【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
989 Like 6 Dislike
但係而家捉咗艾匡
艾匡
雲水實發晒狂咁去救 佢咁鍾意艾匡
神童嗄嗄
喂!新亞!
個腦自動幫我代入咗做秩序神教
睇新手闖任,緊張好多
仲要係女
艾匡當場昏死過去,幾名神學士用麻包袋將她帶走。

神學士們將艾匡帶到後山某幢荒廢的宿舍,到了宿舍活動室才解開麻包袋,並將艾匡固定地面上,以她為中心畫出一個儀式陣。

緊接著他們燃點起蠟燭,有神學士用柚子葉拍打艾匡身體、有神學士給艾匡灑鹽、有神學士唸起不明的經文,彷彿給艾匡淨身一樣。

等艾匡緩緩甦醒過來,她已發現自己成了邪教的祭品。

「出嗰啲智力測試嘅人,就係你哋?」艾匡不慌也不驚,保持著鎮定。

「嗯,我哋必須確保你有充足嘅智慧。」手持聖經的神學士說。

「你之後要掘我心臟定個腦?」邪教最擅長生劏活宰。

「都唔會,我純粹要你進行連結。」

「連咩結。」

「偉大的智慧。」

「我唔認識你哋咩偉大嘅智慧,我唔會對你哋有用,我個人好蠢……」

「你智力測試上可以連續幾日填寫正確答案,已經足以證明你係神童,如果可以嘅話我哋都想親自連結,但我哋嘅智慧並唔容許。」

艾匡總不可能告訴他們捉錯人,自己同伴嘎嘎才是真正的目標。

「神童……」艾匡靈機一觸,聯想到什麼:「你哋係崇拜末日神童嗰班狂熱者。」

「都話咗你好聰明。」

「等陣……完全唔關我聰明事,係我純粹無啦啦諗起。」

「降神儀式即將啟動,你再唔集中思緒,儀式失敗嘅話……後果好嚴重。」神學士警告。
「趁我未見到你哋個樣,放我走,我唔會追究。」

手持聖經的神學士摘下面具,露出真貌:「依家你見到。」

「……」艾匡無話可說。

「我叫巫海明,會係引導你上天堂嘅使徒。」神學士目無表情,活像個機械人。

「世上係無神。」艾匡駁斥。

巫海明打開聖經:「依本係中大曾經嘅先知,遺留落嚟嘅筆記,上面記載住佢獲得預知能力嘅事情。『神存在的地方,可稱為「異次元」、「天堂」、「虛空」亦或「永恆天國」,天堂擁有無盡的時間和空間,隱藏著巨大莫測的智慧,我的預知能力……也是由衪賦予』。」

「啊啊啊啊啊啊啊!!!!」艾匡大叫求救。

「你咁做係無意義,依到偏僻到唔會有人嚟。」巫海明聲線保持平和。

「呀呀呀呀呀!!」艾匡不管,繼續大叫。

巫海明低嘆,手握聖經重重砸落艾匡腹部上。

「啊嗄──」艾匡痛得叫不出聲。

「唔好要我傷害你,親愛嘅大腦。」巫海明輕撫艾匡的頭部。

不久,神學士拿來一小碗的藥水,入面浸著張類似郵票的東西。

巫海明捏住艾匡臉頰,逼其喝下不明的藥水。

「咕。」

一切準備就緒,巫海明拿出一根根的針灸針,坐在艾匡的上方:「唔好亂郁,天線可以令你開竅。」

艾匡頭皮發麻,卻不敢亂動。

巫海明將幼針一根一根的插入艾匡頭上,形成所謂的天線。

每根針刺入頭皮的感覺,都令艾匡雞皮疙瘩。
當針插到一半,巫海明倏地問:「你最害怕係咩?」

「……」

「你可以信任我。」巫海明細語。

怪異的情況出現了,艾匡答不出假話或什麼機靈的答案。

可能是剛剛喝下的不明藥水作祟……

此刻,她想吐真話。

「失去。」艾匡答。

「你怕失去邊一個?」巫海明續問。

「朋友……所有……」艾匡眼眶凝結淚珠,微微抖顫:「我愛嘅人。」

有些畫面在艾匡腦海裡出現。

漆黑的雨夜、

一座山林上、

有個喜歡自己的男生。

「噫……嗚……」艾匡開始淚流不止。

「艾匡你又有冇隱藏住嘅秘密?講我聽下,神亦會寬恕你。」修讀神學出身的巫海明,很懂得如何引導他人說出真話。

「我……殺……咗佢哋……」

巫海明頓一頓:「每個人都有最深層嘅秘密,佢會慢慢化為你所畏懼,最唔願意面對嘅心魔,但並唔需要害怕。」巫海明低頭親吻艾匡的前額:「因為神會與你同在,阿們。」

艾匡慢慢閉上眼,對話亦到此結束。

巫海明站起:「儀式恐怕進行唔到落去。」

「點解?」其他捧著燭光的神學士問。

「佢情緒波動比我想像中大。」巫海明說。

「我哋等咗好耐,好難先搵到一個神童,唔可以放棄。」神學士們說。

「嗯。」巫海明暗自思量,對眾人點頭。

三小時後。

「噫……啊……」艾匡模糊地張眼,感覺頭暈暈的。

周圍是雀鳥和風吹葉子的聲音,非常安寧祥和。

艾匡像是發了個短暫的惡夢,環看周圍竟是順利橋,亦是被神學士包圍的那個位置。

「我本身……應該俾邪教圍住。」艾匡立即摸摸頭,幸好沒有插住針。

艾匡有點迷茫,不知剛才經歷是真是假,只覺得渾身疲勞,想快點回到宿舍房間中休息。

艾匡直接睡到晚上,並斷斷續續想起某些不堪的回憶。

自己像是殺害了某個人,然而下手當下卻痛徹心扉。

被惡夢困擾的艾匡,終於半夜起身醒來。

「嗄……啊嗄……」

艾匡張眼當下,心在抖顫,因為她發現自己並不處於宿舍房間中,而是雲興霞蔚,霧似輕煙的高塔上。

眼前只有位面容儒雅,身穿科學家長袍的男子。

「陌生人,訓得唔好?」

「你係邊個……」艾匡壓根不認識衪。

「我個名唔重要,最重要係我所做嘅事。」

艾匡捏捏自己的皮膚,但痛楚沒讓她醒來。

直視著艾匡自說自話:「過去每日都有唔同嘅人為咗見我,不惜用盡各種方法手段,去舉行儀式、祭獻、洗腦、自殘,盲目地虔誠,但喺空洞且無意義嘅生命上,我係唔會搵到有趣嘅結果,邊個可以見我,由我話事。」

「……」

「我對掙扎同矛盾嘅人好感興趣,因為佢哋身上往往彰顯住人性嘅極致。」

「……」

「所以你,得到力量後會點做?」

衪話音剛落,一陣光暈衝擊艾匡。

艾匡再張眼時,天已經亮了。

旁邊睡著的,依然是雲水。

回到現實世界了。
天本聰
天腦5G
14k!!!
艾匡上曬buff

希望唔好步55M嘅後塵
其實係唔係從來無講過天腦身處南區
入左去2,3次入面啲野都唔同天腦d style
艾匡殺咗邊個 唔記得咗
天啟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞