【I'm Back 】《病港II》(65)

975 回覆
989 Like 6 Dislike
早上十時。

大家漫無目的地等待,酷如半路卡關,不上不落。

突然,有二號橋關口教職員行出:「十四號籌,有冇十四號籌喺到!」

「十四……」艾匡看看手上的號碼籌,正正叫到自己那個:「我哋係十四號!」

艾匡舉著號碼籌,跑到前頭。

「你哋入嚟。」關口教職員點頭,回去二號橋中。

艾匡領頭充當領袖的角色,嘎嘎和娃娃各扶公仔左右胳臂帶他穿越二號橋,雲水走在最後面。

「我哋教職員商量咗,你琴日嘅英文介紹好誠懇,唔係嗰種毫無人生目的,只係單純想渾噩渡日嘅人,我哋中文大學正正需要你依種擁有「人文精神」嘅人。」關口教職員給出居留許可證:「你哋可以暫時留喺中大,搵到你哋需要嘅嘢,有嘢想查詢去教務處。」

好不容易經關口教職員及守衛放行,大家總算越橋抵達後方的中文大學。

「唉……搞咁鬼耐,終於都入到嚟。」雲水打呵欠。

即使末日裡處處荒涼氣勢,但作為香港歷史久遠的高等學府,依然可感覺其作為屹立泰山上的文化堡壘。大學面積約1.38平方公里,結構規模龐大,林立教育大樓和宿舍堪比學園區。校園內部設有行車線,供人乘搭公共車輛前往別處,但自末日後沒那麼便利了,任何地方都要徒步而去。

艾匡等人對中文大學沒半點概念,畢竟病毒爆發時他們尚未成年。

校園內最外圍的海旁道路上,有位男士對五人問好:「早晨啊,你哋係咪想去邊?」

艾匡點頭示好:「早晨,其實我哋第一次嚟,而且有位朋友病咗,依到有冇醫生可以睇睇?」如果有人幫忙的話,往往是最簡單直接。

「明白明白。」男士雙手互握,給他們領路:「你哋跟我嚟先,先去教務處登記下床位。」

「係嘅,麻煩你。」艾匡招手讓同伴跟上。

「依到全部人都叫我老鬼嫁喇,我都差唔多四十幾,專門負責帶領你哋依啲迷途小羔羊喺校園生活,睇你哋都幾後生喎,叫咩名啊?」老鬼穿著印有中文大學校徽的棒球衛衣,可以看出對校園歸屬感很強。

「我叫艾匡。」

其他人顧著扶公仔,沒有說閒話的空檔。
「你朋友臉色真係唔當舒服咁。」老鬼諦視著一副病秧秧的公仔:「點都好,盡快去教務處登記個床位先,睇醫生嘅事後面再講。」

「嗯,琴晚喺二號橋到都拖咗好耐。」

「嗰到係有少少麻煩需要輪候排隊,例如我哋只係限三百個非本校訪客入嚟,多咗嘅就要等有訪客離開先入到,有冇得插隊就睇考官對你嘅印象,但我哋本校嘅人都好好相處,我哋崇尚和平、進步,而且相信知識就係力量,我哋唔講金唔講銀,喺到學問越高,地位就越高,知識就係重建社會嘅根基,醒你一句格言艾匡,算係塞錢入你袋……」老鬼舉起食指,神情認真:「想要個社會好,最先要教化嘅往往係人本身,人好社會自然好。」

「嗯……」艾匡假裝明白點頭。

往後那段路上,老鬼又說出大量關於中文大學倖存區的資訊和前塵往事,讓他們了解正身處的地方。

總括而言,中文大學比較崇尚學術自由,包容各種超前思維、創新革命、自然社會、文化藝術,整套理念與公子會名貿實易,兩者有著本質上的區別,前者更重視使用知識力量改變個人心智,後者則傾向利用知識力量掌控整個社會。

一個嚮往和平,一個野心旺盛。

在一個健全的社會中,往往都需要兩類人共同存在。

每個倖存區都擁有自己制度,中文大學也不例外,傳統的它們遵循舊社會前的書院制度,每個書院都擁有高度自治權,各有宿舍、各種活動、餐廳及其他設施,簡單而言就像哈利波特分不同的學院般,但重點亦在於方便管理。

老鬼說當年病毒爆發的時候,全校約有二萬多名師生,幸好中文大學出入口不多,可能源於書院制度的優點、中文大學山上的地型優勢,學生們處於年少氣盛、熱血方剛的年齡,大家收到消息後都團結一心想要保衛校園,最後竟奇蹟地阻隔外界的病者入侵校園,成為少數不受病者侵佔的地區。

可惜靠山吃海仍不敵饑餓和生病的問題,加上內部因素影響,十年間本來兩萬多的人口銳減,學子剩下不到一萬餘名,並以「大學人」自居,

全校共有九個書院,分佈校園不同角落,書院最大的是院長,再高級點是副校長、其次校長,最後是校董會。

老鬼長篇大論期間,不經不覺來到康本國際學術園,其底部採取了景觀裙樓和綠化平台的設計,與鄰近的綠色山坡呼應,大學人捧著書本在長梯走上走落,極具學術氣氛。

「已經到教務處喺十樓,上到去登記就會分發宿舍俾你,艾匡……祝你好運。」老鬼對艾匡側頭單眼,瀟灑地轉身離開。

「你哋喺到等,我上去搞。」艾匡交代小伙伴。

十樓,教務處。

艾匡走到櫃檯窗口前,給出居留許可證:「你好,登記喺到?」

「係,你等等啊……」教職員拿走居留許可證,轉換成宿舍證給艾匡:「唔係本校學生嘅話,我哋分配咗你去唔屬於書院嘅國際生堂,去到自自然然會有人俾房你。」

「唔該你。」艾匡收下宿舍證。

「依幅係地圖你會好需要用,但走之前記得還俾教務處。」教職員非常貼心,圈住國際生堂的位置。
「好。」

艾匡回到地下,打開中文大學地圖開始查看如何前去。

「喺山村徑……」

艾匡按照地圖上行車站路、大學道、中央路,最後到山村徑。前往途中大家都感覺非常奇妙,因為像走在外面的大街上,卻沒半隻病者,只有年青有為的大學人們,想看到乞丐也困難。

到國際生堂後他們獲分配一間四人房,欠缺一張床位,但嘎嘎自告奮勇睡地板。

公仔終於可以卧床養病,末日大多數人生病都靠癒。

「我哋之後下步有咩打算?」雲水躺床上休息。

「如果想繼續行落去,至少要喺大學到收集足夠嘅食物同水先,但最緊要都係等公仔情況轉好。」艾匡沉思。

「咁我哋喺到賺住錢先?」

「嗯,娃娃你留喺到睇住公仔,嘎嘎、雲水同我,出去睇下咩環境,收下風。」

如是者,大西北遠征團為走更長遠的路而中途休息,開始於中文大學倖存區活動。

大學裡氣氛非常好,很少有消極的人存在。

艾匡周圍探查詢問下,找到中西醫兩者可以看病,可惜僅得大學人可以免費問診,在收費情況下中醫比西醫便宜,但是否可靠則看個人。

或許機緣是和外貌成正比,艾匡問價後離開李慧珍樓中醫學院時,有位學生發現她滿胸愁悶,於是主動接近:

「小姐,你係咪身體有唔舒服?」

艾匡定神看了看對方:「嗯……」

「我叫霍興,係中醫院學生嚟,或者我可以幫你睇病。」

艾匡有些猶豫,畢竟世上沒免費午餐:「咁……好人?」

「因為不妨直說,我想認識你!」霍興說。

艾匡向來就有種人見人愛的氣質,總是受到萬千寵愛。

世界本來就是個愛看臉時代,在末世中也是優勢的一種。

但有時這種紅利,也會給自己招惹麻煩。
係頹tee老鬼呀
寫得幾有feel
可以用除衫相當補一篇…
胡cfu咁大隻
李躍龍
李踞虎
李縱馬
係中大嘅感覺
i House
又live 了
艾匡抱著聊勝於無的心態,同意給霍興看病。

「其實病嗰個係我朋友。」

「原來係朋友……都唔緊要啊,大家都係大學人,就當互相幫下。」

「其實我哋係訪客。」

「呃,咁就更好!有時書院間其實暗地裡都結咗唔少樑子,係校外生更加好。」

「咁就麻煩哂你。」

「校外生即係國際生堂?」霍興指向北面。

「係。」

下午。

艾匡和霍興前往國際生堂,沿路男方不斷試著打開話匣子。

「我應該點叫你?」

「叫艾匡就得。」

「個名好特別,好中性,唔係乜乜欣、乜乜詩、乜乜晴。」霍興很即興地轉換話題:「你食咗飯未?」

「未啊,依到食飯係咪要錢?」

「哈哈,咁緊係,我哋每間書院都要自給自足,朝早六點起身農務。」

「有咁多田養人?」

「都係搞社區園圃,有部份人會出海捕漁。」霍興摸摸口袋,拿出小包魚乾:「當係請你食。」

「唔洗客氣。」艾匡禮貌拒絕。

來到國際生堂後,霍興好好的打量宿舍大堂:「我住咗大學幾十年,都無咩點嚟過依到,係聽講近排有位新教授入咗嚟做院長。」
來到房間中,艾匡看向公仔:「嗰位。」

「依位係……」本來伏在床上小休的娃娃抬上頭。

「佢叫霍興,中醫嚟。」艾匡介紹。

「喔……咁唔該你。」娃娃謙卑地點頭。

霍興半跪在床邊,拉開公仔手袖,用手按動脈切診。

「嗯……」霍興靜靜地感受。

一分鐘後。

「佢最近有冇受傷,或者食錯嘢咁?」霍興問。

「佢身體有好挫撞傷。」娃娃解開公仔的衣衫,展露出傷痕累累的身軀。

「估計係炎症,感染性炎症。」

「嚴唔嚴重?」

「可大可小,對於我哋醫學人嚟講,任何小傷風感冒拖落去都係嚴重。」

「咁有冇方法幫到我阿哥?」

「喺對付細菌方面,始終西醫係比較好,話哂佢哋有抗生素,但係價錢方面你哋可能比較難負擔得起。」霍興拉起公仔的手袖,尷尬地抓頭:「有用藥資格嘅至少都係本校資優生……但都唔需要好絕望,調理好身子增強免疫力,其實都係個方法。」

「唔該你霍興。」艾匡打開門,準備送客了。

霍興猶豫了會:「其實我有道偏方,當然你哋可以唔信。」

「係?」

霍興從公事包拿出一罐藥膏,扭開蓋子可見藥膏色澤呈米白:「依樣嘢叫「蛇油」。」

「係咩嚟?」艾匡靠前細看。

「係用蛇嘅脂肪萃取出嚟嘅中藥,搽喺傷口到可以幫病人緩解疼痛,包括發炎嘅問題。」

「真係有用?我未聽過有依種蛇做原材料嘅藥……」娃娃小心地接過蛇油藥膏,上下打量罐身。

「依樣係我哋中醫學院新發明嘅藥膏,大致上都安全……」霍興抿住嘴,點頭低唸:「大致上。」
「我哋無錢同你買。」

「唔緊要,你拎去用下,留喺我到都無用。」霍興很大方。

霍興離開宿舍後,艾匡與娃娃商討情況。

「罐藥膏都唔知用唔用得過。」娃娃將蛇油藥膏放一旁:「可能等我阿哥自癒仲好,但等得嚟師傅都可能等唔到……」

艾匡拍撫娃娃肩背:「實有方法,至少純粹係細菌感染,唔係病毒感染。」

「喀喀喀」有人外頭敲門。

「邊位?」艾匡問。

「唔好意思啊,我唔係有心,但我啱啱好似聽到你哋傾咩病痛嘅嘢,我咁啱喺走廊聽到……」

艾匡打開房門,是位年近古稀的老人。

儘管可看出其外表年邁,但老人面色紅潤,鶴髮童顏。

「嘻!原來係位可愛小姐姐,其實我都係大學嘅訪客嚟,都有隻藥水想推薦下你,如果你哋有興趣不妨可以試下!或者啱嗰位病人服用。」

「咩藥?」

老頭回到房間拿出一小瓶黃黃的液體:「童子藥!我賣過俾七個人,佢哋當時有發燒嘅情況,飲咗無耐就康復咗。」

「係?」娃娃接過童子藥,扭開蓋子一嗅:「噁!」

非常強烈的尿騷氣味,全都積聚於藥瓶內。

「好藥嘅氣味係濃同比較重!」老頭取回童子藥並扭上蓋子。

「完完全全就係尿……」娃娃還在消化那陣氣味。

「請你離開,唔該。」艾匡關上門。

「啪」

有時候傷病不可怕,最怕是胡亂下藥。

天黑前,雲水和嘎嘎都回來了,而且不是兩手空空。

雲水拿了成疊的宣傳單張回來,上面是大學倖存區工作宣傳、比賽宣傳和活動宣傳,全都是賺取糧食和純淨水的機會。

嘎嘎更厲害,直接帶了條法式長棍麵包回來。

「你喺邊到拎嚟?」大家都好奇問。

「文化廣場到有個人擺象棋殘局,捉贏佢可以拎到錢,我就贏咗然後拎啲錢嚟買嘢食。」嘎嘎把長棍麵包撕開幾塊分給眾人。

「你咁勁嘅!以前捉開?」即使麵包硬得可以用來殺人,雲水依然吃得滋味。

「都了解咗規則成粒鐘,睇人捉幾局,自己再喺個腦模擬幾十次,先搵到贏佢嘅方法……好攰。」嘎嘎咬住麵包大字形躺到床上。

「大家嚟揀下喇,睇下有咩啱做就試下。」雲水分開每張宣傳單張:「派飯、清潔、搬嘢,依啲人工都好低咁……」

「我見林蔭大道嗰到,無論下午開始有唔少人擺攤,都幾熱鬧,好似艾寶琳個夜市咁,可能係商機。」嘎嘎插口。

「但我哋無嘢賣喎師兄。」雲水說。

「喀喀喀」又有人敲門。

「邊位啊?」艾匡問。

「又係我啊,利申!又係無意中聽到你哋講嘢……」仍然是那位賣童子藥老伯,並提出合作的商機:「雖然你哋唔買童子藥俾朋友飲,置佢於死地嘅行為令我好訝異!但我都想同你哋一齊合作擺攤,利用小姐姐你哋嘅外貌去吸引大學人去買我隻神藥。」

「幫你賣尿俾人,噁……伯伯你係咪傻咗……」娃娃看見他,又想起那陣濃騷的氣味,即時感到反胃。
國產科興
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞