【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
989 Like 6 Dislike
好好休息
睇啲細路做主角仲好睇過55M
你點知佢唔係叫 Victory?
用英文個part 少on9…….
少咗人推文
如果一晚補番一個星期既量,推十次都得
agger
做爛市推夠廿次
G持
推先好期待中大線
Push
push
推推文
Push
連追故都見到AI
呢篇課金出個陣 AI都未出
「依個係你哋張號碼籌,出去外面等下,有結果會叫你哋。」像考官的人物給出號碼籌。

「我哋有個朋友佢發緊燒,好需要個地方休息。」艾匡說。

「我哋盡快處理好無?」考官伸手向二號橋出口,示意她們出去。

這是對方的主場,艾匡無可奈何收下號碼籌,暫時離開。

遠征團回到橋口下的修車場,走入那貨櫃屋設計的修車中心看,發現裡面有一樣等候消息的外來倖存者,他們都手持號碼籌席地而卧。

他們大多是男性關係,安全起見艾匡又轉往其他地方查看,包括有好幾輛停泊的旅遊巴,上面每兩個相鄰的座位等同一張床,然而有些座位污穢不堪,車廂內異味又多,空氣不流通。

最後娃娃拾撿了幾塊大紙皮,巧手搭成一個小窩居讓公仔躺在裡面,至於她們幾位女生則從旁入睡。

因為距離吐露港公路相近,縱使有圍牆阻隔,外面病者有時碰碰撞撞,竊竊私語的聲音,不時會令人嚇得夢醒。

這麼漆黑的夜裡,唯有天上星星相伴。

「我哋仲行唔行到落去……」雲水抬頭看著天。

「開始掛住屋企?」艾匡笑問。

「你呢?皇宮到有大床、有涼沖、有嘢食……」雲水胃裡恰恰打鼓:「唔後悔出咗嚟?」

「我想幫佢兩兄妹。」艾匡說。

「因為同佢哋識咗好耐?」

「唔係……但我內心。」艾匡低下頭,自己都說不準是什麼感覺:「就係好似欠咗佢哋咁。」

「咁特別?嘿嘿,艾匡你係咪對佢兩兄妹做咗咩虧心事。」雲水用狡猾的語氣開玩笑。

「嗯,可能。」艾匡抿嘴。

女生們今天全日扒船,體力消耗得七七八八,聊不到幾句都呼呼大睡。

大西北遠征團,第五天。
天剛亮起,牆外的病者興奮地拍著車輛,發出吵雜的噪音將幾人硬生生弄醒。

艾匡稍稍打開眼皮,發現有個男人抱手站在前面,不明所以的看著他們。

對方年約三十中,長相普普通通。

「請問……你有咩事?」艾匡站起。

「無,只係好少見女性倖存者,仲咁青春,想養下眼啫。」對方說。

「哦……」

「係呢,我叫陳忠肯,從來唔嫖妓係個一等一嘅正人君子,但你哋令我有少少想破戒,就破例問次……請問你哋係咪嚟賣淫?」

「唔係。」艾匡答得毫不猶豫。

「噢,咁非常之可惜……」陳忠肯馬上更改說法:「我意思係,唔靠皮肉搵快錢嘅女仔已經好少見。」

艾匡打量陳忠肯幾眼,轉換話題:「你都等緊入大學?」

「係,都等咗差唔多五日。」陳忠肯嘆氣輕笑。

「正常流程要幾耐?」

「唔定嫁,睇橋上面審核嗰班友心情,每次入去仲會俾測試你,做數獨啊、計條數學方程式啊、答常識題啊、做閱讀選擇題,我全部都玩過下。」陳忠肯對中文大學有點了解。

「點解要咁做……」艾匡越聽越愕然。

「佢哋?」陳忠肯雙手插腰,瞧向二號橋:「因為裡面係佢哋神聖嘅學術殿堂,佢哋想排除啲本身無心求學,或者本身無咩學問嘅麻煩友,正所謂圈子越小,優越感就越高。」

艾匡點頭暗唸:「原來係咁……」

陳忠肯手插褲袋,啃著自己帶來的魚乾:「你哋咁後生,係想嚟求學?」

「求咩學……」艾匡覺得有點可笑:「食物都未搵夠,仲講讀書。」

「好……口渴……」公仔嘴唇更蒼白,不時碎唸著。

「你哋咩無帶嚟?哈。」陳忠肯乾笑。

「俾海盜打劫完。」艾匡直說。

「海盜……咁我大概知係咩人,幾年前有個中型倖存者團體,佢哋本身靠捕漁為生,後尾想加入中大嘅體系一份子,但中文大學覺得佢哋係不穩定因素,唔歡迎佢哋入去,結果搞到嗰班人走咗去做海盜,封死赤門海峽條海路,唔俾中大出捕鯨船。」
「捕鯨船?」艾匡聽到新名詞。

陳忠肯配合手勢說明:「出面嗰啲受感染嘅鯨魚啊,佢哋嘅骨、肉、脂肪,全身都係寶嚟,可以提煉做鯨油,對無得開採石油嘅香港嚟講,都係不可多得嘅珍貴燃料嚟。」

「咁依到都發展得幾好……」

「你哋邊到嚟?」

「西貢。」艾匡含糊帶過。

「我就九龍嗰到嚟。」

「九龍區即係綠色線?」

「係,主要嚟推銷產品。」

「你係做咩生意?」

「其實我係個發明家嚟,你等陣……」陳忠肯跑上旅遊巴,拿出自家的產品:「主要係推銷佢,多功能閱讀架。」

「咩鬼嘢嚟……」艾匡感到匪夷所思。

那所謂的多功能閱讀架,純粹是塊木板配合夾書指針,方便把書本夾在上面閱讀的東西。

「首先呢,依塊木板非常符合人體工學,方便攜帶,用高級刨花板製作,無刺激、無甲醛、無異味,用聚氨酯支撐底座,調較人性化而且耐用,木質結實厚身,無論用嚟讀書定係做盾牌都係上乘佳品,我份人就好中肯嘅,唔係好嘢唔會推出嚟賣。」陳忠肯用閱讀架敲向自己頭顱,使它發出沉實的響聲:「你聽下,真材實料嚟,唔係空心。」

「邊個會買……」

「主要係中大裡面嘅書蟲,但如果夠好彩的話……」陳忠肯撫摸著閱讀架,投射深遠的目光:「仲可能會俾馬王睇中。」

未等艾匡開口問,陳忠肯下句就說明馬王身份:「年紀輕輕嘅中文大學終身榮譽校董──李縱馬,我諗佢同你差唔多大。」

「廿幾歲可以做校董?」

「依個世界有錢就得,伊莉莎白二世都係廿幾歲就做英女皇。」

「嗯……」艾匡身同感受。
補琴日文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞