【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
989 Like 6 Dislike
我覺得都要有以前嘅努力 先破解到啲攻擊
如果俾一般人預知未來 應該淨係睇到自己中招死嘅畫面
下 我唔係好明
之前個主教乜戰鬥技巧都唔識
咪照舊同m 55開
已經唔記得係邊個
btw同55m打 當然55開
奧密
天腦隻狗
一年過得真係快
ciri
我唔記得艾匡殺左邊個
天腦

「係被神選中嘅人!!!!!」
公子會鋤大dee
等 寂寞到夜深…
寫乜輪眼 反白眼叫白眼

Btw又冇文
無文休息
「你唔好再滿口神佛,我唔信依套。」艾匡神貌不屑。

「你唔相信,但神蹟會令你相信,你係唔係可以預視到接下落嚟嘅事情。」巫海明保持跪姿。

「可能只係我錯覺,或者直覺。」

「唔係,係因為你連結咗不可名狀。」

「咩不可名狀……」艾匡感覺發生自己身上的事並不單純。

巫海明緩緩抬頭仰視艾匡:「你係被選上嘅替身。」

說實在,雖然能夠作出預視,聽起來不大可能。

但如今發生艾匡身上的事,卻絕非偶爾。

即使她不願相信,也得聽聽巫海明到底做了什麼。

「所以,個日你究竟做咗咩事……喺我身上。」艾匡好好的問一次。

巫海明沒有隱瞞,接下來一五一十的全盤告訴艾匡,包括他們社團的來歷和背景。

巫海明等人是中文大學中的神學士,至病毒爆發後就持續求神問道,想趁末日期間成立具影響力的宗教社團。

然而,當年末日神童的出現,改變中文大學的局面,也改變他們的信仰,那個尚未成年的小孩,能如同神明般指引迷茫的倖存者。

神童說將會下雨,天就下雨了。

在末日神童自殺後,巫海明為首的神學士前去翻找他的遺物,其中最重要的便是巫海明手上的「聖經」。

那本聖經實際上是末日神童的筆記,上面記載了末日神童與某個未知存在的連結和對話,令神學士們意識到,世上可能真的存在神,並稱那個神為「不可名狀」。

「根據聖經上面嘅說法,不可名狀會喺世間尋找「替身」,所謂替身就如同神喺地面上嘅使者,目的係利用各種方法為不可名狀尋找「容器」最終降臨人間……」

「所以我就係個替身?」艾匡沒理解錯。

「不可名狀亦會俾相應嘅能力協助替身,一切都並非偶然。」巫海明慢慢站起身,指向身後血沐沐的巨大腦袋:「相信你對嗰件聖物非常好奇,佢叫「擬態大腦」,一種高等生物傳感器,係連中大嘅腦神經教授團隊都辦法解釋嘅生物科技,但人類可以利用佢進行神經元連結,令思緒可以同不可名狀進行連結,擴展你嘅大腦,更簡單地講佢就係不可名狀嘅路由器。」

「……」艾匡難以想像自己跟那顆大腦連結了。

「啱啱開始醫學研究員有搵唔同人嘗試,但結果全部實驗者嘅神經系統都負荷唔到,出現崩潰腦死嘅情況,但你成功咗,唯一成功嘅人……」巫海明雙手搭著艾匡肩膀,作出單腳半跪:「你已經成為不可名狀嘅使者,而我哋都將會成為你嘅追隨者。」

「你哋搞到我依家成日出現幻覺,個腦好恍惚!」艾匡抽起巫海明頸領,嚴厲地指著他鼻子:「我唔需要乜嘢連結,亦唔需要你哋追隨!」
「事實已經無唔可能逆轉,請你接受不可名狀嘅替身使命。」

艾匡鬆開巫海明的頸領,想要前去摧毀那個巨大腦袋。

「艾匡,你唔需要浪費時間去通知學校,大學本部係支持任何類型研究同思維,只要係符合價值,而且依個實驗包括聖物「擬態大腦」嘅存在……都係得到校方默許,只係腦神經科已經將依個項目無限期擱置,轉由我哋神學科接手。」巫海明聲量變大,慎重地作出警告:「如果你摧毀咗擬態大腦,等同破壞實驗項目,校方會即時踢你哋出倖存區,你唔可以再留喺到。」

艾匡卻步了。

「即係你叫我繼續放任你哋綁架平民?」艾匡反問。

「對於你身上出現嘅副作用我感到好遺憾,但係事情就係咁,如果你精神上真係受到困擾,你可以向心理學家求助,校內有唔少。」巫海明嘴角上揚,攤開雙手:「況且得到咗預視嘅能力,唔係反而更好?」

「問題係你唔將當係一回事!直接將我當成實驗白老鼠係咩意思。」不被當成一回事,更是令艾匡憤怒的原因。

「你……就當係自己不幸。」

言下之意,即使艾匡直搗敵人巢穴,她都不能做出什麼。

全因,背後的大學勢力暗中幫助。

追討無門,只能算自己倒楣。

現階段艾匡他們一行人尚要集齊物資,被突然踢出校可會大亂陣腳,無可奈何下氣憤的艾匡只能轉身離開。

她走了長長的路,去到霍興所在的宿舍,打算問他要點東西。

「艾匡?」霍興感覺極度意外,笑容都不禁外溢。

「霍興,你有冇可以令人訓得好少少,精神可以安寧嘅藥……」艾匡想借助藥物控制。

「做咩啊你?係咪有心事。」霍興即追問。

「近排我個腦成日胡思亂想。」艾匡輕按太陽穴。

「酸棗仁茶或者合歡皮茶都幫到你。」霍興暗自思量,碎唸:「中藥園應該仲有少少酸棗仁可以摘……」

說罷,霍興義不容辭動身到宿舍後方的中藥園,那裡是給中醫學生實習種植藥材的園地。

園內的霍興盡心盡力地摘取酸棗仁,園外的艾匡都看在眼內。

雖說霍興像個觀音兵,但多日的真心付出下,艾匡多少都對他抱有了好感。

霍興使用宿舍廚房炒了炒酸棗仁,接著加水煮十分鐘裝好到水瓶裡:「艾匡,你當茶飲就得。」

「多謝你……」艾匡雙手接過酸棗仁茶,雙眸真切感謝:「霍興。」

「如果你有用嘅話……」霍興抓抓後腦勺,不好意思說出口:「我可以晚晚都煲俾你飲,如果艾匡你有需要嘅話。」

「好啊,如果你唔介意嘅,你食飯未?」

「未……」
「一齊食啊,我請。」

「嗯!好啊。」

兩人前去最熟識的飯堂,亦即艾匡工作的飯堂。

今天代工的公仔,自然也待在裡頭,恰好他正在放飯,身邊更圍著幾位飯堂的嬸嬸給他添茶加菜。

「公仔啊,呢碗魚湯阿姨我私人醒你飲。」

「公仔今日返工攰唔攰啊?真係唔敢相信有人咁鬼型仔。」

「噓!公仔,依隻油髀每個月只係限定供應五隻,我偷偷俾隻你唔好同人講啊,見你今日做嘢快手快腳。」

連一些經過的女學生都不禁讚嘆:「哇,中大版魏浚笙啊,不如我哋今個星期都嚟依到食……」

公仔只想簡單吃口安樂茶飯,下場卻跟平日大本營的飯堂差不多。

「嗰位係咪你朋友?」霍興瞧向公仔那兒。

「喔,係啊,都幾多女仔圍住佢……」艾匡笑答。

「型仔就係咁,個世界就係咁唔公平。」霍興暗暗嘆口氣:「艾匡,你有冇俾我隻特效蛇油藥佢用?」

「無啊,因為佢用普通嗰隻都好得七七八八。」

「哦……唔緊要,第時有需要俾佢用下。」霍興若有所思,轉問別的:「不過艾匡你前排咁仆心仆命幫佢搵藥,佢係你……男朋友?」

「唔係。」艾匡含笑搖頭。

「只係朋友?」

「緊係,講起嚟我都未拍過拖……」艾匡抬頭細想。

「你、艾匡你未拍過拖,即係你仲係……」霍興下半身出現生理反應。

「係啊,我仲係A0!依隻字係咪咁用。」

是夜,公仔帶了大堆飯菜回歸,是平常艾匡的三倍份量。

「點解今日咁多料嘅!?」垂著雙臂回來的雲水驚喜地問。

「飯堂啲同事俾。」公仔握著件炸魚塊吃。

「艾匡你今日休息完有冇好少少?」娃娃問。

「少少啦。」艾匡不可能答自己去搗亂邪教社團。

大家吃得起勁的時候,公仔打開話題:

「我今日收集咗唔少情報,係關於點去大西北。」

「嗯?點去。」

「佢哋話大埔多病者,注定唔可以經市區去,所以我哋要上山──大帽山。」

「咁同我哋一開始計劃差唔多。」嘎嘎說。

「但係大帽山有個問題。」公仔拭掉手指上的油跡:「由唔知幾時開始,嗰到長期異常大霧……」

「大霧山大霧,都正常嘅。」雲水說。

「係帽子個帽。」娃娃糾正。

「大霧有咩問題,能見度低所以危險?」

「最主要問題係,有人話嗰股係妖霧,通常入咗去霧嘅人,都會傳出慘叫,就算走到出嚟都變到精神失常……」公仔說。

「咁奇怪?」

「我自己覺得應該都係病者作祟,同氣霧體有關嘅話,咁可能係大鼻品種嘅特殊病者。」公仔憑經驗推測。

「我哋係咪同大鼻有仇,啱啱先打完飄浮者。」
天腦覆蓋範圍去到咁遠?
仲勁過5g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞