在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
都係
呢排我鼻好乾
養貓前都好撚大塵
搞下清潔
睇多次有冇野係貓會敏感嘅野

同埋可能開冷氣多都要洗洗網
養貓要多洗好多毛
頻密,我唔肯定有冇發炎

其實係可能有蟲
想問下可以點處理?
我咩都睇唔出 好似好正常,邊個位置有甩毛
睇獸醫囉
我上網睇過成日R 頭 fing 頭好可能係生塞
暫時睇呢啲全部都唔係問題,唯一問題就係去旅行

我自細都好鍾意貓,但因為責任問題,所以遲遲都冇養,但而家喺外國一個人住,有信心自己可以照顧到佢,所以想試吓
暫時睇呢啲全部都唔係問題,唯一問題就係去旅行

如果我去旅行,搵人上我屋企每日幫佢鏟屎同埋喂佢食嘢得唔得?而家係呢一個問題,暫時未解決到
要睇下你隻貓痴唔痴人
試過去5日旅行都係叫fd上嚟鏟屎
但睇住cam都覺得佢好慘 係咁等人返嚟
不斷聽到有聲期望有人入嚟 再失望
所以一定冇下次
好慘
同埋我12月搬屋,係咪應該搬左先養貓?
但去旅行呢個真係好kick,搵人幫手鏟屎都咁樣,真係諗唔到其他解決方法
可能真係唔適合養
搬完散下啲裝修味先養好啲
去旅行可以考慮下放隻貓去朋友/屋企人屋企先 但如果對方本身有貓就最好比佢地見下 睇下相唔相處到先 同埋都要睇下隻貓咩性格
出面有啲寵物寄宿都可以睇下
不過如果你係一個人住又成日會去旅行就真係諗清楚養唔養好啲
搵個朋友係你去旅行前多啲上嚟培養關係先
之前去旅行都係搵人上嚟鏟屎,同埋陪下佢地玩,都無乜大問題
不過間中係cam度都會睇到佢哋係門口等我哋返嚟
同埋屋企唔止一隻貓,有同伴陪住又無咁寂寞
貓bb兩個幾月大
接咗返嚟頭兩日瘋狂打乞嗤咳同有鼻水
又唔食乾糧 剩係飲水 食雞柳同少少奶
我舊貓有啲營養粉諗住比佢放落雞柳到
但寫住三個月先食得
請問有邊隻brand啱幼貓用?
同埋可以點樣令佢食貓糧?
知道巴打!

我諗一年頂多返香港一個月,所以呢個位真係要諗清楚,暫時個計劃放住喺度先,過多一排睇吓仲有冇咁想養

因為自己一個人移民真係好孤獨,想搵隻貓陪
我見到外國可以叫人上屋企每日幫手剷屎,但要俾返錢,陪佢玩我諗要另外收費,但係有冇玩都唔知

你哋講到啲貓好痴人,搞到我都怕我陪唔到佢10幾年,連續陪喎。。。
我屋企隻貓係比較痴人so far 養左佢大半年,未有去旅行打算...屋企得佢一隻貓同我老公驚我地去左旅行佢會悶死
你係新手養貓?

網上睇啲人話新手最好養兩隻
一隻都未搞掂,搞兩隻我怕死人丫

痴人貓咪好得意,我都好想有隻比我攬住瞓
有無話幼貓困籠要幾耐?
2隻幼貓之前困咗10日左右 尋日帶其中一個去睇醫生 醫生話佢地太細困返籠好啲但唔記得問幾耐
我覺得睇性格
貓貓適應咗,確保屋企無危險物品/污糟野就可以啦
我啲貓貓無困過
我覺得睇睇醫生先
同同舊貓隔開因住傳染

營養粉唔急住食啦
人地都話三個月先好食

佢喺咪食緊上手比啲乾糧定新糧
識下朋友先啦

你又搬屋又走成個月

Settle好自己生活自再加貓

加咗貓會生活好忙又要睇實佢搬屋時
如果新手想養兩隻
建議養同胎(兩隻仔) 一隻痴人一隻怕醜
定係一仔一女 (唔同胎) 兩隻都痴人
睇自己中意啫

但要提你一仔一女唔生嘅話絕育前要隔開佢地
好似話貓女4-5個月已經可以大肚
我再睇吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞