【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
988 Like 6 Dislike
「見到霍興真係要多謝佢。」艾匡回想著昨日的霍興。

「嘿,琴晚我訓到死咗添。」雲水不好意思的抓頭。

「我哋今日都繼續賺錢?」嘎嘎雙手揣入衣袋。

「係,琴晚雲水拎咗啲傳單嚟,你哋揀好做咩未?」艾匡抱拳,充滿幹勁。

「我繼續捉棋,贏殘局賺快錢。」嘎嘎靠腦子吃飯的。

雲水舉手:「我做圖書管理員。」

「咁我去派飯。」艾匡抿嘴。

「我都出去幫輕下你哋,我阿哥情況好咗少少,暫時應該可以自己一個人。」娃娃主動提議。

「都好,快少少賺夠旅費走人。」雲水帶頭開門上班去:「出發!」

女生們剛落到大堂,便重遇關口那位發明家──陳忠肯。

他拖著大大的紅藍白膠袋,裡面裝滿了閱讀架。

「咦,靚女係你啊。」陳忠肯主動搭話。

「早晨,你都入咗嚟。」艾匡回話。

「係啊,準備拎堆閱讀架去賣。」陳忠肯笑說。

「要唔要幫手?」

「係?講嚟聽下。」陳忠肯雙手插腰。

「我叫位朋友幫你手,每賣到一個你七我哋三。」

「唔……但就算無你朋友幫手,我堆閱讀架本身都好受學生歡迎嫁喎。」陳忠肯自信地抱手。

「咁你依家拎起塊板,問下有冇人想要?」

陳忠肯拿起閱讀架,半信半疑地高舉:「有冇人想要!完美閱讀架,材料用上……」下刪一千字。

總言之人來人往大堂上,沒一個人理會陳忠肯。

換到娃娃將閱讀架舉起:「有冇人想覺得拎住本書睇好麻煩啊?依到有閱讀架,可以方便閱讀啊。」

在場七成男性在聽到娃娃嗓門一刻起,就目不轉睛的看著她,聽她介紹著手上的閱讀架。即使沒人會購買這種沒用的垃圾,可是娃娃還是憑著女性的優勢,成功吸引男性客戶注視,陳忠肯都深明這一點。

「個世界就係咁膚淺。」艾匡對陳忠肯淺笑。

「好啦……」陳忠肯答應。

如是者,大家都有工作了。

以前皇宮裡艾匡總有下人服侍,如今身份角色調轉,感覺壓力比戰鬥訓練時還要大。

大家踏踏實實的工作了幾天,賺了點錢付日常的起居飲食,但想要買藥仍有很長的距離,特別是非本區大學人,藥費特別特別昂貴。

艾匡當然沒在老老實實地派飯,有為小伙伴留點飯菜,好的時候鹹魚配白菜,不好的時候粟米配燒餅,燒餅當然不是塗上鴨油香噴噴的那種,而是單純淡而無味的碳水化合物。
港豬
早咗出
Prof. Kong Chu
會唔會幫手呢
心理學教授
大師兄翻黎喇
港豬
雲水艾匡一對
睇翻其他人視角先覺得m真係好勁
可能長久以來見佢越來越勁讀書既胃口都養大左
行左3年都唔識點skywalk…
I'm back
種馬
港豬同娃娃
我第4年學識
娃娃同孔劉感情線
行Skywalk仲慢
大西北遠征團,第十天。

艾匡每天派飯的時候,都不乏與其搭訕的追求者。

年輕貌美,有誰不愛?

在下班的時候,艾匡特意前去中醫學院尋找霍興,告訴他藥膏很合用。

「霍興!」艾匡叫住他。

「艾匡?你朋友點啊。」霍興面露喜色。

「我係特登嚟同你講,上次俾我隻蛇油藥有用啊,佢外傷好咗。」艾匡贈出廚房賣剩的茶果:「請你食。」

「多謝……」霍興雙手小心接過茶果:「你親手整嫁?」

「呃……係啊,哈哈。」艾匡尷尬地笑。

霍興即場大吃一口:「唔!好味。」

「你吞都未吞就好味?」

「只要有艾匡你隻手掂過肯定好好味,上面應該有由你隻手脫落嘅角質皮屑……」嘴嚼中的霍興含糊地說。

「……吓?」艾匡好像聽到什麼。

「噫──」霍興大動作搖頭:「無嘢無嘢。」

「你慢慢食。」艾匡正要離開

「等等艾匡……」

「嗯?」

「你朋友佢……」霍興臉側側的,面露猜疑:「後續有冇咩唔舒服,副作用咁。」

「都只係一開始搽藥嗰陣比較痛,後尾佢就慢慢平復好,依家最主要係未退燒。」
「你等我一陣。」霍興回到中醫學院裡頭。

數分鐘後。

「依罐係特效蛇油藥。」霍興給出小小的橢圓形黑藥罐:「係比上罐更好嘅蛇油藥,你試下繼續俾你朋友用……」

「喔,好啊。」艾匡收下特效蛇油藥。

「另外呢,其實我宿友係讀西醫學院,我幫你問咗佢關於藥嘅價,正價基本上學生唔會負擔得起,但佢話可以偷偷地將隻藥磨少少粉落嚟俾你,藥粉效果係差少少,但都叫有用,要唔要幫你聯絡下佢……」

「可以即刻?」

「跟我嚟。」

霍興把艾匡帶到神學樓宿舍,就位於中醫學院的北方,走入教堂路盡頭便可到達。

神學樓宿舍外種植了銀冷杉和馬尾松等樹,生長程度有整座宿舍那麼高,把本來不多的陽光都擋住,使之形聚暗暗冷冷的氛圍。

穿過陰沉的宿舍走廊,霍興打開自己的房間,剛好他朋友就在裡頭溫習中。

「阿泰,依位係我朋友,艾匡。」霍興介紹。

那位西醫學生轉頭打量艾匡,樣子有些出神:「你好……」

「你好。」

「咳咳,我全名叫馮弼泰。」西醫學生直接站起來,再正式打一次招呼。

「我之前係咪問你藥丸嘅問題,其實我係幫艾匡問。」霍興說。

「哦……明白,閂門先。」馮弼泰指向木門。

「喀嗒」霍興關門鎖好。

「霍興都大致同我講咗咩情況,但藥物喺大學向來都受到嚴密監管,唔似飯堂嘅包點,藥丸少一粒都會俾人發現同追究,但如正價途徑買嘅話,其實都得資優生會有半額支助,而且買都要有醫生紙,簡單嚟講正常人唔會買到。」馮弼泰直白地說出難處。
「嗯……」

「但如果喺每粒藥偷偷磨少少做粉,其實……或者可以瞞天過海,但我幫你做依件事嘅話都有風險,你明我意思?」馮弼泰點頭抿嘴。

「佢要錢。」霍興小聲在艾匡耳邊說。

「你要幾多?」

馮弼泰低頭想了想,用手指表示所需金額。

「嗯……的確都唔細。」艾匡心裡不是味兒。

「其實要搵依筆錢對你嚟講好容易……」馮弼泰握起桌上的螢光筆,徐徐說出賺快錢的方法:「每晚十二點之後,你可能會發現某啲學生宿舍嘅門外,放住枝螢光筆……依枝筆代表住房間裡面嘅男士有某啲生理上需要,你敲門同佢傾好價,入去訓晚就收到錢。」

「你咁樣太侮辱我。」艾匡正經嚴肅的說。

「我只係提供一個方法,你唔舒服嘅可以當我無講過。」馮弼泰轉目看向霍興:「或者你可以搵霍興介紹,佢間中醫學院……經常會出錢搵人試藥,只不過有少少風險就係。」

「我再諗下。」

「十七號前要有錢,如果唔係到時我轉另外嘅崗位,就幫你唔到。」馮弼泰給出時限。

七日內要賺到四千元,來換效力成疑的藥粉。

苦惱的艾匡行出神學樓,左思右想都尋不出皮肉錢外的方法。

「艾匡我只可以幫到咁,對唔住……」霍興送艾匡回去。

「唔緊要啊,世界係咁現實,無利益邊個肯無條件幫你。」艾匡雙手揣入牛仔褲袋,明眸看著地面:「係呢,頭先你朋友講嘅試藥係點?」

「千奇唔好試啊。」霍興反應很大。

「係?」

「嗰啲藥……係真係危險,得走頭無路,唔在乎自己條命嘅校外訪客先會願意為錢去試。」

「嗯……」

霍興語氣略帶隱晦:「依間大學……其實比你想像中黑暗。」

「……」

「唔好講呢啲嘢住,我哋不如大學廣場睇下嘢。」

「好啊,我朋友應該都喺嗰到。」

學校廣場即林蔭大道,兩側分佈有大學行政樓、中國文化研究所、中文大學圖書館、理學院、文物館、邵逸夫夫人樓、碧秋樓、潤昌堂等,可以說是大學的中心地帶,通常畢業典禮、宣傳活動、表演節目、四院會師皆在此處舉辦。

二人到步後即感受到廣場快活的空氣,與神學樓的氣氛南轅北轍。

五顏六色的攤檔販賣著各種物品,大學人都樂於遊逛。

「和盡天地風雲之聲,環抱山水日月之境。」文化廣場中央有群大學人重複拍手和踏地,齊聲高唱:「婆娑樹影,人潔地靈。」

「合唱團嚟?」艾匡凝視前方的大學人。

「哦,唔洗理,佢哋喺到dem beat緊,係書院嘅洗腦工程嚟。」

「都恥度滿滿……」

位於兆龍樓外,艾匡看見販賣閱讀架的攤位,陳忠肯和娃娃的生意看起來不錯,居然真的有人會購買閱讀架。
和聲!
和盡天地風雲之聲,環抱山水日月之境。
婆娑樹影,人潔地靈。

Hall雞
dem beat恥度滿滿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞