【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
991 Like 6 Dislike
艾匡洗好臉,穿好鞋子,俊男美女並肩出發。

「點解你咁有信心?」艾匡發現公仔並不緊張,依然一派輕鬆。

「我好歹都係個病獵,接受過咁多死亡訓練,唔會踢個波都難到我呱。」公仔笑言。

「咁你依家去邊試腳?」

「夏鼎基運動場,八間書院都喺嗰到聯合招人。」

「書院唔係有九間?」

「上年冠軍係崇基書院,冠軍隊唔會招新人,所以得八間。」

如公仔所言,足球比賽最後的報名日,試腳地點的夏鼎基運動場非常人多,很多原本舉棋不定的大學人都想參賽試腳,假若贏了比賽的「書院盃」,上場隊員是可獲獎金分成。

「艾匡你本身踢開波?點解會想跟住我。」排隊期間,公仔好奇問。

「噫,係……」艾匡為了能發揮預視能力,胡說個藉口:「其實我對足球都幾有研究。」

「係?睇唔出……」

「嗱,你當我係教練或者經理人,我得閒會俾少少提示你。」艾匡手背拍他手臂。

「好,等我過咗頭個批體能測試再講。」

由於參加人數眾多,八間書院首先會進行體能測試,篩選出體能較佳者進入下一輪測試。

最初階的體能測試項目,不外乎跑步、舉重、跳高等,公仔亦理所當然通過了。

下輪項目是控球能力測試,大學人普遍是讀書的料子,不是自小接觸足球的人,控球能力大致都不相伯仲。

「質素又係咁,今年點鬥得贏崇基……」八大學院的教練們搖搖頭。

「乜你得有贏過咩。」

話音一出,大家扭頭望去場地入口。
只見有個身穿印有「崇基」兩字長褸的大學人,帶著傲視的眼神進來。

聯合書院舍長:「挑!你哋本身係有班職業足球嘅人喺到,先年年都贏咁濟渣嘛,夠薑派啲素人落場。」

新亞書院舍長:「我哋有尊嚴,唔會好似你咁買人,破壞足球體驗。」

逸夫書院舍長:「咩風吹你嚟啊,崇基舍長。」

和聲書院舍長:「和盡天地風雲之聲,環抱山水日月之景……」

善衡書院舍長:「唔好同佢嘈啦,我哋收齊人先。」

伍宜孫書院舍長:「既然大家喺到我想提議樣嘢,今年可唔可取消越位先?由搞第一屆書院盃到今時今日,我都理解唔到越位係咩意思。」

晨興書院舍長:「全中大最多書院盃係佢哋,搞到每次開會話語權最大都係佢哋,再無新血挑戰破佢哋連冠,中大就真係崇基嘅天下。」

敬文書院舍長:「廢話少講,球場上見。」

崇基書院舍長以一敵百的氣勢登場,可說有震懾到眾人。

經過八間書院上半晝的篩選,最終由千多人變成百多人。

聯合書院舍長拍拍手:「各位放個飯先,一個鐘後入下個輪選程序。」

艾匡早就場外買了外賣帶給公仔,兩人共坐吃飯畫面有些羨煞旁人,遠處圍坐一起的男參賽者們都紛紛投來空虛的目光。

突然,有位男子接近:「你好,你係10號參賽者?」

公仔和艾匡兩人抬頭望去,竟發現是崇基書院的舍長。

「我睇你表現幾好。」崇基書院舍長摘下墨鏡。

「……係?」公仔愕然。

「體能數據呃唔到人,依家班大學人平均都三十幾歲以上,得你就係廿幾歲出頭,處於身體嘅全盛時期,有冇興趣加入我哋書院做後備。」崇基書院舍長突然開出條件:「獎金唔會多,但你可以享用崇基絕大部份設施同福利,包食包住,聽聞你係訪客?用埋運動員計劃幫你申請入學。」

「無獎金?」公仔只在意這點。

「俾機會你嚟學嘢已經好好,年輕人唔好咁計較錢,有好多嘢係等同錢,例如人脈關係,成為崇基一份子嘅榮譽。」崇基書院舍長自豪地說。

「即係無錢。」艾匡搖頭淺笑。
「無錢就算。」公仔繼續扒飯。

「喂!又想場外收買人啊。」聯合書院舍長喝罵。

崇基書院舍長笑而不語,繼續遊走於觀眾席上收買有潛質的球員。

飯後,輪選再展開。

公仔憑著體能的優勢,勉強勝過需要的球技,可以選擇場上職位。

「前鋒、邊鋒、中鋒、後衛、守門員……」公仔思考著要選哪個。

「揀守門員。」艾匡緊緊握住公仔膊頭。

「係?」

「我可以幫你準確咁預測球路。」艾匡交頭接耳。

「真係?」

「我用數字手勢示意你撲向邊到,當個籠門係數字鍵。」

「嗯……」公仔擔當守門員。

如是者,公仔戴上手套站在籠門正中。

射球員:「靚仔,你準備好未。」

公仔:「準備好。」眼梢瞧向艾匡。

艾匡集中思緒,試著使用那招預視……

眼珠抽上,預視降臨。

看了幾秒,艾匡舉起四隻手指。

看到場外提示的公仔,在對手起腳踢出一刻,全身撲向中間偏右位置。

「咣」球給擋下了。

射球員甚是驚訝,本來懶得動的八大書院舍長,都像彈簧筆直站起,

「我有冇眼花?佢喺射球前已經預判到波的走向。」晨興書院舍長說。

「可能好彩啫,睇多球。」善衡書院舍長凝神注視。

射球員:「今次我認真。」

自信心大增的公仔拍拍手:「好。」

此時,艾匡又打出提示手勢,豎立八隻手指,就是正上方的意思。

射球員喊出招式名字:「波動球!」

公仔毫不猶豫雙手高舉直跳,射來的足球如同囊中物給雙掌接住。

同來試腳的大學都紛紛感嘆,拍掌讚賞公仔的厲害。

「我……我要買佢!」逸夫書院舍長上前問價。

「等等我都買!」敬文書院舍長跟著上。

「如果書院盃有佢簡直如虎添翼。」新亞書院舍長點點頭。

「和盡天地風雲之色……」和聲書院舍長哼唱著。

最後,八大書院舍長都想爭到這位守門員,並給出不同的條件。

公仔略為衡量後,選擇了獎金分成最多的聯合書院,並提出要讓艾匡擔任自己的私人經理,這些書院都同意了。

書院盃將於三日後舉行四強淘汰賽,需要衛冕的崇基書院無需參與。

今天暫告一段落。

「艾匡,你都幾真係……」公仔給出大姆指。

「到時呢,我會喺場外不斷俾提示你,你睇住就得。」

「靠哂你。」

天公不作美,突然下起雨來。

「好似落雨……」艾匡瞇眼看著陰冷的天空。

公仔脫下外套,舉到艾匡的頭上給她擋雨:「無事。」

「吓,咁你呢?」

「踢完波當沖涼囉。」公仔不以為然。

「咁都得……」艾匡輕笑。

兩人雨中漫步,回到國宿生堂宿舍。
唔想艾匡同公仔有愛情線…
艾匡用得愈多預知會唔會返唔到轉頭
個預知其實係咪雲端計算計到最高機率既行動
嘎嘎都未有事啦
即係AI
上一手用到自殺
公仔係屬於飯堂呀姨㗎
咁一係你唔了解墨巴
一係你唔了解公仔
墨巴點會搵條肥鳩黎做公仔
你話搵姜逼做富林比比都算
蔡一智都可以做m啦
蔡一智都正正常常
如果姜逼條肥鳩做到公仔,咁鄭則仕都做到少佐啦
姜逼做吞肥就有份
嘎嘎用到流鼻血
宿舍的入口外站著個淋雨的霍興,看見艾匡和公仔談笑回來的霍興,有些震驚、有些自卑、有些呷醋、有些……不意外。

他躲到一條柱子後,不讓兩人看見自己。

「唉。」霍興自我傷感一番,走入宿舍默默給在艾匡門口放下酸棗仁茶,敲門後黯然離開。

艾匡打開房門只見地上的酸棗仁茶,卻不見霍興本人。

是夜,艾匡如常喝茶後睡眠,可能頻頻使用能力的關係,今日明明沒做什麼體力勞動活,整個人的精神卻特別疲累。

惡夢是沒了,

但那個人,來了。

艾匡睡意濃郁的時候,感覺到有對目光注視自己。

雖然想保持眼皮閉合,但依然決定打開一看究竟。

一看之下居然是被巫海明稱為「不可名狀」的男人,那個所謂的「神」。

「係你……」艾匡當場變得精神。

「今日你似乎用能力嚐到少少甜頭。」衪說。

「我寧願唔要嗰種能力,都唔好有個人隨意出現喺我隔離。」

「你大可以唔用,咁我以後都唔會出現,但人食咗禁果就唔會停低,正如當年依間大學有個被揀中嘅細路,閱讀到皮毛嘅智慧後,就不斷想要攝取更多奧妙嘅知識,最終因為認清世界本質,走向咗自我毀滅嘅路上。」

艾匡很清楚衪所暗示的,可能正是中文大學的末日神童。

「你究竟係咩人?神定係點……我唔明點解係我。」

巫海明的社團也找不少人實驗,但只有艾匡成功。

「宇宙嘅本質係混亂無序,所以人總係急切需要一個原因安慰自己。」

「我知你要搵容器,我係你替身。」艾匡反客為主,說出其目的。

衪什麼都不說。
「但我唔會幫你,我唔會係你替身,我唔會幫你做任何事,就算你係神好佛好……」

「我諗都差唔多天光。」衪彈響手指。

「噠」

下秒眨眼艾匡床上醒來,發現天真亮了,而那個衪已經不見蹤影。

接下來幾天,日子如常地過。

公仔前去聯合書院訓練接球,艾匡都盡可能不使用預視。

慶幸是打入四強的比賽非常順利,公仔無需透過艾匡預視幫助,憑著自身的悟性和身體質素都能夠勝出。緊接是兩強相爭冠軍賽資格,晉級者則能挑戰衛冕的崇基書院。

兩強相爭那場比賽,是聯合書院對逸夫書院。

因為兩隊實力不分上下關係,兩方鬥得難分難解。

舉行比賽的夏鼎基運動場氣氛非常好,差點令人忘記置身末日後的世界中。

到完場前的十分鐘,兩方仍然是零比零的狀態。

公仔不時瞧向艾匡,看看有否什麼啟示。

艾匡本來那晚看見不可名狀後,就不想反複使用預視的能力,可如今情況險峻,她忍耐不住……使用上能力。

眼珠反白讀了畫面將近半分鐘的艾匡一個激靈回神過來,並對場上的公仔吶喊:「公仔!」

「艾匡!?」公仔邊看球場上狀況,邊看場外的艾匡。

「一陣你接到球就衝去對面射。」艾匡喊。

「吓,我係守門員嚟嫁喎。」公仔有點愕然。

「信我!」

「好……」

不出所料,最後的三分鐘,足球落到公仔的腳下。

友方後衛們都等著他給自己傳球,然而公仔相信艾匡的話,選擇自己帶球跑出禁區!

這一舉動震驚了現場所有人,觀眾席上的大學人叫得更激烈,畢竟空籠是足球場上的大忌。

如果守門員都離開龍門,可說是孤注一擲了。

「喂你做咩啊公仔!!!」聯合書院的教練們都大叫。
公仔控球能力雖弱,但勝在體力旺盛,一般職業球員踢到加時賽,都不免顯露出疲態,何況是資質普通的大學人?

如此一來,身為守門員不用跑跑動動的公仔,自然擁有充沛的體力去進攻,他利用自身的速度和硬抗的力量,迅速地越過了中鋒,橫蠻地撞開了後衛,獨自一人將球帶入禁區,然後起腳一射!

「入波!!!!!」評述員大喊。

全場發出震耳欲聾的叫聲,公仔成功絕殺。

本來只對獎金有興趣的公仔,都因為投入比賽獲得勝利的喜悅,跑到球場邊緣做出勝利姿勢,受隊友們的愛戴和擁抱。

賽後,更衣室。

「公仔你點諗到最後衝出去射波?你今次真係做咗英雄。」聯合書院舍長高興不已,拍拍手跟大家說:「下場我哋就打崇基,拎第二已經好好,可以開定慶功宴。」

聯合書院的前鋒捏捏肩膀:「終於都踢完,呼!」

「冠軍賽嗰日我想請假。」聯合書院後衛舉手。

「喂喂……做下樣都要出席下啦。」隊友們笑說。

「踢完啦咩。」正更衣的公仔有點聽不懂情況。

「話就話仲有冠軍賽,實際已經踢完嫁啦公仔,我哋唔會夠崇基鬥,佢哋全部都係職業球員嚟,拎二交到差已經好好。」聯合書院舍長勉勵著公仔,帶著玩笑的語氣:「要贏佢哋得一個辦法,就係等佢哋嘅崇基「黃金一代」嘅足球員老哂,再派新人去參賽嗰陣就有機會。」

「打到最後先咁講!?」公仔聲音忽然變大,令更衣室都靜下來。

「……」大家鴉雀無聲。

「我係個訪客,可能我唔知崇基有幾勁、有幾威、有幾叻、有幾巴閉。」公仔站起來,手指著地下給隊友們訓話:「但我知一件事,如果依家放棄就真係乜都無,我嚟係為咗贏,為咗拎第一,唔係拎第二,我唔會因為今次入波而高興,因為我目標從來都係拎到書院盃。」

大家本來嬉皮笑臉的態度收歛起來,認真對待著公仔的訓話。

「但我哋,要點贏……口講贏大家都識,但真係贏唔到,如果唔係,世上都唔會分職業同業餘運動員……」身為中鋒的隊長氣餒地低下頭。

公仔一言不發奪去了隊長臂章,配戴到自己胳臂上:「三十一號係冠軍賽,我可以帶你哋贏,但我要求你哋做一樣嘢,不斷防守。我哋唔需要進攻,換走部份前鋒,我要班頂級嘅後衛,一直拖拖拖到加時,拖到去射十二碼,用十二碼決勝負。」

「佢地個射手好勁……」

「我會擋得住,你哋入一球就夠。」公仔舉起食指,對球賽非常上頭:「淨係一球。」

「明白……」

「依幾日好好抖下。」

大西北遠征團,第三十一日。

終於來到冠軍賽,贏家可捧書院盃。

當然,公仔更志在獎金。
半個月冇加更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞