在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想養,想問去邊度買到非不人道繁殖嘅貓?
幼貓成日飛撲咬人手腳可以點控制?
收工返去就喂少少野食跟住同佢玩34個字時間食完晚飯再同佢玩34個字

但都好似放唔到佢d電...

總之一見到人就起飛樸咬人手腳到夜晚閂燈閂房門佢又好乖唔會亂叫

但一開房門出去個廁所又起飛撲咬人手腳可以點教佢
絕完育係咪要拆哂線先可以跑跑跳跳除頭套?
小朋友困籠發脾氣 返屋企爪爪都流左少少血
已經盡量有人就放佢出嚟行街街
同佢再玩耐啲,比佢跑下放電
而家冇咩獸醫用唔溶嘅線架啦嘛?通常都叫帶兩星期頭套嘅
唔太健康
慢慢減少份量
講唔定
要等佢對你地有信心
唔好心急
我係咪由佢匿當佢冇到就得 同埋我啲糧兜放近佢匿嘅位會唔會好啲
想問有無邊間絕育 手勢好嘅推薦
其實呢d book唔到就去睇急症啦,尤其是幼貓可大可小。VSH城大之類多數有位。係d小問題先慢慢book平時d獸醫。身體差又可能誘發FIP,早d睇醫生好d,唔食野又會有肝問題。
如果間唔中連打幾個乞次但無鼻水同眼水呢?
都係等佢習慣下先
行過say個hi叫下佢睇下佢怕唔怕
食飯又叫下佢個名個啲

啲糧放啲暗暗地嘅位箱可以
夜晚訓教可以放籠
等佢去個度行下
只可以答你去過荔枝角個邊搵非台灣醫生做過冇問題
屋企大塵多毛
佢3個月大 成日入櫃底同玩塵
BTW 好驚因為幫佢沖涼整到佢感冒
屋企搞搞清潔睇下有冇好啲
同埋睇佢精神狀態
我隻貓貓
上星期一晚拎番黎無咩事
正常便便
但星期4就屙水 星期六好似好番啲
去到琴日又係屙爛屎 未去到水咁嚴重 但都唔係健康既屎
唔知關唔關隻糧事

因為佢星期3晏晝食 個晚d屎未有事
星期4就屙水

呢度係星期五晚既屎

我而家應該轉糧比佢食定係點?
我見佢而家都肯食個隻糧 但就屙爛屎
之後又好活躍
諗住聽朝早帶佢睇醫生
同埋想問睇醫生個日可唔可以順便打埋疫苗?
琴日接左隻兩個月大貓仔返屋企,佢唔係好驚人,但係困住係個籠度就係咁叫,食野又淨係食少少乾糧唔肯食濕糧,有咩方法令佢唔好係咁叫?
接之前食緊咩糧?都係RC?換糧唔可以一次過轉架喎
去睇醫生啦 可以加益生菌比佢睇下有冇好D
BTW 為貓貓好 唔好食RC糧啦
rc糧唔好定係點?
我仲未拎到接佢之前個d糧
所以先諗住買一款比佢頂住先
而家我都唔知可以點做
如果我拎到佢之前既糧係咪都照比佢食
定係溝埋rc一齊食
個籠有冇放啲毛巾個啲或者有冇地方比佢收埋自己

試下摸下佢睇下會唔會比你換安靜啲

食唔食濕糧好睇貓
可能呢隻味佢又唔中意
養貓前建議做左功課先
你未拎到佢之前D糧都應該問下佢本身餵開D咩再慢慢轉糧 你咁樣一下轉晒唔屙先出奇
RC糧出名味重 高碳水 低蛋白質 建議你認真睇下隔籬貓糧post同大量其他資訊
10歲貓牙肉腫晒流口水,睇醫生話爛牙要麻醉剝牙一勞永逸,呢個年紀做手術風險大唔大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞