【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
991 Like 6 Dislike
已經唔記得當日w買電單車岀九龍同大西北係咩原因了
好彩有預視
艾匡咁打得 咁易比個醫科仔收皮咩

同墨巴鋤dee
毒L既悲哀
開頭以為只可以預視未來幾分鐘,點知個預視屈撚到去到聽朝都仲預視到

Sor我炒左樓主13隻
我有時間會由頭開始睇你小說補返數
我諗你多多時間都唔夠用
墨巴:
Siu4
墨b記唔記得我第一日就同咗你鋤Dee?
分分鐘睇到成條世界線
可以諗定點行動再睇下有冇事 避開危險
而家真係好誇張,本身以為好似limitless套戲咁靠高速分析環境黎預知短暫未來

其實天腦可以幫佢預知到咁
即係佢都會通過艾匡既眼睇到主角方既事
即係嘎嘎既相反
推推
山上能見度低得很,周圍全是濃濃游動的霧氣,像是迷離的荒境,能見度僅得十尺左右。

茵綠的植物像蒙上層灰變得黯然失色,彷彿喪失了生命力。

大家步伐緊貼,沿著山路走,走上大帽山頂。

雖然整座大帽山郊野公園上,應該有更快捷、更便利的路段可行,但如今迷霧深鎖,公仔等人不敢胡亂犯險,慎重按照行山徑提供的指示上山頂,再經麥理浩徑8段下山,最後由荃錦公路離開。

跨過這座大山的話,旅途等同完成一半了。

一路上盡頭看不見,病者都沒半個,不禁會讓人產生陷入輪迴的錯覺。好在大家相安無事上抵達大帽山頂,那裡矗立著標誌性的圓形球體建築物,踏入半開的大鐵閘,公仔指向上前方:「到雷達站,大學嘅人同我講見到個波,就代表上咗山頂。」

「簌簌──」可能位於高海拔地帶,風勢比較強勁。

「都幾凍下。」雲水雙手摟緊大衣。

「行咗成粒鐘,喺裡面抖下先。」公仔帶路走入建築物內部。

踏入室內空間後,五個人馬上摘下防毒面罩。

要戴著面罩、背著成堆物品上山,大家都辛苦不已,可儘管空氣監測器沒偵測出任何毒物,安全起見他們還是保持配戴,因為公仔曾引述大學人的說法,下山回來的人最後也精神失常,山上環繞的是股妖霧。

「依到溫度應該得個位數,好彩你哋有額外買衫上山。」嘎嘎身子抖不停,雙手發紅:「我隻手好紅……」

「嘎嘎拎嚟睇下。」娃娃聽見什麼關鍵字,馬上轉身查看:「你應該凍傷。」

「喔,咁好小事。」嘎嘎收起雙手。

「唔小事啊,會水腫、有水泡、最嚴重係壞死。」娃娃握住不放。
「比凍傷仲痛嘅我都試過。」嘎嘎又說出與年齡不符的話。

「可以點處理?」雲水湊來看看情況。

「要暖水。」娃娃放下大背包,捧出兩公升水瓶到地上:「我去搵下有冇煲。」

娃娃走一圈發現這裡是員工宿舍,而且有個茶水間,裡面有個小鍋子可以裝水,便將兩公升的水他傾倒鍋子內,即場生火想給淨水加熱。

全個過程約莫半小時,水就給加熱成和暖。

「浸落去。」娃娃捉著嘎嘎雙手,放進和暖的水中。

公仔和艾匡兩人結伴搜查山頂禁區是否有病者或倖存者,無論是什麼都不能掉以輕心。

此處沒什麼是活著的,走廊上倒是有幾件身穿中大衣服的屍體。

「佢哋係大學人……」公仔蹲下查看,翻開他們的口袋:「依種腐爛程度應該死咗成年以上。」

公仔繼續查看另外幾件屍體,直至在其中一位死者口袋摸出塊香口糖,上面包裝保持密封,應該可以放入口中嘴嚼。

「艾匡。」公仔淺笑轉身,想給她展示香口糖:「係香口……」

殊不知,背後久站的艾匡忽然吻了下來,天雷地火般撲倒公仔於地上。

「艾……」公仔睜大眼,怦然心動:「匡……」

艾匡秋波凝睇,吐氣如蘭,彷彿用眼神與公仔靈魂對話著。

公仔驚訝的身體慢慢平復下來,合上眼睛與艾匡相吻。

自古英雄難過美人關。

同一時間,真正的艾匡看見公仔竟自己訓倒地上,抱住中大死者的屍體嘟嘴親吻,行為非常奇怪,更有點可怕。

「公仔?」艾匡輕輕搖晃他的身子:「你做咩啊……」

話音剛落,走廊盡頭行出一人:

「親愛嘅妹。」

艾匡抬頭一看,是她做夢都想不到的人。

「艾康……」
「話我聽,你有冇好好管理好個國家?」艾康抽出自家黃金劍。

「係幻覺?」艾匡再看看公仔,很快洞悉出當下情況。

「定係你將父皇嘅江山,斷送咗喺其他人手上?」艾康步步進逼。

「係病童定點……」艾匡合上眼嘗試讓自己清醒。

「你準備好……」艾康轉動手中的黃金劍,冷不防瘋了般衝上前:「嘿嘿嘿咁我就嚟!!!」

即使明知是幻覺,艾匡依然按耐不住自然反應,選擇舉劍格擋。

「鏗啷──」兩劍相擊。

「你管理唔好又何必喺我手上搶走!?」艾康極近距離地,對艾匡展現獰笑:「就算我暴政,至少唔會將父皇留低嘅嘢送走,敗家女……」

兩兄妹繼續格劍,難分難解。

「你個幻覺收聲!」艾匡會心一擊,刺穿艾康左胸口。

開國劍刺穿胸膛灑出的血液,十分帶感。

「啊哈哈哈,真係好痛,既然我覺得痛,又點會係假?」艾康笑說。

回到公仔的視覺中,他仍然與艾匡激烈擁吻,但實際上他頭腦保持思考,思考艾匡會親吻自己的可能性。

最終,公仔得出結論:「真嘅艾匡係女皇,點會睇得上我……」果斷推開艾匡,抹抹嘴唇吐出口水。

公仔拿出口袋中的辣椒放到嘴中嚼,驚人刺辣感好快激動全身,使得公仔清醒不已,馬上破除虛幻的假象。

如今,眼前只有對空氣揮劍的艾匡,而艾匡眼中自然是目中無人。

艾匡的視覺中,自己可是跟艾康激鬥著。

最糟糕的情況是,明知是假象……自身卻抽離不了。

艾匡無可奈何下雙眼反白,使用預視能力揭示出真實,艾康那陰雲不散的假象才終於消失。

「呼……」艾匡清醒過來。

「艾匡,你啱啱係咪見到假象?」公仔問。

「係……你應該都係?」艾匡吞吞喉:「你啱啱錫緊條屍……」

公仔想要作嘔,按住腹部:「落去睇下佢三個點。」

「唔知附近係咪有病童……」

「可能係因為我哋入嚟嗰陣除咗個面罩。」公仔重新戴上防毒面罩。

「嗯,的確有可能。」艾匡都戴上防毒面罩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞