【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
991 Like 6 Dislike
點推都推唔到

TG谷又係無人講野
邊到有telegram group
算啦完全無人講野,得20人
仲有dc同FB Gp添
唔知其他ching 係唔係,我自己可能因為轉左視覺,
公仔艾匡既背景同人物性格我已經好模糊
要重新代入我作為讀者要啲時間適應
但係講緊以前M嗰陣大家討論得最多都係戰力問題
咁有咩討論先
fans theory 咁?
輕輕一推
其實依家咁傾偈都叫推緊po
定係李進峰燒春袋咁?
嗰陣洗哂版李中風勁好笑仲有Ryan同Ryan呀爺
呢個始終大家最關注

但我自己感覺始終M視覺,啲伏線一直鋪
劇情又一路推進一路解話,先帶到討論

宜家新視覺,墨巴又要鋪過
鋪得靚,大家先有得傾
日常記事既章節,真係睇完就完左
我覺得一路追同埋一次過睇各有好處
一次過睇好爽
但係又會想同其他人一齊追
見證feel
我覺得大家當左長篇連續劇咁睇
愛回家都唔會集集有咁多人討論啦
「認真呢?咁講究嘅咩。」雲水完全想像不到那嚴重性。

「唔好睇小任何情況。」

「但我哋唔落山可能會凍死。」

「嘎嘎你意志頂唔頂到多半個鐘。」公仔看看手上時錶。

「緊係得……」嘎嘎答。

那半個小時中,娃娃煮了那包巧克力粉,讓每人分兩口喝。

一行人踏出山頂禁區時,對體溫下降明顯有感。

正如公仔所說,因為能見度極低關係,每步斜路都需要保持肌肉收縮,以防滑腳滾落。

大家不時沿路碰見屍體,大多以畏縮的姿勢死去。

雖然解釋不到山上的未知現象,他們都沒那個功夫去調查真相。

行至大約中段的觀景台,不經覺間雲翻霧罩,能見度變得更為惡劣,由本來稀薄的霧氣轉成嚴重霧霾,幾乎不能視物。

「好大霧啊。」艾匡想用手撥開迷霧,但起不到作用:「點行落去。」

「我哋之間綁住咗條安全繩,有咩事大家記住捉實。」公仔提醒身後隊員。

「好。」艾匡回應。

「繼續慢慢行,記住細步細步。」公仔掏出劍當拐杖,如盲人敲地前行。

「啊!」公仔倏地滑倒,一屁股坐落地上。

公仔雙手觸落地面瞬間,他瞬間明白到是油跡導致自己滑倒。

「嘿嘿嘿。」附近冒出病者竊笑聲。

「病者!?」耳朵聰敏的雲水,馬上掏出對準笑聲方向。

雲水想要開槍之際,卻因為公仔身體順著油跡從斜坡滑下,受到安全繩相扣關係,同樣給拉倒地上。

「啊啊啊──」雲水馬上抓緊安全繩。
後方的艾匡和娃娃雖無法視物,但聽見呼叫聲後就立即做出拉拔河的姿勢,剎停下滑著的人。

首當其衝的公仔最先滑出斜坡,整個人懸吊崖壁上。

「嗚嗚嗉!!」那隻病者再發出叫聲,跑向不明地方。

「嘎嘎佢喺咩位置!」雲水問。

嘎嘎啟動病視發現聲音的主人是隻病嘴,地面滑溜溜的油跡正是他留下。

「雲水九點鐘方向!」嘎嘎喊。

雲水直接朝嘎嘎指示方向射擊,沒半點猶豫。

「呯呯呯呯呯呯!」危急情況下雲水連轟六槍,將病嘴徹底射死。

「拉唔拉到上去啊!?」雲水問身後同伴。

「拉緊……」娃娃咬緊牙關。

萬幸,她們最終成功把公仔一點一點的拉上,儘管費了好大的功夫。

「上咗……我上返嚟……」公仔知會伙伴們。

「嗄……嗄啊……」娃娃當場攤坐地上。

「好彩啱啱有喺山頂抖下……」艾匡雙腳發麻得很厲害。

所謂力從地起,兩人剛剛如同完成極度辛苦的腳部重訓。

「喂,上面係咪有人啊?我啱啱明明聽到有人講粵語,仲有幾下啪啪啪嘅聲。」較下的位置傳來其他人的聲音。

「你哋聽唔聽到?」公仔問其他人。

「聽到……」艾匡輕舔乾掉的嘴唇:「下面有其他人。」

「即話唔係幻聽,應唔應佢哋?」嘎嘎摸住自己腰背,剛才都摔得不輕。

「如果佢哋喺下面條路,我哋又落緊山嘅,咁即係點都會遇到佢哋,依家打定聲招呼比較好,如果唔係到時可能有咩誤會。」公仔稍稍打開防毒面罩,大聲地喊:「有人呀!」

數秒後,不遠處的山下位置再有回應:「你哋係咪大學人啊!我哋係中大嘅登山隊!」

「唔係呀,但我哋去過中大嗰到,都算半個中大人啦!我幫聯合書院拎咗書院盃!」

「咁你答我和盡天地風雲之聲!下句係咩!」

「環抱山水日月之景!」公仔答。
「係啊,佢識得嗰首煩膠歌,應該的確去過中大。」登山隊那負責說話的人又喊:「喂!我哋喺中間相遇!」

如是者,兩方隊伍慢慢互相靠近,然後接近對方。

那些中大登山隊員合共五人,而且身穿探索型防護服。

「係咪你哋?」中大登山隊員看著模糊的身影問。

「係,係我哋。」公仔回答。

「我叫王念行,見到人真係好。」

「我叫公仔……」

於險象環生的環境下,可以碰見同樣的倖存者,是件很美好的事。

「嘩……你幾個防護衣都唔著,就咁行上山?」王念行驚訝。

「有問題?」

「好有問題,依到嘅毒霧會滲入你皮膚、血管令體溫失衡,長時間仲會產生幻覺,你哋身上件衫嘅物料擋唔到幾多……」王念行觸摸公仔的手袖物料。

「無人同我哋講山上嘅霧咁嚴重,我以為只係純粹大霧……」

「好彩你哋都識戴個防毒面罩上嚟,佢應該已經幫你擋咗唔少,如果唔係你哋都唔會行到嚟依到……」王念行橫視他們。

「你哋係要上山頂?」公仔問。

「係。」

「我喺山頂雷達站禁區都見到大學人,不過已經死哂。」公仔如實說出山頂情況。

「依層我哋都知,因為我哋正正係嚟調查啲嘢。」

「依到咁濃霧嘅原因?」

「唔方便講,但既然你都係半個中大人,拎住……」王念行從背包拿出幾個暖包:「大學研發嘅超級暖包,應該夠你幾個頂到落山。」

「免費?」可能是經過太多社會洗禮,公仔都不禁問。

「緊係免費……」王念行帶著兩名隊員繼續向上行:「幾位,有機會中大再見。」

「再見。」

拿到暖包的公仔,馬上分給女生們。

暖包有別於舊社會前市面上販賣的,其釋熱效力強大得片刻暖透全身,對於體溫一點點喪失的人來說,就如同沙漠中的一口水。

暖的除了身,還有心。

在病港碰見好人,可說非常罕見了。
暖心
王念行
令我諗起香城中學啲允行 念慈 一心
暖心故事
免費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞