【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
988 Like 6 Dislike
公仔盡量以草叢掩藏身體,轉持十字弓作戰。

飛鵝山面積偌大,要找齊四名童軍可不容易。

要探查對方動向得先轉換思維,代入童軍的想法。

「如果我係佢哋……」公仔注視童軍自製地圖,唸唸有詞:「應該會匿喺附近有陷阱嘅地方,特別係必然會經過嘅山徑路口,始終武器上優勢比較小,應該唔會正面硬幹,佢哋最大優勢就係引我哋踩入陷阱……」

飛鵝山陷阱處六十八個,公仔首先搜索離營地最近的其中十個。

除了樹與樹之間要提防,樹上情況都要留意。

公仔屏息閉氣進入高度專注狀態,每行一步都要慎防聲量太大。

就正如狩獵病者,他們總躲藏陰暗角落。

約莫四十五分鐘後,在麥里浩徑5段的密林中,公仔終於發現邪惡童軍二號的身影,如同自己推測一樣,童軍躲在距離陷阱和主要山徑路口不遠處的灌木中,手持木製彈弓和石頭,等待誤踩陷阱的獵物。

公仔瞄準著童軍,扣下一發便可拿他的命。

但正如艾匡所言,殺人……

可是需要很大的決心。

他不如老師和師傅殺戮果斷,至今為止殺病者比人多。

殺人容易,但也很難。

公仔思疑有半分鐘,決定將瞄準器移下至其膝蓋,剝奪其移動能力。

「咻──」

「嘩啊……」童軍痛呻。

命中目標。
公仔迅速奔跑上前並給十字弓填裝箭矢,到步後再次瞄準負傷的童軍。

「啊啊……」邪惡童軍二號痛得不顧死活,不停朝公仔射擊小石頭。

公仔左右擺頭避開,伸腳踢掉彈弓,順勢踩落童軍胸口。

「咳呀──」邪惡童軍二號痛叫。

「停止反抗。」公仔踏實其胸,不讓他亂動。

「噫噫噫呃……」邪惡童軍二號也沒氣了,舉起雙手表示投降:「我輸……我輸……」

冷不防,邪惡童軍二號握起哨子,塞到嘴中猛吹!

「嗶──嗶──嗶──嗶──嗶──」

公仔俯身扯掉哨子,扔到一邊去。

「喺到呀!五段入口啊!依到呀各位隊員!!」邪惡童軍二號大叫。

「唔好嘈!」公仔伸手捂著邪惡童軍二號嘴巴。

沒想到,邪惡童軍二號反咬公仔手掌。

「呀!」公仔痛得縮手。

「敵人喺到呀呀呀呀!!!」邪惡童軍二號喊破喉嚨。

公仔直接撲上了邪惡童軍二號,一條胳臂壓住其脖子裡的喉嚨,一條胳臂壓住其口鼻阻止發聲,縱使邪惡童軍二號再次張咬,皮肉較厚的胳臂都不會令公仔縮開了。

「嗚嗚唔唔唔……」邪惡童軍二號不斷扭頭,不斷掙扎:「嗚嗚唔唔唔!!」

「喂!喺邊呀!聲音應該喺到傳嚟……」有其他邪惡童軍聽見前來增援了。

無法作聲的邪惡童軍二號掙扎非常激烈,瞪大著眼眶,有什麼想說……

公仔保持用力壓緊邪惡童軍二號的口鼻和喉嚨,不讓他暴露出自己位置,同時回頭留意自己的後方,慎防突然有童軍衝來。
這種險峻的情況維持了差不多一分鐘,忽然間邪惡童軍二號全身鬆軟。

公仔回望邪惡童軍二號,怕他是裝死而不敢鬆手,可是數十秒過去,依然感受不到胸脯間起伏,呼吸像斷了一樣。

公仔小心翼翼縮開手,邪惡童軍二號依然毫無動靜,直至手指伸到其鼻前檢查才發現……自己意外把他捂死了。

公仔看望自己雙手,有些難受地合上眼。

「喺邊呀!」另外前來支援的邪惡童軍三號,聲音開始接近。

公仔定一定神,悄然地躲到樹後。

不到兩分鐘,邪惡童軍三號就找出了同伴的位置:「誠、阿誠……你點啊……嗰班人真係殺咗你……」

公仔沒時間猶豫了,直接往邪惡童軍三號膝蓋送箭。

「咻──」

「嗚嘩!啊呃呃……」邪惡童軍三號痛跪地上,手握長木矛指住周圍。

公仔舉著十字弓行出,要解決對方一樣容易。

「唔好殺我……唔好殺我啊……啊啊啊……」邪惡童軍三號面露驚恐。

「放低武器!」公仔怒喝。

邪惡童軍三號怕得要命,立即放下長木矛。

「雙手繼續舉高。」公仔繞到他身後,用索帶束緊雙腕到腰後。

「我要你做餌,將淨低兩個叫埋出嚟。」公仔告訴他要做的事。

「忠誠……我好忠誠……」邪惡童軍三號說。

「你都想似佢咁死?」公仔反問。

邪惡童軍三號吞喉:「唔想……」

「唔想就照做。」

公仔將他拉到5段入口的位置,那裡是片較為空曠的混凝土路面,如果有同伴前去相救,公仔可以躲在草叢間射暗箭。

邪惡童軍三號不時吹口哨,不時大聲地叫喊,吸引同伴前來。

等了將近三個小時,公仔給蚊子叮了不知多少次,外面終於有些動靜……

有個童軍從對面的草叢間行出,但只有半隻腳踏入混凝土路面區域上,眼神猜疑地盯著周圍,即使負傷的同伴就在眼前。

「……阿義。」邪惡童軍三號向他伸手。

「你俾佢射中?」邪惡童軍四號阿義問。

「係……係啊……」

「正常俾箭中唔會跑得遠,佢應該會好快將你收割,但你仲可以生勾勾喺個咁空曠嘅地方大叫得一個原因……」邪惡童軍四號狠狠盯了他一眼。

即使不在射擊範圍內,公仔都要出擊了……畢竟對方已經起疑心。

「咻──」

同樣地,瞄準膝蓋。

但今次邪惡童軍四號本身處於極度警惕狀態,加上箭矢射擊有段距離,令童軍有充分的時間和反應去避開。

「真係咁……」邪惡童軍四號旋轉手上的投石索,朝自己負傷的同伴猛地擲去:「叛徒!」

「呯!!」邪惡童軍三號腦門正中投石索攻擊,當場溢血而亡。
睇完呢章有啲感觸,公仔真係好似M 病港1日嗰陣 ,食腦諗方法攻破敵人,慢慢學緊對敵人仁慈等於嘥氣。
依家已經變咗勢力M
Push
M 已經麻木晒,殺人如斬瓜切菜,正如上文所說殺人數目分分鐘追得上殺病者
做過間諜、病者、而家又超人類咁樣嘅M已經同普通病獵差太遠了

公仔比較天真,但係有種獵人觸覺,亦都同時接近人性多啲,比較容易代入,同埋想睇佢成材
講真,M唔心理變態已經好勁,好似無間道咁,做臥底真係人都癲,何況又要接受自己係好人又係衰人,係病者又係人類,甚至係自己定係白鯨,你叫佢講自己係咩人佢都未必噏得出
對公仔真係有感情 睇住佢大咁
由佢比父母呃 到跟M 跟滿天
一直好盡責保護個妹 身手又好
仲要灰髮混血靚仔

有冇人記得佢父母咩下場?
嗰啲唔係養父母咩有錯請指正
公仔屏息閉氣進入高度專注狀態,每行一步都要慎防聲量太大。

學緊m招潛行?
撳實shift掣
公仔好有以前M嘅影子
公仔個真係好正
睇黎公仔既中二病即將爆發,佢老師叫M咁佢會唔會倒轉叫自己做W然後同人講W for warrior
滿天黑市名唔係叫W再加白色袍喇咩定我記錯
好似係
公仔帶住4條女
唔可以咁仁慈
H 囉
H for hunter
公仔同m 聯手就monster hunter
公仔被他的心狠手辣嚇到,不敢率然追擊。

邪惡童軍四號指住公仔所在的那片草叢:「我哋慢慢玩。」話畢,他退回自身的那片草叢後,消失不見。

「免費餵咗蚊咁耐,白費哂……」公仔嘆氣。

接下來的時間,公仔更小心搜索童軍,但到黃昏落下前,仍然尋不著餘下那兩位。

眼見天黑將至,公仔只好暫回營地。

基維爾營地那頭倒像野餐,遠征團的女生們坐在一塊,吃著肉乾、喝喝水、聊著天。另一邊,給綁在柱上的邪惡童軍一號面色蒼白,不停唸唸碎著要喝水,但是沒人理會。

「哥!」娃娃第一個發現公仔回來:「點啊?」

「死咗兩個。」公仔答。

「淨係仲有兩個……」娃娃給他水瓶。

「我差唔多天黑,都好難搵,就返咗嚟先。」

「咁我哋要等聽日再行動?定搞掂埋淨低嗰兩個。」雲水問。

公仔想了想:「搞掂埋,唔好俾佢哋以後尋仇嘅機會。」

在病港而言,太陽下山就代表著一天的完結。

晚上除了睡覺,沒有太多事情可以做。

是夜,由艾匡和雲水守夜。

整天狩獵的公仔好快於帳篷中呼呼大睡,娃娃早就投奔夢鄉去,嘎嘎則獨坐營外觀星。

「啲童軍會唔會半夜走嚟突襲呢……」雲水口吻帶著期待。

「如果真係嚟咗就靠你。」艾匡搭住雲水肩膀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞