[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
想問下師兄你地會買邊款清潔用品

清潔用品我之前用開

瑞士AF氣泵

Tiffen鏡頭紙

Ziess鏡頭水

Lenspen個掃(Lenpen本身我唔再用)

Ziess濕紙巾

===========

氣泵AF已經買唔到正版,但平野擺耐左會變痴立立、會噴灰甚至成個嘴飛出黎都見過,想問下師兄依家有邊隻牌子既泵最信得過,我諗緊買Hakuba,最少大牌子有信心d?

抹鏡我試過好多種方法,最乾淨係鏡頭紙+鏡頭水,係大光燈照都唔會有痕跡(濕紙巾係會有痕,唔算乾淨,不過方便,係街上同旅行應緊會用),但Tiffen成成唔入貨之後已經唔知邊度仲可以買得到……諗緊可能上Amazon成盒入算。鏡頭水Ziess已經好難再買到,但都仲有其他選擇。

濕紙巾Ziess最易搵,但試過B+W隻濕紙巾仲好用,只係唔知邊度仲有得賣。

見識過有人因為塊布攝左粒細砂之類,結果一野抹花Filter,所以一定唔會用不織布、麂皮呢d可重用既抹鏡,最多用黎買機身同mon

Lenspen抹完會有痕,而且雖然聲稱不傷Coating,但碳粉硬度高,用落都係驚,不過佢個掃伸縮好收藏又夠軟,所以都會keep一支係袋當掃用。
鏡頭筆我有三支Hakuba,兩大一細,
分別係Lenspen (清Lens/Sensor),Filterpen (Filter)同支細筆用來清EVF。
So far冇用pen side來抹lens/sensor,filter同EVF就好多次,大光燈下冇見過抹完有residue/痕跡留低。(用完pen side你要用個掃同吹氣球去掃清走啲碳粉)
不過用得多最好都係換下,始終有機會trap左野,亦都係我分幾支筆嘅原因。

吹氣球冇乜研究,用緊哩隻,後面入氣,前面都唔會甩嘴:
https://www.amazon.co.jp/gp/product/B084DLKGYZ/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o02_s00?ie=UTF8&th=1
28一定唔夠wide
睇你自己到底對大光圈需求大 定 wide焦段需求大
T有20-40 f2.8。s24-70好似幾重下,我見好似好少買,買得都直上gm ii。
我諗20-70做唔到,f2.8應該暫時技術力解決唔到重量問題。
我都岩岩新轉會,a74加sigma24-70 2.8,如果影風景多,散景,少人像,想問下仲有咩鏡平價少少可以入?本身有canon ef 16-35 f4 同50mm 1.4,應唔應該買個mount轉黎用住先?
水貨平過二手(有1~2年保)
會點揀
得兩支拿拿聲賣左去,買e mount副廠鏡大把野玩啦。支wide鏡仲要f4
Btw 啱啱先講冇咩見到人買s24-70
就即刻有人講擁有
我都有諗緊龍仔17-28 f2.8……s24-70 f2.8都cover到基本焦段35,50,影人同野食之類都應該夠掛,所以應該都係添支wide
仲有s16-28同s14-24
買轉mount我覺我本來持貨好多先有價值,得兩支不如快手轉哂e mount退出ef市場。
1635影風景唔需要大光圈 canon呢支唔差
50.4 sony無咁細支f1.4 新果支成皮
建議買隻2手mc11轉
岩岩入左手a74 + 24-70 GM II
去日本旅行用
D setting有排睇點搞
好耐無玩過相機
Sony 好就係多自定制 建議去之前撚多啲部相機
Setting到啲自定制順手再去日本影會舒服好多
師兄最後邊到入手? 幾錢?
我都諗住最近買
body上網收 15800
鏡去蘇寧14380再有回贈480
15800做咩唔買一手
見price d細鋪都寫17000
部機check左好新淨有單有保

Samyang a058?
聽住先 真嘅過可能會為重量賣tamron
唔知點解我會覺得samyang呢支最終會仲重過tamron果支
佢地出既2470 2.8都重過人地幾個碼位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞