【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
991 Like 6 Dislike
全都是死谷
係咪有伏
Big Mist Mountain : Biohazard
希望個王念行係好人
幾時有小松二
五人將暖包貼上胸口溫暖心臟,邁著艱難的步伐落到大帽山郊野公園遊客中心,那裡相當於山腳的位置,原本設有小賣部和公共廁所,如今成為他人的據點,又一伙身穿同樣防護服的大學人正駐紮著該處。

如果不是早前得知大學人防護服的外觀,真會以為他們是前來救援的軍隊。

「停喺到!」身穿緋紅色戰鬥型防護服的大學人,舉起衝鋒槍向下山的五人。

「冷靜……自己人、自己人,我哋無惡意。」公仔舉起雙手,示意和平:「我哋無耐前都喺中文大學嚟,啱啱仲遇到你哋伙記。」

「回報,遇到五條友,自稱去過中大。」對方用無線電通知其他人。

不一會,小賣部那邊多行出幾個大學人,防護服顏色兩紅一黃。

身穿紺黃色防護服的大學人手插住腰,略略打量公仔他們:「幾位準備去邊?」

「落山,去西北面。」公仔答。

「西北面?」對方抬頭想了想:「即係八鄉,嗰到無路,上山返轉頭吧。」

「跟地圖嘅話應該有錦田公路可以去。」

「嗰條路成堆病者,你唔會穿到上去西北面。」

「鄉村地帶都多病者?」

「以前成個八鄉的確係聚咗幾多倖存者嘅,不過因為嗰個意外已經搞到成堆人變哂病者,你唔洗諗。」

「……」公仔思量著尚有哪條路。

「其實你哋係咪要去西北面嗰個倖存區?」對方又問。

「嗯……」公仔想著想著都沒有什麼好隱瞞。

「入嚟先。」大學人轉身招手,示意他們跟來。

「我哋唔會放低武器。」公仔先說好。
好快,對講機傳來人聲:「登山隊,收到?」

豬羅拿起拖咪:「係?」

對講機中的女性大學人回應:「想去西北個倖存區,就叫佢哋落山向西,直至到「港鐵八鄉維修中心」,嗰到港鐵公司應該會幫佢哋,如果佢哋夠疊水嘅話。」

「好,唔該你。」豬羅關掉發話。

「即係要仲……仲……仲要再行幾耐……」雲水聽到都覺得累,當場頹坐地上。

「都差唔多尾聲,頂住啦。」娃娃扶起雲水。

「好想訓覺啊。」雲水打呵欠。

「嘎嘎都未攰,你就覺得攰?」娃娃不知為何拿嘎嘎作比較。

「都係,嘎嘎都未攰,我都唔應該咁快被打敗!」雲水重新站起。

「無啦啦關我咩事……」嘎嘎腦頂閃現出問號。

「情況就係咁,你哋聽清楚未?」豬羅快瞥艾匡和公仔一眼。

「咁我哋由錦上路一直向西應該無問題?」

「理論上可以嘅,如果你哋有代步工具。」

「我哋得腳……」艾匡愣住。

「我哋有,你要唔要?」豬羅笑問。

「咁……好人?」好得公仔都嚴重懷疑自己早就摔死了,只是靈魂尚活在自己美好的想像中。

「咁要睇你哋有咩交換到……」豬羅站起來,牢牢看著艾匡:「靚女。」

公仔打開娃娃的背包,拿出大學購買的罐頭:「罐頭我哋有唔少。」幸好,公仔早預了用罐頭作為交易貨幣。

「呵,同我想像中嘅交易項目有啲出入,但罐頭都可以照殺,反正喺到都無啖好食。」豬羅奪去公仔手上的罐頭細瞧。

「咁你講嘅代步工具係?」

「阿朗!去拎嗰堆風火輪嚟。」豬羅向外頭的隊員喊。

名為阿朗的隊員抱著兩個電動風火輪來:「風火輪剩低兩個。」

「無其他?」

「仲有塊電動遙控滑板、單車同電動滑板車。」

「拎埋嚟,醒少少啦。」

「係係係……」

五個代步工具,全給拿出了。

「裡面嘅電池應該夠你哋去港鐵個維修中心到。」豬羅說。

艾匡和公仔對望一眼,各自想要互相問問對方意見。

「你……覺得點?」公仔問。

「我淨係識踩單車……」艾匡帶笑檢查那部單車。

「你哋全部後生仔,應該學兩學就識,作為代價我要哂所有罐頭唔過份?」豬羅提出條件。

「要哂?會唔會索取得太多……」艾匡馬上從單車下來。

「一係,我要你把槍。」豬羅指住雲水。

「咩槍……」雲水下意識擋住腰間兩把左輪手槍。

「你背脊嗰把來福狙擊槍,再加九成嘅罐頭。」豬羅可謂獅子開大口。

「老實講,其實我哋都唔知你俾嘅情報係唔係啱,好難俾得落你。」公仔也接受不了條件。

「咁七成嘅罐頭加狙擊槍。」

女生們都看著公仔,等待他的決定。

最終,公仔還是反對了。

「一係你要唔要呢樣!?」艾匡突然拿出特效蛇油,霍興給她後持續收藏著:「係你哋大學中醫學院研發,治外傷幾好用,我朋友用完第二日就無事。」

「咩嚟?」豬羅湊前去看。

「蛇油藥。」

「嗯……睇落應該仲係研究室嘅產品,好!殺你。」豬羅同意交易。

如是者,大西北遠征團用上大量罐頭外加特效蛇油藥,換了五件代步工具。

公仔和娃娃使用風火輪、艾匡使用單車、嘎嘎使用電動滑板車、雲水使用遙控滑板,幾人在小賣部的空地外練了半個小時,就掌控到如何平衡和轉彎移動,並繼續下山去。
補上po600正評
荃錦公路上五名青年風馳電掣。

那是條保持下斜的行車路,轉頭看左可在蒼松翠柏間窺探八鄉的景色。

八鄉於香港具有悠長歷史,其地勢遼闊平坦,三面環山,具有圍村文化,地型適合耕田種植自給自足,加上遠離城鎮,末日後屬成立倖存區的理想地點。

「點解將軍澳無依啲嘢?真係好爽啊哈哈哈。」遙控滑板上的雲水樂得不可開交。

艾匡回頭看那雲霧繚繞的大帽山:「我感覺到身體開始回暖。」

「嘎嘎呢?」娃娃問。

「我都已經無咁凍。」嘎嘎的血色漸漸回來。

「今次行大帽山,班大學人真係唔話得,又暖包、又風火輪,仲幫我哋指路,簡直係滿滿嘅善意。」公仔雙臂環抱,保持平衡。

「艾寶琳有冇可能同佢哋來往?」艾匡自問。

「隔住成個沙田同座山,都幾難。」嘎嘎說。

整段路上幾乎毫無病者,五人安然無事地轉入鄉鎮,鄉鎮區的主要公路兩側是存在病者,但數量跟城市始終無法相比,大伙兒勇往直前就駛過了。

來到上村公園的位置,公仔示意隊員轉向右面的錦上路,其盡頭便是港鐵八鄉維修中心。

「小心唔好炒車啊,依到跌下都死。」公仔瞧向後方追逐的病者,多是上了年紀,衣服簡樸。

「哥,你越咁講,唔知點解就越係會發生……」娃娃有不好的預感。

「娃娃唔好立flag啊!」雲水叫住娃娃。

「哈哈,你信呢啲嘢嫁雲水?」娃娃笑言。

倏地,後方傳來引擎的發動聲,大家都不自覺回頭看望。
有輛中型貨車,竟直駛而來。

「點解有車嘅?」雲水愕然。

貨車不知何時出現,並踏住油門持續加速。

不到半分鐘,貨車已經輾死追逐五人身後的病者。

艾匡對後方的貨車舉手示意,但對方絲毫沒有搭理的意思,速度反而越來越快,安全距離越來越貼……

「來者不善!」公仔環看周圍,指向一旁的社區:「轉入去!」

情急下五人轉入四季豪園,而那貨車沒有急剎或轉向,繼續朝著前方前進。

「佢無停低,走咗……」公仔探出半個身查看行馬路。

「嘩。」雲水驚魂未定:「咩癡線佬嚟……」

「我哋繼續行錦上路?」艾匡問。

「繼續,如果唔係都無其他路去。」趁病者聚集前公仔一行人繼續上路。

後半段的路上,大家再沒那個閒情聊天,全程眼觀四周,耳聽八方,貨車留下了沾血的胎痕,都印證著貨車保持直去。

沿著斜彎上到八鄉路的行車橋,大家總算看見港鐵八鄉維修中心。

車廠面積極為寬闊,露天式的路軌上停泊多輛列車,有些只有幾節車廂,有的則一整列車,西面是密封式的維修工廠,猶如嚴密的堡壘。

「終於到。」大家走近橋上欄杆,俯視整間車廠規模。

未幾,那令人毛骨悚然的引擎聲再度傳來。

「轟轟轟」

五個人怔住看著那輛進擊的貨車居然折返,而且行車橋上並無可躲之處。

大家第一時間踩上代步工具,馬上就要疾馳離開原位。

只有雲水一個原地站著,伸手探向腰間的左輪手槍。

「唔洗走!」雲水喊。
「吓你諗住……」

前方貨車的頭部漸露,接著是車窗、車胎。

雲水眼睛鎖定滾動中的右車胎,五隻手指於槍柄旁虛無地微微郁動,找尋著最佳的手感……

「雲水。」公仔吞喉,看著直衝而來的貨車。

約莫十多米的距離下,雲水腦中響出子彈的聲音,彷彿激靈般馬上拔槍朝前,對著車胎凌厲地連射六槍。

「呯呯呯呯呯呯!」

六顆子彈軌跡沒偏離多少,全部衝進右車胎中瞬間將其打穿。

失去平衡的貨車頓時打滑,不受控地轉向露出車尾的車胎,雲水再拔出另一把左輪手槍對它連射。

「呯呯呯呯呯呯!」

右側兩個車胎一起爛掉,外加車廂貨物的重量,貨車打側翻倒,車身激烈地磨擦地面並停在五人面前。

公仔首先回神過來,掏出彈術刀衝至車頭前抽出司機。

那位司機身穿白色保護衣和配戴著口罩,材料單純布料設計,沒有大學人那種防護服昂貴。

其神志模模糊糊,應該因為翻車令它暈頭轉向。

公仔從碎裂的車窗中,將他強行拉出駕駛座,然後給他雙手綁上索帶。

「醒啊喂。」公仔摘開他的口罩,拍拍他臉頰。

「啊……噫啊……」司機模糊醒來,臉色驚恐地大叫:「做咩除我口罩你班帶菌者!俾返我啊!」

「你個變態,想車死我哋仲好講。」嘎嘎當場給司機摑耳光。

司機隨即轉身把被摑的右臉頰貼向地面,不停磨蹭!即使血肉模糊,都在所不惜。

公仔以膝頭壓住其腰椎,伸手挽起其脖子不讓他頭部碰地:「我哋同你無怨無仇點解要撞我哋……」

「你哋係帶菌者!」司機猙獰地大罵。

那樣子和神情,是打從心底裡的厭惡。

「我哋唔係,身上無紅點。」公仔挽緊一些。

「無紅點即係隱性帶菌者……」司機痛苦地高叫:「唔好掂我呀!!!」

「呯」突然間,貨車櫃出現撞擊聲。

大家霎時靜下,回頭看向貨車櫃。

「呯」出現凸痕。

「呯」貨車櫃門即將給撞開。

司機全身顫抖得異常,眼珠瞪得極深:「走呀!俾我走啊、跑啊啊啊──」

「咩料……」雲水舉起雙管式霰彈槍。

司機叫得喉嚨也破音:

「癌王呀呀呀呀呀呀!!!!!」

「呯──!」車櫃門給撞脫。

一隻畸形的恐怖生物,出現眾人面前。
早文祝福
癌王呀呀呀呀呀呀!!!!!
白卡
爭5篇加更lets gooooo
推啊推
病者國度中boss點解會去到咁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞