在線解答養貓新手問題(8)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
會睇多個醫生先
一定要剝咩?
麻醉始終有風險
之前問過另一間話可以洗牙試下先,但排期要幾個月無睇到
今次睇完醫生佢返去喘咗氣好耐,可能太耐無出街緊張加貓袋太焗,先至驚佢頂唔住
洗牙呢啲可以再搵間有時間洗嘅
天氣熱就換個袋通風嘅
快快手送佢上車涼
好嘅,我問多一兩間,唔該巴打
琴日第一日到屋企 跟住發現佢隻眼好似有啲腫
第一次養 去睇醫生前想知道係咪好嚴重?擔心
貓仔英短4個月大 想買鈣粉&魚油比佢 有咩好推介?
買定領養架? 一晚就發病?
親戚隻貓生 3個月大 琴日去佢屋企接返黎
其實佢叫唔理佢係咪最好?但係好驚佢冇食野同飲水
佢可能係悶呢
其實如果佢精神、已經適應咗,收起晒屋企啲危險野嘅話
都可以再加長出籠時間,放下電,等佢玩到攰就唔會叫
或者用條布遮一遮個籠,等佢周圍安定啲

我啲貓貓第一日嚟到都無困過籠
不過都好睇每隻貓貓同屋企狀況嘅~
幫親戚接管咗隻貓大概兩個月
三四歲曼赤肯男仔
頭先清貓砂盤發現有兩三隻依啲蟲
請問係咩黎?洗唔洗帶佢睇醫生?
已經徹底清潔貓砂盤同換埋貓砂
貓貓冇乜異常 食得瞓得玩得 體重維持4.5公斤左右
今日帶咗去睇醫生

檢查完發現冇病毒冇盛
只係普通腸胃問題

真係好開心
想問吓今日發現貓貓指甲咁樣
冇流血嘅,下面果塊係咪要再剪短佢呀
Thank you
佢自己會甩,唔洗搞佢。表面層指甲抓抓下係會自己脫落,經常都會咁。
冇咩其他問題的話可以食杜蟲藥試下先,再觀察下佢d便便有冇蟲。
你親戚都幾冇良心,咁都唔帶佢睇醫生,幾日唔會搞成咁。快d睇醫生啦,越拖越麻煩。
下面個塊自己會甩
同埋可以唔使剪得咁入呀
留返啲俾佢抓下野
想問有咩耳蟎藥推薦
我覺得可以剪入小小
剪唔到血管就ok,剪太出要成日剪
同埋好似剪太少的話,血管位會越生越出
請問有冇剪指甲教學啊貓貓成日掙脫 好難剪到 佢細細粒我又驚整親佢地
https://www.dogcatstar.com/blog_nailtrimming/

另外我會:
1. 剪之前俾佢掂下指甲鉗先,等剪個陣佢唔會覺得你無啦啦拎d野出黎嚇親
2. 用我自己既手指度好個位先,然後快速剪落去
3. 兩個人的話可以用零食分散注意力
謝謝你今晚試下先
上網搵料以為係佢指甲裂開嚇死
好彩冇事,thank you !
仲可以試下佢瞓教時剪
耳仔都好似有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞