[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
當然你婚攝影到人文咁寫實都無所謂嘅,個客鐘意咩都得嫁啦,不過唔係討論緊呢樣野姐
介唔介意講返我幾時唔畀人用GM?
OKOK,下次覆你唔再講技術,剩係講器材,如果下次我覆人講技術嘅你都可以考慮唔好覆我。
sor巴打,呢句唔係指定覆緊巴打你,係成段討論。我想表達嘅係,有巴打見我屌gm人,推唔同鏡都玩下就覺得我唔俾人用gm或者一定要用細光圈鏡配打燈,其實我只係想講適當時間用適當器材同技術會好過一味大光圈大光圈gmgm咁樣姐。
如果我表達得唔好,令你誤會左請你見諒
我最當初只係覆個
拎婚攝就當所有專業攝影 都唔追器材嘅人
再去恥笑追器材嘅人係乜7都唔識先追

就好似你講打燈 有人覆打燈有西用咩
高手就識玩構圖 意境啦 一樣咁on9

明明兩樣唔太關事嘅野 夾硬拎黎分高低
CPL係用黎減弱水/玻璃既reflection,又或者令顏色更鮮豔
你呢個大反差環境要好似上面巴打講用gnd同黑卡

如果真係乜都冇係手就要影raw做後期,我會諗想keep天空定個地既detail多d再調較曝光值,之後再拉shadows/highlights

以呢張相為例,個人覺得如果個地同個天曝光一樣會唔自然,個地我會under 1ev左右去keep返個日落既氣氛
任何野都有次序,用人像攝影計(基本我諗大多男攝都係為yo 女識女影相,我見好多人升鏡為影女女,但問題方向錯曬),如果你冇合適的塑光工具同燈具,你用d 錢去買依d 工具一定效果明顯過升支鏡,例如你用50 1.8 升50 1.2 咁樣計

如果你都有曬岩ge 燈具,咪再諗升支鏡lor, 如果支鏡升夠,咪玩下燈ge 信仰玩下broncolor Prophoto lor
屋企兩老去旅行想買相機
買部ZV-1F夠唔夠用?
其實記錄生活手機都夠
老人家又用唔到咩function
佢哋用緊iPhone ,我都叫佢哋唔好買
但佢哋話想曬返啲旅行相出嚟,所以想買相機
買隻手指過相啦 佢地可能唔知有啫
而家曬好似都係攞隻手指去就曬到
如果堅持要買好似zve10好d
平d sensor大d 像素都高d
想問下旅行 行山 街拍
A7C kit鏡夠唔夠用?
主要想輕方便為主
另外直出相而家係咪都唔錯?
呀, 夠用 , 如果只限ff 輕便, 咁a7c kit set 都無乜對手

但直出d jpeg 質素就 .........每個人接受能力唔同既......
輕便既話其實係機頂燈,反光板其實最唔輕便

反光板影人用大塊d先易cover到,一有少少風已經好難單手拎
有冇得相機入面set 濾境之類既野,每次影相直接套用
同埋有咩必要配件要買?後備電 相機帶 袋?
支kit係已經買左?
https://post.smzdm.com/p/az59qp2p/

你可以參考人地d pp (color setting ,)相機入面有原生style 既,不過色水麻麻地

相機帶,袋就無所謂,你都得部機同kit 鏡 , 有需要完買, 後來備電就可以唔使住,有尿袋充電,,唔夠先買都未遲
未買 第一次買相機
講得唔清楚,想問a7c 加kit 鏡夠唔夠用
唔該晒巴打
睇黎可以慳筆錢唔洗買咁多配件
個kit 唔好買,要買就t2875 二手3xxx 有支
A7C有預設風格,要直出都可以試吓岩唔岩你口味
電可以sony積分加錢換
相機帶原裝有送,可買可不買
機+kit放入普通背囊/袋都冇話唔得,當然相機袋保護會好啲實用啲
Kit唔抵買,分開買搭其他鏡好過
可以諗sigma28-70/tamron20-40 or28-75
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞