[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
會唔會自拍? 搭支10-18/1020G
旅遊拍片會開心啲

18-50自拍會唔夠wide. 想要大光圈影人像可補支35.8/sigma30.4
我做下勁課先 唔該哂
btw e10係咪夠玩?
點為之夠玩
想問下a7c 淨買機係咪都係肥花?定大鋪有機會再平少少?因為第一次買想穩陣啲
姐係新手黎講 部機既功能可以摸索到夠我影到唔錯既相?
同埋同高階機既斷層會唔會差好遠?或者我用8000蚊買機會唔會出黎既效果其實同iphone差唔多?

唔好意思我真係唔識 因為我有玩音響野 d人好多時候會叫人唔好哂錢買入門野 直上隻好既 咁就唔會哂無謂錢
而家d相機部其實部部都影相好靚。
唔係做專家聞相應該都係接受到程度。
低價機同高價機最易感受到就係操作上分別會明顯。
我唔知點叫唔錯,不過如果你指緊影人時有散景,想影到車軌同星芒之類,相機係點都優秀d。

另外zev10 定位係部vlog機,冇evf,如果影相多想要有evf可以諗6100/6400/6600。
機內連鏡頭 budget $15000內 想拍到4k片
有冇機推介?
而家差唔多部部都拍到4k
差在幾多fps同有冇crop。
個個等sony加哂價炒先問邊到平,隔離nikon冇咩加價就冇人問
好 唔該哂你 我有時間去試試
有冇邊幾部比較抵玩
另外6x00系列會多制比你自定義,影相操作上理應會比zev10順手。
如果對fps同有冇crop冇要求咪zev10 囉
而家各種產品都講緊向8k進發時,拍到4k已經好平常。就好似當年上4k,1080p變公廁一樣
二手a7iii連二手tamron 2875
9K+4K左右
唔講畫質睇下其他方面會唔會影響到你決定:
你對變焦扭動方向有冇要求,S跟canon逆時針扭;T係跟sony順時針扭。
sigma再短同輕過tamron,另外tamron 17-28 /28-75/70-180同一口徑,濾鏡可以一齊用。
Sigma16-28/28-70唔同口徑,70-200f2.8未出。

我自己係用sigma。
玩開Nikon果班都等z8 / zf 出
其實依家a7iv個價好貼z7ii
如果冇牌子preference 都可以諗下
仲有好多平價f鏡玩 再唔係加轉接環可以玩埋e mount鏡
冇入過塵,可能少拆出黎
本身用開a73 想買部輕便啲嘅唔洗換鏡,想影小朋友
想問係咪得rx100 vii呢個選擇
但見佢都出咗咁耐,唔知會唔會出新一代
講r5冇分別既應該係未落過手掂部機
剩係講個mon, 單係可以反已經係換機理由, 仲未講個mon光暗/顏色
我會排G2 > Sigma > G1,最明顯係龍仔G2邊位同distoration贏Sigma
最後揀Sigma因為想要支輕zoom去旅行用(主力用定焦)

用左一年,冇乜點理周街換鏡都唔覺入塵

Sigma vs 龍仔G1
https://youtu.be/VgyMbLHmTdw
龍仔G2
https://youtu.be/YzjqzS--4bk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞