在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
用橙威寶 或者 baking soda 或者 一啲寵物適用嘅清潔劑
貓貓7個月大,有三日叫春,都知叫春冇胃口,但而家冇叫都係食好少,係咪正常?未叫春前都會不停狂食,而家瘦左好多
麻煩你想問有冇幼貓 乾糧推介?
英短女仔 - 4個月大
食開allwell幼貓糧+汪貓幼貓罐(主食)。
佢柯屎變做一粒粒 又少咗
唔肯飲水 已經係濕糧再加水(加太多又唔食)
係咪要食益生菌同排毛粉?

同埋天氣咁焗咁熱 我淨係開風扇同窗夠唔夠佢
想開埋抽濕機 但係一開佢個鼻即刻乾哂咁
同埋點睇佢有冇熱/焗?
我見有啲貓怕熱有啲怕凍
唔會倒, 反而會加水, 呃佢飲水
Wellness core
飲水少 你食益生菌都係差唔多
用其他方法令佢飲多少少仲好
試下買冷感墊俾佢地
唔該你~ 買黎試下先~
啱啱執到隻睇落唔夠3個月既貓b,好細隻,晏啲會帶佢做body check。本身原住民只食濕糧所以屋企冇乾糧,有幼貓罐可唔可以餵佢?
見到有啲話直接針筒打水入去?
暫時有2個水位佢飲

抱佢訓過幾次涼感好似唔多鐘意
應該幾大先俾唧唧佢哋食?
問幾個朋友有啲話兩個幾月食得,有啲話半歲先好食
針筒喂水都可以但要逐少逐少咁慢慢俾佢飲
水位兩個其實都真係差唔多 又或者放D 自己會用既杯俾佢地飲都可以
有時佢地好奇會想飲我地用既杯入面既水
同埋佢日常尿量係點?
係怕喂太多佢地會嘴挑 唔太食主食
三四個月其實都可以喂 但量同次數可以自己諗下
因為有D 野真係有小食做獎勵會好好多
隻貓三個月大突然柯嘔
睇完醫生開左RC腸胃處方罐頭
食緊抗生素 但依然軟便
係咪正常啊?感謝

可能岩岩開始食,腸胃未適應? 可以先觀察一下,如果之後都係再軟便先去睇多次獸醫
可以
如果幼貓可以試下比唔同營養零食比佢食下便獎勵
食得多吱吱真係會唔食其他野
同都唔太健康
針筒餵要注意貓「資勢」
貓仔3.5個月大,邊隻杜蟲藥同滅蚤建議食/用?
滴頸: revolution plus (體外加部分體內既蟲)
食落肚既就 bayer Drontal (殺足哂全部體內蟲咁濟)
貓貓8個月都未發情係咪正常
叫春應該都會好好胃口

Anyway 開啲佢中意食嘅野引佢食下野如果真係少我
得好緊要
女嘅有見過差唔多一歲先發
有冇咩好推薦
想問下我隻英短而家6個月
3個月個時返黎就食汪喵罐溝wellness core乾糧撈埋食
呢幾個星期成日食曬d罐罐濕糧食淨一半乾糧唔多想食,係唔係要轉乾糧?有時出街有就咁比乾糧佢但好似唔多食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞