在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔知 我要問下 仲有咩要向舊主人問 同如果之前食過/未食過杜蟲要點做
因為杜蟲3個月食一次,食過就唔好食喇。一開始跟返舊主人食開既糧先,唔好突然轉哂,會增加貓貓壓力同腸胃敏感
試下膏囉. 唔係下面出就上面嘔.
我個隻都係食得好雜,易養,托賴
原主人一針都未打過我諗都未杜過蟲架喇
正常4個月起碼都打左兩支
但而家4個月先開始打針係咪都唔會有問題?
唔會,室內養開既還好,除非一齊養既貓貓有病
想問下大家,哩粒好似芝麻咁嘅係咪就係蟲卵呀
有2-3粒係我隻貓條尾到
Pat pat附近就冇嘅
唔該晒
乜唔係芝麻黎既咩? 有冇近期食咸豬?
冇呀
前兩日都係佢個竇到見過3粒清咗
今日條尾痴住兩粒
我都係4個月貓 未打針
邊隻杜蟲好
打針時順手叫醫生開. 我印象我間開我$35粒. 再Claim 保險咁好似最抵. 順手磅重探熱.
帶佢睇下喇,如果預約時,問下診所,駛駛拎個sample樽拎俾醫生睇.

小事黎,你咪試佢係咪芝麻就得
Boardline最近係咪斷貨 諗住上網買但好多間都斷貨
搵到隻叫Selehold 有冇人用過
唔考慮revolution 用過自己覺得滴得唔就手
Frontline 見最平但防既病最少
搭單問 依啲其實係咪好毒
發現5個月大貓仔突然食少左好多野 之後喺屋企執過一隻佢嘅牙
想問下係咪有兩隻犬齒?
佢硬嘅野依家唔係幾食 可以點處理?
我用完會幫兩隻貓戴頭套 /分房唔比互lam 直到佢地啲毛乾爽 我自己覺得方便過食藥 每個月捉住一次滴頸
小貓約從4-5月齡開始,致8月齡結束,犬齒最先換,可 以從2顆重疊犬齒,或從白色彎曲有弧度的乳牙犬齒變
成乳黃色筆直的圓錐狀恆牙犬齒知道小貓開始換牙囉!
有隻叫 Bayer Advantage, 都係滴頸,店員話無咁毒,用左都無半日,啲蝨會半死咁跌落地或者爬出啲毛出面,我見到用手即捉!
七月頭執到隻女貓, 三個月大左右, 原本好活潑同幾百厭, 但打完第一針預防針加食杜蟲藥嘅五日後開始冇精神 完全唔肯郁, 成日淨係瞓覺 琴日見佢左手跛跛下即刻帶佢睇獸醫 獸醫話佢都健康 可能跳嘅時候唔小心整親, 無精神就可能係預防針嘅副作用
隻貓胃口同去廁所都正常但活動量真係大大下降 好擔心 唔知佢係因為整親隻腳所以唔郁定係有其他病
想問知唔知貓籠要買幾多比較好
擺左貓砂盤、水同糧兜後,要仲有位俾佢轉身、企喺身,如果有一層俾佢跳下仲開心,可以搵紙皮箱整個窿俾佢匿下,我個時無整,隻淆底獸匿落貓砂盤
公貓會唔會Un公仔
最近佢成日un我老母

我老母想搵隻mary比佢
想問有無罐罐推介俾挑食既主子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞