【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
991 Like 6 Dislike
終於都出到Jeffrey呢part
個腦仲要大隻到可以分幾份,依家天環同中大都有
哈利波特d分靈體咁
要比科興屌到破處
再比伏必泰執二灘
我仲以為艾匡係les
其實好似從來都冇講過,只係身邊一直都好多人追
A0咋邊會係處之前俾人捉過去做奴隸
你唔講都唔記得
但有咩寫話女女女咗先?
應該大家心入面有答案,但唔想承認
艾匡仲未拍過拖 嘰嘰
公仔唔知有冇呢 嘰
推文
「另外,我仲收到風,有個方法可以快速賺錢。」

「係?」女生們留心傾聽。

「嚟緊中大倖存區會搞足球賽,佢係校內最熱門嘅比賽項目,九大書院會揀十一人出賽,如果贏到嘅話會有唔少獎金,所以我想參賽。」

「但我哋訪客唔屬於任何書院。」艾匡翹腳而坐。

「係,但佢哋都會搵外援同替補球員,我可以試下去試腳。」公仔很有把握的樣子。

「你踢波好叻?」雲水疑惑地打量。

「唔叻,但個筆獎金真係好豐富,點都要試試。」

「公仔,你幾時試腳?」

「聽日係最後一日。」

「我……陪你去啊。」艾匡覺得自己的預視能力,可能可以派上用場。

「無問題。」

一天又再完結。

艾匡睡前喝下酸棗仁茶,希望能睡個好覺。

「沙沙沙沙沙──」下雨了。

艾匡想張眼看看窗外雨色,卻發現張目後漆黑一片。

她感覺自身給沉甸甸的泥土壓著,好不容易雙手掙扎翻開泥土,卻駭然發現自己竟然給埋葬土下。

艾匡驚惶地看著雙手乃至全身,再抬頭看看面前的人……

是個面無血色的男生。

可看到臉孔之際,心臟已經跳得弄醒自己。

「嗄啊!」艾匡再次半夜驚醒:「嗄……」

輕喘的艾匡一陣恍神,心有餘悸的離開房間,打算到宿舍外面呼吸新鮮空氣,可某處房間傳來美妙的爵士樂吸引艾匡的注意。

想要聆聽音樂放鬆心情的艾匡雙腳好奇地沿著音樂而行,最終來到宿舍的院長辦公室。
任憑艾匡如何舉手都舉不起來,更出現頭痛欲裂的感覺。

「唔緊要艾匡小姐,病毒爆發嘅時期仲握手,的確有少少唔安全。」朱院長幽默地收起手。

「唔係……對唔住,只係我隻手、個頭有少少痛舉唔起,唔好意思。」

「話說艾小姐你咁夜仲唔訓?」

「我……」我放棄舉起那隻手,全身鬆弛下來嘆氣:「發惡夢。」

「個夢係點?」

「你有興趣聽?」

「我係專門研究犯罪……心理學,你即管可以講我聽。」

或許有些時候,陌生人比起熟人更容易能開口。

面前的朱院長,有種讓艾匡放下戒心的感覺。

「我發夢自己殺咗人。」艾匡坐直身子,眼眸放空到桌面上:「殺咗對自己好好嘅朋友……我唔自己點解要咁做……我理解唔到,但我個心嗰種痛係真實,即使醒咗我都唔覺得係假,嗰種惆悵纏繞住我,就好似成件事,都係真咁。」

「咁你認為係真定假?」朱院長反問。

「當然理性上認知緊係假,但我個心感性上覺得……係真。」

「有時候遺忘都係種選擇,每個人身上都隱藏住驚人嘅秘密,包括我同你,如果個秘密可以一世瞞住其他人,更甚係欺騙自己嘅話,咁謊言都會變成真實,真實……就變得無咁重要。」

「……嗯。」艾匡需要點時間理解院長的話。

朱院長釋出善良的眼神:「你想唔想忘記嗰個惡夢。」

「我……」艾匡想了好幾秒,點點頭:「我想。」

「望實我身後幅牆由右面數起嘅第十二個時鐘。」朱院長指示。

「係,望住咗。」艾匡凝視那個時鐘。

「合上眼。」

……

大西北遠征團,第十九天。

明媚的陽光灑入,艾匡從睡床上醒來。

「呵欠。」艾匡伸個大懶腰,會心一笑:「好耐無試過一覺訓天光。」

比她更早醒來的是公仔,他老早去刷牙洗臉,準備前去他人的書院試腳。

「艾匡,醒咗啦?訓得好唔好,等陣係咪同我去試腳。」公仔問。

「嗯,等我陣。」
點解港豬可以咁短時間做到院長
洗腦仲易過洗衣機
又洗多次?
港豬好想見佢再出場
有病者能力加乘
天腦唔會咁易比佢唔記得啦
兩個病者鬥法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞