[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
唔該哂巴打
打算買嚟去旅行用,tele 少咗20mm但輕咗細枝咗都係考慮因素之一
D器材撚真係好撚煩
始終都係器材po,大家討論器材係好合理嘅,玩spec都係有快感嘅,不過果件9唔搭8就由得佢繼續追尾跑圈發花癲佢覺得自己撚緊人嫁
想問下點樣set部A74先可以跟返日期咁開file?
以前A7C 係15-3-2023咁,依家A74係10xx0315咁
想問下點解d 2手機普遍都快門次數咁少?
想避免買到牛肺

電子快門真係咁好用咩
有冇可能係啲人買完玩兩玩,之後覺得都係部iPhone影得靚,所以放返出來
放大率高 又細支係唔係得Tamron 3支2.8 同sony 50mm
拍片唔計快門次數
A7r3冇人買來拍片掛
點會無,我用黎拍4K 幾靚,但真係舊,拍唔到4K30 無CROP 真係差D
想問下各位師兄買鏡頭會唔會買水貨 定星際啲鏡頭會有現金價 平過佢標既價錢少少
Sony 行水差價唔大,冇咩必要買水貨丫
見枝鏡星際$9980現貨,Sony門市$9780但要等定星際會有現金價
入鋪問下咪知囉,有冇咁怕醜
dcfever 有d有會員價
一直用緊a7r2 但想問返 如果升級/影人 係咪都係買返R系好
畢直唔多既話a74都係一個好選擇

操作感同menu都好好多
A7R3俾你個參考大概係15000sc
六年差唔多了 除返開一年都唔夠三千
老實講慣咗一闊三大冇所謂 但係冇必要
其實最大問題係考慮用唔用得盡
A74都有3300萬 上到R5係雙倍像素
買得2手,快門數就唔洗諗太多
一來情況好多都係未用到壞你就賣機/換機
二來而家d機壞快門果組野係好即興

我部R3,35幾萬快門仲好健康
另外兩部A74都各整左1次,一次快門鍵,一次快門簾
有一部直頭1萬2果時已經收左皮
R3 vs A74
畫質上多果少少像素同無low-pass filter都唔及a74果隻爽快咁好用
啱啱都買咗部部r2可以淨係影風景先用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞