【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
989 Like 6 Dislike
儲左三個月文又live左
呢班細路視覺好好睇!
係咪要變特種了
Ushhhhh
係喎,少佐結婚嗰陣時娃娃艾匡雲水同枱㗎喎
高妹嗰台除咗有瑜小六韓湘仲有邊個?
科興 伏必泰
病必?
病肺
啲名起得好撚正
我依家先get到
你唔講真係留意唔到
個level應該係以指揮能力為主 所以唔係嗰啲單挑型嘅 公仔都算係咁
Pushhh 文呢
廣場正中矗立著精緻的人形雕像,採用水性雕塑泥製作,形象是十多歲的小孩,動作為手指天空,解說牌上寫著作品名稱──「末日神童」。

艾匡目光剛好放落雕像上,霍興便充當導遊給她說明:「依個細路我哋叫「神童」,曾經係我哋大學嘅先知。」

「先知?」

「佢都算係個中大神蹟,十幾歲就入大學,撞正咗末日,但唔知點解幾年後嘅某日,佢好似突然通咗靈咁,可以預測到好多事情,由天氣情況、校園政策、病者動向、糧食收成,佢都完全估中哂。」

「會唔會係背後有人造神?」艾匡不信這套。

「緊係好多人懷疑過,包括我在內,哈哈,但都無人搵到證據,相反佢仲利用各種預測慢慢將當時混亂嘅中大帶上咗正軌。」霍興神情相當欣慰。

「咁你哋應該當佢神咁拜?」

「的確有個社團當佢神咁拜,可惜係……」霍興臉色驟變,平淡地說:「佢已經死咗。」

「咁突然……」艾匡愣了愣:「點解嘅?」

「佢唔係被殺,而係喺好多人面前跳樓自殺,但無人知點解,可能係壓力太大?但佢死後的確令佢真真正正咁上咗神檯。每次經過廣場,好多大學人都會懷念佢,感謝佢曾經對大學嘅付出。」

末日神童雕像底下有群大學人閉目靜坐,看來就是崇拜神童的人。

「唔好同嗰班神學人行太近,佢哋不嬲神神化化,自成一角,成日想搵另一個神童出嚟。」霍興湊近艾匡耳邊低聲悄語。

「喔……」

「喂!新亞!」忽然,有名虛胖的男子高喊。

艾匡給他聲若洪鐘的叫聲嚇了嚇,霍興果斷牽著艾匡的手離開。

「咩事?」艾匡驚愕。

「佢哋準備四院會師,即係四間書院互相喊口號、鬥大聲鬥惡,你唔會想留喺到。」

「點解佢哋要咁做呢?」不曾入讀大學書院的艾匡,大概一輩子都想不明白。

「文化傳統係咁,世上有啲嘢係無得解釋。」

稍為參觀完文化廣場,艾匡便與霍興道別。
回到國際生堂宿舍中,大家都圍在長桌前吃飯。

桌上不是什麼好菜式,但勞動幹活整天後扒口飯,吃什麼都是滋味。

「今日……大家點?辛苦你哋,我第一次病得咁重。」公仔能坐起來吃點東西,只是鼻音特別重。

「好悶,執書真係好悶,靈魂好似俾人掏空咁。」雲水雙手捂住整張臉:「好難想像之後幾十日仲要喺圖書館做。」

「陳生啲閱讀架賣得幾好,都分咗唔少錢,係招呼人招呼到就快聲沙。」娃娃撫著喉嚨。

「今日除咗捉棋賺錢,仲玩咗魔術方塊、拼圖,佢哋話我破咗記錄,送咗個獎品俾我。」嘎嘎拿出一個餐肉罐頭。

餐肉罐頭放上桌面一刻,大家都驚呆了。

「你哋唔鐘意食?」嘎嘎見他們沒什麼反應。

下秒,另外三個女生禁不住撲倒嘎嘎!

「點解你咁勁嘅!」

「你真係叻女……」

「我好耐無食肉喇嗚嗚。」

「過咗期未?」公仔拿上罐頭查看。

畢竟,末日都有十多年時間了,絕大部份舊社會前的食物,應該都過了保存期。

「佢哋話依罐係大學食品及營養科學研發嘅「末日罐頭」,保存期可以有三十年以上,話係平時資優生考試拎第一先會有嘅獎勵。」

「末日罐頭……以前港島都有類似產品喎,不過保存期最盡都係得十幾年。」雲水亦嘖嘖稱奇,湊近罐頭端詳:「大學依個可以三十年咁堅?」

餐肉罐頭開後不到十秒,眾人就吃得齒頰留香。

大家飯後滿足地小休,忽然門底下有張卡紙遞入。

「咦?」娃娃走去開門查看,卻不見有人。

「做咩?」背門而坐的艾匡問。
「有人攝咗張卡紙入嚟。」娃娃蹲下撿起卡紙,閱讀上面內容:「如能答對題目,可獲千元獎金,完成測試後請遞交到人文館14號信架。」

接著卡紙的下方,便是智力測試題目。

「你哋睇下……」娃娃把卡紙放桌子上:「佢話答啱有收錢喎。」

「係咪有人玩嘢整蠱我哋?」雲水思疑著。

「咪即管玩下,反正無蝕底。」嘎嘎身子靠前,思考著題目。

智力測試沒有半句文字,全是一些極為相似的圖形,但圖形之間又有少許不同,並留下其中一個空格給測試者填寫答案。

「典型要搵出規律嘅智力題,等我諗下。」嘎嘎拿起卡紙回到自己床上躺著想著:「佢要寫名喎,我照填嘎嘎啊?對方會唔會覺得好怪。」

「我覺得應該會。」娃娃淺笑。

「我寫你個名得唔得啊艾匡?」

「哦,無所謂啊。」艾匡拍拍手,睡前給大家宣佈:「我差啲唔記得同大家講,我聯絡咗個人西醫學生,佢可以幫我偷少少藥粉,但索價四千,限期七日,所以……大家早啲訓好好努力工作。」

「係嘅女皇陛下……」雲水摟住艾匡的腰,一起躺到床上睡。

大西北遠征團,第十一天。

第二朝早上,嘎嘎的智力測試已經做好,艾匡替她將測試交到人文館的14號信架中。

同日的晚餐時間,不明人再次從門底遞入智力測試卡紙,並附上千元獎金,令大家大為震驚。

「居然係真……」娃娃握著那張千元獎金,驚嘆不已。

「仲有下一題!」雲水搶過智力測試卡紙,轉交嘎嘎手上:「嘎嘎,我哋可唔可以東山再起靠你啦,你係我哋智力擔當。」

「好。」嘎嘎再接再厲。
如是者,往後的五日時間裡,大家繼續上班、吃飯、睡覺,並收取每日因智力測試題目得到的獎金。

大西北遠征團,第十六天。

距離購買藥粉的期限尚餘一天,猶幸艾匡已經儲夠金錢付給馮弼泰。

神學樓宿舍。

「一星期就拎到咁大筆錢出嚟……」馮弼泰點算著金錢,說話滿含意味:「睇嚟你為咗朋友,始終願意捨棄某啲道德觀念。」

「喂,弼泰你咁講係咩意思啊。」身旁的霍興推他一下。

「無咩意思,但你自己諗下喇霍興。」馮弼泰握起螢光筆,塞入霍興的中醫袍胸袋中:「世上無咁多女神,女人有錢就得……」

「我唔理你點諗我,總言之我要收到藥粉。」艾匡抱著手。

「放心,我唔會女人嘅辛苦錢都呃,拎到我會即刻俾你。」

交易結束後,艾匡走出神學樓,霍興跟在身後:「艾匡!艾匡……」

「做咩?」

「你點解會有咁大筆錢……」霍興眼神有些慌。

「賺囉。」

霍興有口難言:「唔係……唔係……做嗰種交易嘅皮肉錢?」

本來和悅的艾匡,頓時不愉:「喂,你點諗我啊霍興。」

「唔係,我只係擔心……」

「總之我賺啲錢係對得住自己。」

「艾匡……對唔住……」

艾匡對著他都不知說什麼好,唯有轉身離開:「下次再見。」

霍興看著艾匡的背影,落寂地回到宿舍中。

艾匡打算經中大校友徑落到崇基路上,那條路高樹林立,景色清幽,平常不被日光照耀,走起來比較舒服,

然而,艾匡行經順利橋時候開始察覺不妥,她的正前方站著個身穿神學服裝,頭戴希臘男性雕塑面具的高大男人,他擋住了去路,沒有讓路的意思。

艾匡回頭一瞥,竟見後方身穿同樣服飾的人,他們面具上更滲著兩行血淚,極為詭異,像某種邪教徒。

這些相同打扮的人前後共有十名,他們無聲無語地包圍住艾匡並慢步靠近,像慢慢接觸獵物一樣。

「你哋咩人……」艾匡下意識做出拔劍動作,卻忘記劍給關口人員收走了。

「你叫艾匡?我哋觀察你好耐。」為首的不明男士舉起厚厚的聖經:「你通過咗智慧測試,智商達138以上,你絕對有資格同「偉大的智慧」進行連結,依家先請安眠一陣。」

艾匡想要突破包圍,但都給可怕詭異的神學士用雙手推回到中間,直至他們用身體將艾匡緊緊密密地圍封住,然後那男人將高舉的厚聖經,痛快地砸落艾匡的頭頂上。

「啪!!」
然而,艾匡行經順利橋時候開始察覺不妥,她的正前方站著個身穿神學服裝,頭戴希臘男性雕塑面具的高大男人,他擋住了去路,沒有讓路的意思。

諗起呢個輝石魔法師
玩近戰成日畀佢本聖經打撚死
天腦個覆蓋範圍可以去到中大咁遠?😮
咁將軍澳區都應該覆蓋到
屌,諗起逃學威龍
天腦5g
逢教必邪
小神童Gaga
豬首領
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞