【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
991 Like 6 Dislike
原來公仔都有呢啲幻想 以為佢性無能
後生仔血氣方剛
襯有藉口公仔快啲上左艾匡先啦
到時咪話一定係幻覺!!!
psuh
Push 續咗會員
hsup
某程度上,反映了雲水的潛意識。

人們總希望會有英雄現身,但總不願那位英雄會是自己家人。

因為現實世界中,英雄都不會有好結果。

「好危險啊,唔好再爬向上去啦……」雲水也不知自己很危險。

即使明知兄長已故,雲水都按不住對親人的思念。

「就算我知你係假。」雲水拭去淚水,大聲地說:「我都想講我好掛住你啊!我知你永遠會同我一齊。」

雲水說完要說的話,便慢慢從支架落下。

總是嬉笑怒罵的她,罕有宣洩出自己真實情感。

差不多爬落到地面,雲水方注意到公仔和艾匡兩人。

「雲水,即刻入屋戴面罩。」艾匡不解釋那麼多了。

「喔……」雲水急腳跑回室內。

緊接公仔在宿舍旁的籃球場上找到娃娃,她後來說看見的是馬德梵,那個長期鞭打虐待自己的養父母。

可是娃娃並沒畏懼逃跑,反而勇敢面對讓幻覺速速消失,剛好公仔就找到來了,兩人相擁一起。

艾匡負責找嘎嘎,成功在機房角落找到並開解她,兩人相安無事地回來,總言之……大家暫時都安全了。

慎重起見關係,下山前都不能摘下防毒面罩,但上山那麼辛苦,下山又那麼漫長,人總要稍為補給,於是大伙兒待在宿舍期間,分別用繩子互相扣住對方,防止有人因精神影響而無故走失。

「咕咕咕。」嘎嘎喝下剛用來暖手的水:「嗄,你哋覺唔覺越嚟越凍。」

「嘎嘎你仲好凍?」娃娃想給她再找衣物,可惜都沒有了。

「係……凍入骨嗰隻……」嘎嘎牙齒聽上去都打著顫。

「我諗起仲有嘢未搵。」公仔想起那些屋內遇難的大學人。

「你要去?」艾匡問。

「嗯,唔好浪費資源。」公仔摸摸連繫彼此的安全繩:「應該夠長行過去。」
公仔回到宿舍的走廊,審查哪具屍體衣服較乾淨。

這些來自中大的大學人,他們都身穿一式的戰衣,更準貼來說叫保護性危機防護服,是一套保護全個身體的服裝,擁有抵抗危害環境的能力,諸如保暖、抗寒、防火、防割等,頭盔配備無線電通訊,不過上面電池都耗盡。

公仔非常清楚是因為購買物資那天,曾到訪過校園內不同研究所,有間是專門研發適合末世外出的防護服,但每套都價值不菲,所以公仔完全沒有考慮,眼前屍體上身穿的黃色防護服屬第三型號, 現在尚有一、二型號防護服分別是探索型和戰鬥型,功能不盡相同。

可惜每具屍體都發臭腐爛,就算脫下他們的防護服都無法穿上。

比較詭異的一點是,有另外幾名身穿防護服的大學人,他們圍坐一起搭著肩膀坐著死去,就好像死前依然互相取暖。

公仔看了看防護服上的溫度計,現在大概就十七、八度,按理來說嘎嘎不會凍得那麼緊要……

公仔思疑,有些不妥。

回到同伴歇息的房間,公仔展示出尋到的寶物:「淨係搵到呢樣。」一包同樣是大學研發的即沖巧克力粉。

「喺研究所買罐頭嗰陣,我記得依包嘢貴到飛天。」艾匡意想不到。

「咁啱佢哋身上搵到包。」公仔把即沖巧克力粉拋給娃娃弄,並走至嘎嘎面前仔細觀察:「同埋我喺個溫度計到見到,依家其實唔算好凍,嘎嘎正常唔會凍到表現出嚟……」

只見嘎嘎畏縮抱膝,身子持續地微微抖顫。

「咁會唔會係嘎嘎自己發冷?係咪食錯嘢。」雲水咬口壓縮餅乾,一千卡路里下肚。

「我估都係關啲霧事。」公仔說。

「但我哋都戴咗面罩,嘎嘎喺啱啱未出現幻覺前,已經同我哋講好凍。」艾匡表情困惑。

「氣體唔一定經由鼻同肺吸收。」娃娃皺皺眉頭,給大家說明:「皮膚一樣可以呼吸,但係吸收量得肺部嘅一百六十分之一,而且有啲蒸汽係可以透入皮膚,咁就可以理解到點解嘎嘎依然會中招。」

「即係堆霧慢慢咁滲入咗佢身體?」雲水試圖理解。

「可以咁講,佢又係我哋當中最細嘅一個,所以最快感受到霧滲入身體帶嚟嘅不良影響,例如依家體溫調節紊亂……」公仔點點頭,確信無誤:「咁就解釋到班大學人點解要著咁貴嘅戰衣上山……」

「我哋好快都會覺得凍?」艾匡雞皮疙瘩。

「嗯,我估應該就係。」

「咁要盡快落山。」雲水說。

「唔好急,體力分配都好重要,上山容易落山難,落山要用到肌肉嘅離心收縮,特別係能見度低見唔到前面,預唔到留同放幾多力,所以要長時間保持肌肉離心收縮,等自己唔會碌落山。」公仔指著大腿和小腿之間。
少咗好多人推文
諗起紅VAN個股
之前墨巴幾個故上到嚟呢個地方都出事
唔好諗起套濕鳩戲就ok
定病者先對霧有反應?
故同戲都19
咁推吓
但係其實正皮數冇乜點少到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞