實係咪可以無視佢
佢擔心你啫
比佢入嚟睇囉
4個月大
建議全凍乾糧定
一半凍乾一半罐?
份糧幾多
都係睇佢飲唔飲水
有罐食咪當補充下水份
而且凍乾啲味應該比較齋

食幾多睇佢食量
難講
我隻貓鐵肚
每日乾濕各半

早餐乾糧+凍干肺+ 肉粒
晚餐罐罐(每4日轉口味)+ 雞絲

如果我在家我食野時都會俾多少少乾糧佢,但下餐會減少少. 少食多餐會好啲

份量唔知,餵兩日大概掌握到,佢餓會叫我加,飽佢會剩低留餓再食.

體重穩定.
貓貓成日流啡色眼水,關唔關啲糧事?
前兩日接咗四個月大主子返屋企
但係聽到佢呼吸聲有啲大
少少似鼻塞嗰種,係唔係睇醫生穩陣啲
睇. 養得咪慳
感冒呀嘛,好少可糧同眼水有關
睇醫生早d食藥,開d眼藥水滴下
睇醫生啦,一黎係你唔識分辨係咪正常,當交幾百蚊學費。二黎有事的話遲早一樣要睇。
錄到的話錄埋俾醫生睇,費事去到醫生又聽唔到。
尋日放咗佢入來,佢仲想入埋企缸一齊沖
正常我一日抺兩次,習慣左就知是否不正常.
但接回來點都去獸醫檢查一次.

動物除左外觀同觸摸外,所有不適都建議按需要照片,超聲,種菌. 因為可以更快對症下藥.
早一個月左右發現隔日隻貓就嘔毛
咁我開始固定每星期俾兩次汪喵排毛粉(約一匙)
食完佢就停咗嘔毛
但係見佢啲屎又無話長長一條咁
直到啱啱星期日同今朝佢又開始嘔毛
有冇方法幫到佢屙毛
屋企兩隻貓3個月大,一仔一女
養咗兩個月啲屎都好靚,
近排打咗疫苗+驅蟲
然後呢個星期一直屙軟便
餵緊RC幼貓糧放題,
夜晚食罐罐,有時煮雞柳
唔知係咪啲罐口味太雜
一時魚味,一時雞味

係咪應該帶去睇獸醫
想問下全新手 如果要接一隻4個月大英短未打針回家
要準備咩先 同埋係咪接佢個日約埋獸醫打針,滅蟲,檢查先回家?
一針都未打
四個月但未打針係人地棄養?
準備: 籠(比佢熟悉下環境) 出門籠
糧(最好同以前食開嘅一樣 慢慢先轉糧)
水碗
貓砂盆
少量 玩具 情緒放鬆品

接個日打唔打針就直接打去獸醫到問 有D人話養兩個星期先去睇獸醫好D
又有D人覺得可以直接去睇
唔係棄養 朋友既朋友 貓生既
未到4個月既 3個多月
我隻貓貓都係日日唔同味罐罐 不過有食開益生菌
理論上罐罐同凍乾成份都偏簡單 未必關事
係唔係sure未食過杜蟲?通常獸醫會建議入屋兩星期先,唔好一下子俾咁多壓力貓貓,不過當然都要睇貓貓性格,我隻貓係淆底獸,結果入屋一個月先信我

同埋打針之前要食杜蟲,滴頸滅蝨,建議樓主先觀察例如有冇屙爛屎,因為打針之前要make sure隻貓貓係健康狀態下先可以打針
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞