【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
987 Like 6 Dislike

由於本系列第一季字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在Penana閱讀《病港》故事:

https://www.penana.com/story/73992/%E7%97%85%E6%B8%AF/

——————————————————————————————————————

廣告

——————————————————————————————————————

有興趣留意我最新消息同動向,歡迎Follow同讚好:

IG:maksyut20030164
FB:墨說

Penana:https://www.penana.com/user/93168/%E5%A2%A8%E8%AA%AA/stream?fromsearch=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

【《病港日報》資訊區】:

【會長】

【顧問】

【松木村「大師匠」認可神器】:

1:鯨牙大劍
2:金鷹頭拐杖
3:夜行傘
4:黃金貝果
5:神傘
6:腦電波情緒控制器
7:巨商之戒

如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證:

https://maksyut.com/

連登每有200正評,付費網站和連登都會加一更,約3000字

Lm
lm
lm
我愛墨B
Lm
見字正皮
lm
推呀
「耶!!」雲水高叫。

「我哋首先要準備旅行物資同規劃路線,所以錢方面……」公仔首先提出最尷尬的問題。

「咁大女皇喺到唔洗擔心錢啦。」雲水搭著艾匡肩膀。

「入我數。」艾匡抿嘴。

公仔如釋重負:「好,咁我哋由採購物資開始。」

艾匡爸爸的金荷包應援下,大家可以無顧慮地採購不同的遠行用品,他們五個人走遍了倖存區,購買了肉乾、繃帶、金屬容器、指南針、風精油、香港地圖、刀具、鎂塊打火棒、繩索、腰包、單車等。

其中單是五輛單車,就索價八萬艾幣。

其後,各人開始準備自己。

三天後,各人再整裝待發,在公會重新集合。

那位給滿天送信的男子,至今仍然留在病獵公會中。

為規劃路線,公仔得先問他如何到來:

「先生,仲未問你叫咩名?」

「叫我……陳盛輝就得。」

「陳哥,想問下你係點嚟到艾寶琳?」

「我係借滿天先生嫁電單車嚟,病者多到差少少炒車……」陳盛輝輕輕抬頭,看著公仔:「你想親自去搵滿天先生?」

「係。」

「咁勸你唔好經九龍區嘅鐵路。」

「有特別原因?」本來公仔真想透過鐵路前往大西北。

「借由鐵路避開地面嘅病者當然係最安全,可惜係九龍區港鐵下面其實存在咗隻特殊病者,佢會不定時咁喺九龍區路軌隧道出沒,好彩嘅可以安全過隧道,唔好彩遇到佢可以話係必死無疑,你唔會搞得掂。」陳盛輝說得肯定。
「可以講多少少?」

「嗰隻特殊病者?佢叫「百鬼夜行」……」陳盛輝憶述當年,徐徐地說:「我都係聽人講返嚟,香港病變嗰日曾經發生過單嘢叫「太子站悲劇」,當時因為地面好多病者周圍走動,令到好多人湧咗落太子地鐵站避難,個個都想要上車。車廂裡面嘅人太多,外面嘅人又不停擠入,列車始終都開唔到,時間磨下磨下病者就開始衝到落地鐵站下面,車長只可以開門俾所有乘客跳落路軌逃生,結果路軌下面又黑又窄又多人,最後發生咗嚴重嘅人踩人事件……」

「再講多少少。」

「數以百計嘅市民因為大家互相壓住對方,而慢慢咁窒息致死,後嚟唔知咩原因……呢堆死喺路軌下市民就變成一個整體,開始喺唔同港鐵路軌間獵殺人類……依個就係百鬼夜行嘅由來。」

「即係話百鬼夜行嘅外表,係幾百個市民聚合成一齊嘅樣?」公仔想像著。

「嗯……任何人俾百鬼夜行捉到,都會成為佢哋一份子,以呢十年嚟計……佢都已經由百幾人嘅集合體,變成千幾人嘅集合體。」

「陳哥,咁你邊到嚟?同滿天師傅又係點識。」公仔始終想知道。

「去到陌生嘅地方最忌諱係將自己所有事情都講哂俾人聽,依個末世之道。」陳盛輝像個前輩,給他說教:「我都唔會問你同滿天先生係咩關係,你哋要去做咩事。」

「咁你會繼續留喺到?」

「我緊係會繼續留喺到,咁難得走到出嚟……」陳盛輝伏下休息。

所謂寧可信其無,雖然陳盛輝來歷不明,但也沒有欺騙自己的原因。

既然鐵路不可行,那得換路了。

公仔打開香港地圖,尋覓著其他安全路線。

眼下先由飛鵝山跨越到沙田是最為安全,公仔自己以前也不時在那兒打獵。

「好。」公仔用螢光油筆畫下路線。

公仔決定好第一站路線,馬上前去跟隊員們交代。

經過連日準備,隊員們都帶齊裝備上陣。

艾匡穿搭依舊時尚,身穿純黑的長袖上衣,配搭棕色的燈芯絨外套、修長的牛仔褲、簡單的白跑鞋和黑色的斐樂牌背包,既保暖又方便行動,當然少不了手上的開國劍。

雲水除了三角羽毛帽等標準的配戴,她穿上圖案為金屬搖滾骷髏的短身上衣,與外在的鍍金長白大風衣形成對比,其中展露出的馬甲線腹肌說明了南區的訓練有多堅苦。

日常的兩把左輪手槍外,背上多出雙管霰彈槍和來福槍,火力驚人。
這兩把新武器自然是雲水問家人拿來,但可攜帶的子彈數量有限關係,攻擊次數亦有限。

娃娃穿著黑色的背心配搭機能風長褲,刻意加上冰袖掩蓋白晢的玉臂,多個斜包、腰包、背包,全是各種求生萬用的物品。

嘎嘎,沒有什麼不同。

公仔與親妹穿著風格相同,捨棄了昔日的黑袍打扮,轉為更實用性的機能風,衣服採用高科技的尼龍物料,下身長褲配備多個口袋,外形如同現代的忍者。

五部單車都分別安裝了旅行馱包,負責運載大量物品起行。

如此一次旅程,粗略估計總共花了二十萬艾幣以上。

對艾匡等上位者或許微不足道,但對倖存區的一個平凡的市民來說,可能是十年、二十年都儲不到的金額。

「你哋都同咗身邊嘅人交代聲?」公仔問。

大家你眼望我眼,要說的都已經說完了。

「咁我哋……」公仔正要說下一步。

「等陣!」雲水舉手:「我仲有個人,未同佢講……」

「嗯,雲水,你去。」

雲水急腳跑出公會外,張望蕭梵身在何方。

「搵我?」蕭梵的聲音從上方傳出。

雲水抬頭回望發現蕭梵坐在公會的屋頂上,旁邊是純白的獵鷹。

「係啊。」

「準備去邊。」蕭梵一直望著遠處。

「去元朗嗰到。」雲水答。

「嗯。」蕭梵沒有異議。

「吓,就係咁?」雲水愣一愣:「我唔諗住派幾個手下,保護我?」

「證明俾我睇,我對你嘅訓練無白費。」蕭梵低頭盯向雲水。

「唔……」雲水深深呼吸,回到公會內。

「需要我陪行?」屋頂更後方蹲著的伊藤義經,問。

「唔洗,係唔係有個潛質幾好嘅叫葉青茶,可以招攬……」

「係。」

「叫佢嚟。」

伊藤義經一起身,下秒已經離開屋頂。

魔羅等不了,五名小小病獵首先出發。

公仔帶著隊員前去靈實醫院,他要去那裡打開神秘的夾萬,拿走滿天需要別人帶來的東西。
Lm
終於等到今日啦
愛墨b
愛墨b
愛墨b
愛墨b
病獵王
終於
留名
lm
墨巴返黎啦
旅行散晒心未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞