【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
989 Like 6 Dislike
之前唔係接近大病獵level架咩
咪係 隻野爆晒,又血又肉,都掂法仲唔病變?
係喎
睇故唔駁故 我愛墨說
唔係要奶到對方先會傳染?掂到病者血冇傷口冇事
墨b
你放左一個禮拜
唔係應該放一星期文咩
就算係大病獵level都唔係無敵啦,隻大鼻識飛天又厚血,有幾多個大病獵可以單挑0傷完殺何況個場係隻大鼻主場,公仔仲研究緊地圖算係咁啦。

當年救南淵病獵,蒙柯亞單挑蜘蛛型特殊病者都啪左幾支興奮劑先贏到,仲要打到隻左手變哂型,以後唔知拎唔拎得翻手術刀
咁公仔有呢個表現有咩問題
我都想知 唔係有接觸 就會受到感染?
好似有傷口 啲菌先入血
(公仔咁靚仔 當住主角光環先)
腫瘤人品種表面接觸先有機會感染

其他品種如果唔係血液傷口交叉感染,唔會有事
墨巴會唔會透露下幾時再有韓湘戲份
打到咁 你同我講冇傷口?
有著衫
天若有情
之前受感染既病獵 全部都裸體打?
打到受傷再掂到血就出事
病港I 一開始好似俾啲病者掂下都會受感染
如係舌女個種佢舌頭本身帶酸性,咁一舔中身體好危險,因為會燒穿衣物
今日幾點有文
唔通要攞返滿天部電單車先
仲要準備婚紗會唔會係喺M第一次打嗰隻結婚病腦嗰度
筋疲力盡的公仔解除威脅,方合上青碧般的眼眸。

大西北遠征團,第三天。

深睡了整個雨夜,清晨曙光映進破寺開洞的屋簷,公仔輕輕打開眼簾,傷痕累累的回去與隊員那兒。

他身上全是撞傷、打傷、扭傷、擦傷和瘀血,可統一簡稱為挫撞傷,主要由飄浮者的飛天擒拿造成。

以對付特殊病者而言,沒有死掉已經是萬幸。

公仔花了幾個小時蹣跚而行,憑著意志回到基維爾營。

自昨晚開始娃娃已憂心忡忡,等到兄長回來後那愁貌馬上放鬆:「哥!」

「我……未死。」公仔說句話都隱隱作痛:「但隻右手應該要搵條巾包紮。」

「我去拎三角巾!仲有彈性繃帶……」娃娃慢慢扶持公仔坐下,跑到物資單車前翻用品:「你訓喺地上唔好郁。」

「……其他人呢?」

「艾匡同雲水天未光就出咗去搵你,嘎嘎佢……訓緊覺。」娃娃捧著急救物品回到兄長身邊,進行包紮治療。

數小時後,雲水和艾匡兩人嘆著氣回來,但看見公仔居然自行歸來了,本來無功而返的失落表情,轉變成喜出望外,紛紛詢問昨日的事情,於是乎公仔都一五一十告訴她們了。

公仔不浪費半點時間,叫了艾匡和雲水前去金山郊野公園,探查那條山路是否安全,如果安全則不需要穿過大老山下的市區,可山路接山路的走到全港最高的大帽山。

兩位女生不負委託,入黑前回來給公仔回報。

「返嚟喇……」雲水的衣服骯骯髒髒。

「呼……」艾匡衣服也沾上了污跡。

「點?嗰到行唔行到。」休息了半天的公仔,伸頭探出露營帳篷。

「嗰到係無病者……」艾匡抱臂抖瑟,輕嘆搖頭:「但好多馬騮。」

「如果係馬騮,都應該好過病者嘅。」娃娃正弄熱食。

「大錯特錯。」雲水特地打個交叉手勢:「嗰班馬騮數量多到好恐怖,幾乎每棵樹都有兩三隻,首先離遠已經虎視眈眈咁望我哋,再行近少少就成堆衝嚟搶嘢,超級超級兇猛,有隻仲偷咗我褸裡面嘅炸彈……最後我要對天鳴槍先嚇到佢哋,如果我哋推住單車入去,實渣都無得剩。」
「真係……咁危險?」娃娃想像不到。

「嗯,都唔出奇。」公仔暗自分析:「嗰班野生嘅馬騮喺無人干擾嘅情況下,做咗森年之王幾十年,生咗咁多子孫,我哋率率然行入去等於闖入佢哋地盤,俾佢哋偷嘢事小,俾佢哋成堆圍住攻擊就慘。」

「咁即係金山郊野公園去唔到?」娃娃總結。

「係,一定唔得。」雲水和艾匡異口同聲。

「咁可能要喺大老山下面嘅市區去西北?」娃娃嘟起嘴,思量著什麼。

「咁夜都應該探唔到邊條路安全,聽日先再行動。」公仔說。

此時,聰明嘎嘎粉墨登場。

「其實你哋唔洗咁麻煩喎。」嘎嘎插著褲袋,悠然地行來:「唔記得咗我能力?我可以睇到病者喺邊。」

嘎嘎的話驚醒眾人,在隊伍中的身價頓時水漲船高。

「咁……麻煩你嘎嘎。」公仔心裡慶幸自己有帶嘎嘎出行。

「等我陣,我用成晚幫你睇。」嘎嘎吸氣盤坐,開始集中思維。

每個人都靜心等待嘎嘎作法,不敢出半句聲打擾。

嘎嘎的冥想維持好長時間,直至有血液慢慢流出鼻孔,倏地就抬頭反眼,靈魂如同衝上雲霄。

嘎嘎意識亂闖轉移至大老山下市區的病者中,幾乎每兩秒就轉移一次,當中包含大圍、沙田和馬鞍山等大市區,可惜花了整晚時間嘎嘎都尋不著可行的道路,那些市區的每個街口都病者為患。

大西北遠征團,第四天。

等到眾人精神醒來,嘎嘎說出徹夜病視的結論:「成個大老山下面嘅市區都唔可以穿過。」

「真係小小可以突破嘅位都無?」

「無……全部路都好危險,我哋其中一個俾病者拉住就玩完。」嘎嘎可是跑路專家,不容質疑。

「都唔意外……」公仔無奈接受事實,給出一個說法:「嗰頭大概係無類似病獵嘅角色,咁多年嚟病者都無人清理。」

「即係全部路都封死哂?」雲水兩手一攤:「玩完,去唔到。」

「有條路可以,但要特登兜好遠水路,又低能又哂時間,但一定安全。」嘎嘎說。

「邊到?」

「喺西貢撐船出海,沿岸兜哂成個西貢郊野公園,再喺中文大學嗰頭上岸,通過大學朝西北去,一樣去到大帽山。」嘎嘎規劃好路線了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞