[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
如果你好在意直出,首先要有心理準備係相機mon同手機/電腦睇會有好大分別,要慢慢摸索實戰先可以試到你心目中靚既直出

而A7c有creative style,重可以微調少少如saturation/contrast
set返好個wb,要有滿意既直出唔難

至於PP我覺得玩熟左creative style先,PP太多parameter,而且要對應返場景光源以及畫面色調先會有好效果

PP多數都係for video,你set左s cinetone就係s cinetone,返去睇覺得唔對路就冇得救

creative style有個好處你係影raw+jpg,用lightroom可以隨時轉另一隻creative style,返去睇覺得vivid唔好,轉個landscape試下又得

你話要直出我叫你影raw+jpg執相好似好攪笑,但一開始試個陣咁樣係最flexiable,jpg效果滿意咪直出,唔滿意咪試下raw係lr轉creative style,慳返d時間下次遇到呢d場景可以點set

https://helpguide.sony.net/ilc/2020/v1/en/contents/TP1000139964.html
今個旅行大部分都係直出就算

a74同以前比多左可以微調既部分, 普普通通去下旅行其實都收貨架啦
唔該樓上咁多位巴打意見
我會買淨機A7C, 但仲未諗到買咩鏡頭好
希望機連鏡under 1kg
我研究下先
應該會影raw+jpg
一黎可以學下執相
同埋主要影相 應該唔會拍片
拍片用返手機方便

其實原本想買xs10
貪佢直出方便
但炒到咁樣
成萬幾一部apsc
我買ff 算
我覺得好睇喎
如果直出咁樣我收貨
最多在ig 再執下就po 得
可唔可以睇下師兄照片風格參數
就咁睇以為富士影
sigma28-70 470g
Tamron 20-40 365g
收到
已Update落去開post template度
Thanks
我主要都係揀返 IN / FL, 再起Fuji d film simulation recipe 到參考黎加減, 個效果大家滿意既話就已經po 得ig
仲有sony 20-70
好貴同光圈細所以冇推
Sigma 28-70 真心配到7c $5800 性價比
想請教下NP-FZ100一粒大約影到幾多張

有一正兩代電 去旅行諗緊洗唔洗整多粒
唔怕煩&部機又support到可以用尿袋

買少樣野又唔洗旅行完返黎怕出場機會少
咩機先得架
A73 同A74 都差好遠
a7vi
原廠電夠打一千張咁上下
未來人
其實50 1.4gm係咪得散景同對焦速度
輸50 1.2gm少少?
其他都贏?

想問埋1.2邊位係咪真係要收到4先夠實?
準備4月買仲十五十六緊邊支
嗱 50.4未用過就唔俾意見
不過50.2要邊位sharp 其實收到f2已經夠
https://www.price.com.hk/product.php?p=435626&ct=quote
係DC career買水貨呢支應該無問題可?
見比其他仲要平多1500
諗住消費券下個月用
多謝爸打咁用心分享教路
1.2因為loCA低,個散景真係做得幾完美
1.4 loCA稍高,bokeh有些咁少起邊,但其實唔差
可以上lenstip對比下。

Lateral CA好似同光圈下分別唔大,其他sharpness,對焦速度,喺佢地嘅level我唔認為太有決定性分別。
個人來講會比較prefer 50.4個size同價錢。
買a74啦
個感覺同相質素差好遠
不過近排a74係咪貴返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞