在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
通常得都係買外國啲multi vitamin tablet但佢係零食吱

有心機咪水煮啲雞柳 蒸南瓜個啲比佢試下
我隻貓細個一開水整雞柳就叫到拆天
最好唔好溝嚟食

Wellness 本身啲貓好似好多都唔太鍾意食
其實有無咩辨法可以分到係大陸貓/ 病貓
想問下你地啲貓通常一日食幾多餐同幾點餵?
有日我隻貓嘔左啲黃色野
不過佢又玩得訓得 精神正常
上網睇話可能空腹太耐
但我冇轉到餵野食時間
我係朝早6點半比濕糧80g 晏就2點乾糧10g左右 夜晚10點濕糧80g
雖然濕糧佢有時唔係好食
但乾糧佢就會狗衝去食
到底有冇咩方法可以搞搞佢挑食問題
已經每餐濕都比同牌子 但唔同味
岩岩接左隻英短8個月大 4日 但佢成日係梳化底 放左乾糧同水 但見無人先會食 但唔係食好多 係唔係正常 有正常大小便
好正常 三日內有飲有食有大小便都已經算OK
講真好多時一返到屋企真係最好困左籠先
俾隻貓知道呢個穩係叫做安全地方 困返兩三日佢就會熟悉到周圍環境
唔會好似你而家咁成日都會自己去D 陰濕位度收埋自己先
而家咁樣唯有慢慢同佢相處 預返一兩個星期唔理佢當佢無到
去到咁上下佢熟悉完就會開始痴人同食返多D 野
睇下隻貓幾大 幼貓就四餐基本
成貓就兩餐都已經OK
偏食問題好難處理 盡量由細都俾佢試多少少野

但如果佢乾糧會狗衝去食 咁你落多少少乾糧俾佢食會好少少
感覺上佢可能食既量唔係好夠 如果好似你咁講濕糧佢有時唔係好食既話
同埋隻貓既體重有無升跌? 隻貓大約幾大?
而家都1歲2個月
體重都係差唔多3.9kg左右
睇個體重都OK 但最好每星期都磅一磅睇下會唔會跌磅
大約會知佢食得夠唔夠
一歲以上其實喂兩餐都夠 但你而家咁樣其實都可以 兩餐濕中間加餐少量乾
咁可能真係要定時轉下罐廢事佢食厭左
想問下貓咁樣係咪生貓癬?
家中貓貓耳仔痕癢 抓到損
有冇清潔耳仔嘅方法?
我定主子之前都係,睇醫生佢都係俾支生理鹽水佢洗,一星期洗兩次
不過佢果陣係有細菌,可能我果時D鞋冇擺好佢成日搵個頭捐入去,搽左2星期藥膏好返,不過佢搽完唔舒服成日搵隻手洗耳仔搞到隻手黃晒

鞋真係要擺好,我之後都知錯每次返到屋企都收埋D鞋先,因為鞋一定有好重自己既味,佢實會捐入去玩,有菌已經係小兒科,如果入左肚入面就好大獲
想問下隻貓唔太好罐頭點算 試過幾款佢都唔太好
開嗰陣佢就勁興奮 但食落就麻麻 最差嗰罐開完唔食
最好都係食幾啖 反而乾糧同凍乾[佢勁like]佢就食多
另外 煮嘅雞胸 佢都係唔食有時都唔知佢乖唔亂食嘢定點
keep住屙屎屙尿正常 好健康 飲水都正常
你可能要睇下佢耳仔入面係點先
有可能係有菌/有耳疥蟲 咁既話就要買耳膏俾佢

正常黎計買寵物用既洗耳水 /生理鹽水 黎幫佢洗都可以
洗法可以上網搵片多數都教得好清楚
但洗耳仔多數貓都唔太鐘意 可能會郁得好勁
係都唔出奇 買多少少唔同味俾佢睇下佢會唔會肯食
如果都係唔食 你就要諗方法令佢飲多少少水咁就對個腎好少少

又或者可以試下凍乾加水 睇下佢會唔會想食
但唔知你想佢食罐頭既出發點係點
健康啲? 因為另一個post巴打都建議食多少少罐頭(我1星期先1罐)
不過sofar 隻嘢都好健康
下次去掃貨乜款都買隻試下先
Thanks 巴打
健康D 係因為成份無咁多擺加同埋水份會多好多
好多貓都係全乾都好健康 如果唔係太大問題都唔洗咁追求
我都係主乾副濕咁喂 最緊要都係主子開心 我地煩惱唔得幾多野
養貓新手 養左貓仔1個月多啲
而家貓貓5個月大
平時都唔會追住隻手黎咬
今朝瞓瞓下就比佢瘋狂咬
坐起身仲會係背後撲上黎
想問下可以點處理
如果係條繩太長可以打個結
小喇叭頭罩太大可以睇下用冬甩
佢肯唔肯坐下籠啊

佢肯自己食就比佢自己去食
牙痕掛
比第啲玩具佢咬下
可能訓醒太好活力要發洩下
7個月大貓貓
一路食開汪喵罐都靚屎無事
但係見佢似食厭咗汪喵
買咗幾罐怪獸俾佢試都無事就幫佢全轉怪獸
點知轉咗一個星期內就由靚屎慢慢變爛屎

依家試咗
1. 轉返舊糧 > 照屙
2. 斷食大半日 > 止痾靈+舊罐減份量

食止痾靈完咗個treatment兩日度都有啲成形嘅屎(偏軟)
但係尋晚開始又爛返
我仲有咩可以幫佢試
係咪應該完咗treatment就繼續食一般益生菌?
俾佢食汪喵益生菌好似作用不大
餵食係習慣定咩?
如果比罩頂住咁個罩可能真係太大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞