在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
幼貓5個月大 今日突然聲沙又係咁瞓 但胃口大小二便正常 玩玩具果陣又好好精神 同埋瞓覺呼吸好似有啲急 有無巴絲知佢咩事

瞓覺呼吸片:
https://streamable.com/9pc12b
本身幼貓呼吸係急啲
佢比平時急超多?

會唔會屋企冇人時佢玩得太耐 或者叫太耐

聽下佢抖氣有冇雜聲 同會唔會好喘

想問下我從未見過隻貓B對瞳孔收得好細,成日都黑色大眼珠霸曬成對眼。想問係咪正常?
正常
想問埋罐罐入面d水你會唔會倒左佢?
新開個啲?
照倒落去比佢食埋算
有啲係湯水
隻貓個半月想開始斷奶,點幫佢斷最好,比罐定開奶浸貓糧比佢另外有冇離乳食品或者牌子推薦
比啲肉泥罐佢試下
同埋可以試下暖水浸幾粒乾糧彩下佢識唔識咬

可以4餐分一至兩餐出嚟試下

兩件事要分開做
乾濕糧最好唔好溝埋
想請問下各位,啱啱接咗隻3個月喵仔返屋企,佢好活躍係咁玩,有去廁所但唔見佢有食嘢飲水,會唔會有問題?

另外想請問建唔建議比佢習慣困籠?平日返工無人喺屋企考慮緊困籠,但琴晚試過佢叫到折天

唔該各位
返咗嚟幾耐?
頭一兩日食慾比較低
可以試吓長放糧喺度睇吓有冇食到
佢可能會等冇人嘅時候先食

通常接新貓都建議困一陣
俾佢知道嗰個地方係安全
同埋減少破壞屋企嘅可能

不過如果佢真係非常抗拒而放佢出嚟,佢又冇乜問題嘅話都可以嘅
新貓到家主要係睇前三日
有食有飲有大小便就已經好OK
食得少飲得少可能係未有個安全環境俾佢

新貓建議都係有個位困佢一排 最少俾佢熟悉左屋企既基本氣味
同埋可以就咁俾佢觀察到周邊環境
開頭叫就一定會叫嫁啦 後面你唔理佢叫既話 佢就唔多會叫其實
都係睇你忍唔忍心 多數人都係唔忍心 好似我就係咁但我老婆就成日阻止我
新手養貓
領養左貓貓就黎一個月
有一次咁岩睇佢食糧個陣冇啦啦有兩三下好似濁親咁發出好奇怪既聲
冇郁幾秒又繼續食返糧
之後都行得走得似係若無其事咁
係咪真係濁親?
同埋佢成日冇屙過屎啦剩係有屙尿
一日唔屙係咪已經唔正常?
同埋岩岩轉左糧
食得少左野同食親都格格聲好似啲糧太硬咁
啲糧浸水比佢食會唔會好啲?
琴晚先接佢返屋企

聽朋友講要忍心所以都無理到,但見到佢都keep住叫咦一排同踢冧曬量兜水兜咁制,所以唔知今晚仲應唔應該果,想問下各位咁
就係見佢又叫又衝又踢淋曬啲嘢唔忍心
千祈要恨心少少
我當初又係心軟得濟,
隻貓5個月大接返嚟,
頭1星期困籠,
但我成日佢一喵得大聲少少就去睇佢、陪佢、坐喺籠側邊,
搞到宜家佢一歲幾都有啲過分痴身,
同埋會係又喵唔係又喵,勢要喵到有人同佢講嘢為止
我問錫佢,但都覺得有啲煩
佢食得急唔急,同埋有冇咬碎啲糧
會唔會好容易嘔?

正常應該每日都屙屎嘅,但係如果而家只係一日唔屙屎,咁可能之前嗰日屙得太多或者食得太少
轉咗涼,可能唔太鍾意食,同埋正常都係會咬碎,所以格格聲

之前食嘅量完全冇咀嚼嘅聲音?
最好唔好浸水
有啲貓係真係唔鍾意困籠嘅
之後夜晚同佢玩耐少少,等佢放電返到個籠就瞓覺

或者你抱佢返個籠度暗佢瞓先再閂門

如果真係佢好唔鍾意困籠嘅話,放佢出嚟都唔係大問題嘅
其實呢個都唔一定關困籠事

我有啲貓叫佢坐籠,佢就坐
完全冇投訴
但係出嚟都係會照痴身

有一隻唔鍾意坐籠嘅
成日過去陪吓佢安慰吓佢
但係佢都係唔會比其他嘅咁痴身
你轉糧有無用七日轉糧法?
正常貓食野都係會格格聲 因為佢地會咬碎D 糧
好細隻既貓食乾糧先要浸水浸軟佢 三四個月大既貓正常黎計係唔洗浸
如果真係要浸 要20-30分鐘內就即收 正常要食呢個鐘數都食到8899
初頭好多時都係咁 幼貓偷玩又覺得地方細 可能你要放多少少野係入面俾佢玩
請問貓貓搬新屋之後呼吸都好快,有時仲會擘大口呼吸,係唔係已經好唔正常?需唔需要帶佢去睇醫生?
有冇做除甲醛
會唔會有野令佢過敏
食野個啲如何
佢會唔會好驚
有冇佢啲舊訓開嘅野比佢
睇下醫生就安心啲嘅

如果舊居仲去得咪帶佢返去睇下有冇正常返

唔知你新家情況點
都唔清楚佢身體健康狀況
想問問,黎緊會接幼貓,本身屋企每星期都會用滴露抹地,我知接左之後就唔用得。我聽人講其實用橙威寶抹地都得,其實係唔係真?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞