[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
出a93味 想轉新機
有冇巴打想收70200GM2?
買咗好少用仲有保養
留個tg傾下
入左龍仔50400 開心使用中
除左光圈細啲外無投訴
企同一位置一野由正常視角扭到去400個方便性真係不得鳥
仲有邊枝50有咁上下size同performance 仲要有蔡標+原廠Sony
新出Sigma枝50/2唔係好好多
支55 1.8 初出嗰陣啲sharpness俾人稱為mini otus,嗰陣幾乎係玩得A7就必入嘅鏡當然唔係流㗎啦以目前個價簡直係超值
有彩可能唔駛3k 一支
可惜堆FE蔡外殼設計不良,錫住用都會用到花哂,除非供奉,否則支支二手品相都好唔靚,哂左本來唔錯既外觀。

依家Sony都唔再出蔡頭lu,記得當年Nikon轉會Sony,對住支2470蔡既藍標J到出血,後來先知原來其實係龍蔡黎

所以依家乾脆支支都龍算
Sony A7R IV 同 SONY A7 IV 街價差唔多
但iso 係咪a74會好好多?
係 通常高像素機iso表現都麻麻
100400好啲 定 50400 好啲,諗住放咗支100400
最近打算入返枝55 1.8 平平地用住先
咁岩諗住落星際買
平時影event 同 運動多
之前入咗支100-400
但太重
我都諗住放
重到有啲唔方便自己用
T 20-40 Mop$5580
T 28-200 Mop$5400

本來都有諗過支20-40,睇完價錢就果斷要28-200
無擁有過100400比較唔到
但9叉野買到呢個使用感受我好滿意
可否講多少少,始終光圈少兩級
嚟緊去旅行會帶部zv-e10拍片
諗緊帶唔帶埋gr2好 好似有啲無謂咁
咁拍片影相分別冇衝突,再者你兩樣野都唔重
有無人買過Sony水貨鏡?
我覺得巴打想表達方便性真係好爽到無視咗個兩級光圈
琴日我都試過朋友支Canon 龍仔apsc支18400,個感覺都同佢差不多
好糾結到底2470 gm2好定 龍仔35-150 好
你啱 反正好輕,執埋先
敢問目一巴係指邊支鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞