【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
989 Like 6 Dislike
幾時有加更
盡量依個星期
今日…. 文呢…..
幾點有文
日光在上
無文休息
失敗了吧
混大陸農民?
「有冇壓親你?」公仔起身,順勢拉起艾匡。

「無事……」艾匡拍掉衣服上的泥沙。

整頓好隊型後,五人繼續按著山路前進,正式抵達百花林。

那條山路上盡是青翠蒼綠,除此絕無其餘景色。

公仔眼見路段尚算平坦,讓大家騎上單車代步,在飛鵝山的小腸中飛馳。

他們好快駛經基維爾營地,那裡由香港童軍總會管理,有著不同的設施供童軍活動,如今當然無人使用。

「要去洗手間就趁依家。」公仔停下單車,指向營地洗手間:「免得陣間要喺條路到……」

「我去。」艾匡泊好單車。

「我都去。」雲水雙腳跟著落地。

「好耐無聞依種森林味。」娃娃深深吸氣,環望四周:「哥哥,你以前打獵就喺附近?」

「無咁入,我都係第一次嚟依個位。」公仔打開地圖查看:「如果地圖無寫錯嘅話,我哋應該已經喺飛鵝山中段位置。」

「哇,唔掂。」雲水剛推門入廁格,馬上一副想吐的樣子就出來。

「唔……」艾匡同樣,神色夾雜厭惡:「裡面好臭。」

「臭?」公仔疑惑。

「唔知係咪有人柯完……」雲水捏住鼻子。

公仔緊皺著眉,主動走入洗手間觀察馬桶。

馬桶乃至地面周圍,的確沾著排泄物。
公仔不單細嗅,更伸手觸摸:「仲新鮮,未風乾……」

出來的時候公仔用食水沖洗手指,說出自己的發現:「開始小心,附近可能有人類出沒……嗰堆排泄物應該係近排先柯,識去洗手間如廁嘅得人類。」

與此同時,嘎嘎露營區發現到什麼:「我搵到啲嘢!」

大家跟著嘎嘎去露營區,發現那裡搭了幾個帳篷,充斥著人類生活的痕跡,食物骨頭殘骸、燃燼的營火堆、烹煮過的鍋子、各種木棒和石頭儲備。

「我哋可能入咗人哋領地……」公仔蹲身撿起鍋中吃剩的麻辣兔子頭。

「竟然真係有人住喺山到……」雲水很訝異。

「即刻離開。」公仔作為隊長,原則是盡量避戰。

或許這正是黑森林法則,其餘四位女生都感到雞皮疙瘩,快步騎上單車準備離開。

殊不知,山路上踩踏不到十米距離,帶頭的公仔突然人仰馬翻,整個人給拋出單車外,後方的女生們嚇得急剎停車,差點互相撞倒。

公仔給拋出半空的短暫兩秒間,他發現地上原來有條不顯眼的絆索陷阱!

「啊……」公仔跌倒地上,眼看天空。

可上方卻有個黑影籠罩著自己,想通什麼的公仔背脊寒涼,絆索陷阱觸動了樹上吊掛著的石頭,觸發它向下跌落……位置不偏不移是公仔所在。

「嗦」石頭高空墜落,這高度可以要了公仔的命。

公仔瞪大雙眼,想要翻滾已經來不及。

「呯──!」

轟烈的響聲,煙硝飄散槍管間。

雲水……

開槍了。

反應敏銳的她手裡托著威力強大的雙管霰彈槍,把半空墜落的石頭射成碎片。

想撲去擋住石頭的娃娃、妄想用劍斬開石頭的艾匡、緊閉眼睛的嘎嘎,全都怔怔看著那散落的石灰。

「嗄……」公仔馬上翻滖退到隊員那邊。
一波未平,一波又起。

前方山路有輛四人車給推下,推車的人是幾名身穿童軍服的年青男子,車子單憑著輪胎在斜路上的溜動,以高速衝下五人所站的位置……

右面是鐵絲網圍欄,左面是很直的邊坡,根本無路可逃!

如果向後跑的話,最後下場都肯定給車子撞上。

公仔果斷拿出病嘴唾液調配的靈藥,將它擲到輪胎溜經之處,其效果等同超強力黏力膠,馬上將輪胎黏緊地上,無法再向前溜落。

萬萬想不到是車座中竟放了蜜蜂窩,公仔和雲水踏上車蓋想要追擊,馬上就被飛出的蜜蜂阻斷了。

「頂!」雲水跺了車蓋一腳。

艾匡上前一陣快刀亂麻,就算蜜蜂體積多細、飛多快,好快都斷翅死在這位劍客手上。

「頭先嗰班人……我見佢哋著住唔合身嘅童軍服……」娃娃遙看林路遠處:「全部大約一米七上下……」

「我都見到。」公仔回頭望望隊員,看看有否受傷:「可能就係基維爾營地生活嗰班人。」

「嗰班粉皮啊……」雲水怨罵。

「雲水,頭先多謝你。」公仔說。

「客咩氣。」

「我哋要轉路?」暫時零用處的嘎嘎問。

艾匡搖頭:「我哋唔熟呢到林路,亂咁爆林反而仲危險,何況我哋成堆單車物資要喺平坦嘅路行。」

「但係沿住呢條預定好林路行都死緊,好似公仔頭先俾絆繩整跌,佢哋一定設計咗唔少機關……」嘎嘎挲著下顎,給大家提出:「有兩個方案,我哋直接衝出依座山,但風險好高好高,沿路上肯定仲有唔少陷阱……第二個方法,比較穩重保守,就係搵到嗰班友出嚟解決咗先。」

「大家點睇?」公仔環視各人。

「殺!」雲水第一個投票:「殺哂佢哋。」

「走,就算捉到佢哋……落手殺人都需要好大決心。」艾匡神色有些不好。

「娃娃?」公仔轉問。

「我跟阿哥你。」娃娃答。

「嘎嘎。」公仔望向餘下的一位。

「走,走佬係可恥但好有用……」嘎嘎雙手揣入褲袋,抿住嘴巴:「公仔你有娃娃個票,即係最後揀咩方案都由你話事。」

公仔沉思一番,終作出決定:

「搞掂嗰班童軍先。」
深夜文
有個妹黎架
你冷靜d
btw艾匡好似les
似bi
娃娃的真命天子幾時出現
出左啦 港豬嘛
食過黃金貝果先算命定的
lm
有冇人諗過病港Casting?睇某啲角色嗰陣個腦會代入咗個樣同把聲
唔想破壞想像嘅唔好打開,just for fun傾吓計推下po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞