在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
thanks
問過愛協 領養機構
職員都話好小事

但我上網搵資料
又講到好嚴重 致死率高
保險又話唔包

搞到我好亂
Cat flu一直唔醫就會有手尾跟
但係如果係醫好咗就無乜特別 一定唔會致死先
暫託話無復發過

呢間領養都信得過嘅
啲義工都NICE
住港島二千呎樓
貼錢照顧貓
隻貓bb嗰陣打齊3枝針 1歲仲洗唔洗打加強
如果無加新貓 隻貓又唔會出街
其實唔使打都得

請問呢啲係咪有貓蚤嘅跡象?
淨係背脊先有 其他地方無
但又唔見佢有r痕
同屋企人溝通好了
嚟緊會接一隻5個月大
想問係咪6個月就可以慢慢換成貓糧比佢?
佢依家食緊皇家babycat
但女朋友話皇家太鹹對腎會有影響所以想換
最好八成以上濕糧,有效減少腎病機會。
貓糧睇成份啦,天然多肉少碳水就ok。
你睇下皇家d材料就知有幾劣。
一歲大先轉 ‘成貓糧’喎
收到
咁我轉弟隻幼貓糧先
打算早晚比糧
主食就比罐頭或貓飯
咁樣有無問題?
我見Acana隻牧場配方無寫成定幼
想問點分嫁
即係頭尾兩餐比乾糧?
主食即係咩時間?
唔係好清楚
冇寫當成啦
早上7點出門前放糧
收工8點番到去比罐頭
訓前12點再放糧
想請教下
貓貓一出街就mak大口 好似叫緊又好似喘緊咁
可以點分係咩原因 (緊張?焗?煲聲叫緊?)同埋點處理
焗都有可能,你自己都應該睇得出裝佢既背囊/箱係咪焗,但係焗應該一打開有新鮮空氣好快就呼吸正常返。
所以我覺得應該係緊張到缺氧,貓一mark大口就好大問題。
有機會有先天心臟問題,平時玩都唔好玩太癲。
冇咩事唔好帶出街,佢緊張到咁都代表佢唔適合出去。
睇醫生就最好用衫/布cum住,帶埋佢平時既野等佢冇咁緊張,唔好有“諗住俾佢望下出面既諗法",只會增加佢緊張感。
早晚都俾罐啦,細個可能食得半罐每次。大個就早晚各一罐至少。
貓飯係指d咩?
執到粒類似兩側臼齒嘅牙 係唔係正常

我見到換緊牙 前面兩粒犬齒都出緊 但乳齒仲未甩
正常唔會咁好彩比你執到
換緊牙有恆齒乳齒一齊出現都係正常
收到
貓飯我都係跟上網自己水煮比佢食
偶爾一兩餐ok,經常取代正餐的話就可能要額外加d礦物質維他命之類。
現成貓糧有添加呢d。
心急問題,在線等大家覆。

啱先2點半左右,有隻大曱由出現,飛起我身上,情急之下拎咗殺蟲水噴死佢。

問題係,我有確保我家兩個貓咪冇掂到殺蟲水,但係我唔知會唔會有吸入。所以想問下我應該點先知道會唔會出現健康問題,會唔會有啲咩中毒跡象。我又需唔需要立即帶去睇獸醫做身體檢查呢。

我第一時間用咗清潔劑,貓咪用消毒水,貓咪用濕紙巾,水等等嘅野去清潔咗,加上開哂冷氣,窗,加埋風扇通風,味道我自己聞落唔似有,但係想問下有冇方法去確保冇殘留。

依加好擔心。兩個依加瞓緊教,唔似有啲咩事,但係想睇下有冇巴絲有試過相同情況同埋點解決。

感激大家。
隻貓女好返哂唔洗再困籠
有樣野最近先出現 就係好似唔係好食野咁
平時佢一見到個食物兜 就直衝埋嚟就食
而家見到個兜 食幾啖/食一半就走 但份量係一樣
無論乾濕糧都仲係咁
乾糧兩溝緊 過渡期咗好耐 食緊RC幼貓+wellness core 幼貓糧
濕糧就係RC幼貓 + 汪喵幼貓罐
4隻犬齒換哂 + 我見佢多咗好多大牙
唔知關唔關換牙事 可以點搞好
有幸執到兩隻
隻貓柯d屎好似麥提莎,好黑,一粒粒咁,請問係咪飲唔夠水,佢平時淨係鍾意食乾糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞