在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我都想問
隻3個月貓日日玩屎玩到成身屎
想問下
貓感冒睇醫生大概幾錢叫正常?
睇過600,睇過1700. 睇下乜藥同做乜檢查.
買保險
冇檢查都2200
係唔係比人呃
睇返貓貓本身屙咩屎
我隻貓屙開濕屎,每次都會抹
硬身嘅話就唔使特別抹啦,佢自己都會清潔
我會開呀,唔開窗曬住間屋會好焗
最多較高啲冷氣溫度
想問吓有冇人知點解貓貓會不斷周身r?已經r到損埋睇咗獸醫知道唔係生癬
貓砂盤幾耐要換一次全新?
驗個血就千幾,有時唔肯定係咪感冒就會睇你想唔想驗埋,始終佢地唔識講野,有時d醫生會水人做呢樣個樣。
你可以揀唔驗就咁食抗病毒藥/眼藥水之類既。
如果有d supplement之類又收多幾百。
感冒呢d保險有包,反而大病就好多唔保。
過一歲之後飲食均衡的話會少病好多(一年都未必病一次),睇你自己覺得有冇需要買啦。
個盤唔需要換呀嘛,都唔會爛。
d砂你覺得臭就全部換曬佢(我就一個月一次),就咁fill d新唔倒走舊既好快又臭返。
Sor 我係講緊貓砂
有屎咁梗係要抹啦
我本身都閂咗窗,所以開唔開窗簾都係焗
只係有開廁所抽氣扇道閘

返到嚟屋企感覺熱熱地,但係又唔會話焗死人
可能有嘢令到佢壓力大
啲貓唔熱咩
我長開冷氣26度俾佢
本身都會怕佢地熱
但見佢地特登走去哂太陽
廁所個啲陰陰涼都唔去
是咁的,貓仔就嚟一歲,末絕育,黑下巴好嚴重,每晚都用暖水敷之後用針梳再加暖水化妝綿清,都係冇改善
上星期開始試下清完之後搽神仙水,都係冇改善
請問大大有咩方法斷尾

付上貓貓圖
絕育之後身體激素少d,就自然會減少。
唔好用針梳啦,你不斷清佢、刺激佢,轉頭又生出黎。
用暖水輕輕抹下就好,唔洗隔硬整走曬。
要完全斷尾好難,始終只係身體分泌,唔係細菌/病毒。
無,佢無r 無流血,又唔係發炎就由佢
都係隔一排用水幫佢捽下
收到 兩位大大 希望絕左肯後會好啲
好多時都係啲乾糧太油 可以試下轉糧睇下有冇好啲
有細菌 緊係要清潔
有冇話可以點解決?
睇下有咩令佢有壓力

屋企裝修大執完?
多咗人?
有冇咩唔同咗屋企

我隻貓4個月大,上個月28號打咗針
今個月頭我去咗幾日旅行
前日翻到嚟隻貓就連最愛嗰枝逗貓棒都唔玩冇精神
冇屙冇嘔 食嘢一般般
今日就燒到成40度幾
睇咗醫生話上個月先打咗針依加就應該唔會係貓瘟,又冇屙爛冇嘔,合理懷疑係感冒
點知餵完佢食藥,即刻嘔咗一次
好驚呀,唔知會唔會真係貓瘟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞