【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
991 Like 6 Dislike
「點解要停船喺中大?嗰到病毒爆發前應該唔少人,變相有唔少病者……」公仔合理地推測。

「係咩?但係我感應唔到喎……」嘎嘎聳肩。

「感應唔到有任何一隻病者?」

「無。」

公仔恍然,大聲拍掌:「咁講嗰到可能係……倖存區!?」

各人都感到少許震驚,好像即將接觸新世界那樣。

「但會唔會係依班邪惡童軍二世嫁?我哋唔好咁期待住……」雲水插話。

「本身喺得大學內嘅,應該都係讀書人,估計唔會係不良人嗰種倖存區。」公仔說。

「咁行依條路線?」娃娃最後一問。

「嗯,就依條。」

如是者,住了數天營地的大西北遠征團,終於要重新起行了。

離開前,他們尚有件事情要解決……

邪惡童軍一號。

「點搞大佬?係咪殺咗佢。」雲水徵詢公仔意見。

說到殺人,他們五個都未能自如地出手。

「我……提供咗……資料俾你……你已經殺哂……我朋友……」面青口唇白的邪惡男童軍一號聽見他們討論如何處置自己後,蒼白無力地為自己求情:「唔……好……殺……我……」

「正常係應該要斬草除根。」公仔很清楚末世之道,敵人是不能留活口。

「就算放走佢,我估佢都生存唔到落嚟……」雲水托著後腦。

「最大嘅敵人總係良心……」艾匡低下頭,又好像想著什麼。

「但邊個落手?」娃娃看向兄長。

「放咗佢啦。」嘎嘎竟然作出相反意見。

「吓?」大家都有些訝異。

「佢都係個可憐人,俾嗰個乜乜飄浮者雞姦……」嘎嘎問都不問,用露營刀割開其身上緊綁的繩索:「由佢自生自滅吧。」

「多……謝……多謝……多謝……」邪惡男童軍一號痛哭。

公仔猶豫片刻,還是點頭了:「嗯,就咁話。」

「咁出發啦。」雲水逕自行向單車停泊處。

「有時我覺得嘎嘎你真係唔似十四、五歲。」娃娃輕笑。
中大易攻難守
嘎嘎爭寵了
有後患了
大後患
連登以往咁多喪屍爆發鎮守重地post 一定有人提中大 到依家病港真係講中大
中大
馬料水上船咪要經過二號橋
咁理論上一號橋都得嘅
!! 中大人表示期待
Pish
中大
拷問擔當
如果香港要發展本地AV業嘅話,可以有咩賣點?
https://lih.kg/zvFgouX
#100 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
黑暗十日之後推文慢左好多
再推
又推
又再推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞