[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
天淵之別啊
就好似而家d的士佬同未開關前差幾多

未開關前dc9會落車搬我啲喼
而家開左關過海都話唔過啦
A7R5啲色冇改善咩?
我有A7R4
想問FF(用緊A7C) 如果配T17-28 2.8 影景之外用埋黎自拍
會唔會FF景深太淺 睇唔到後面風景?
怕就算收光圈都仲係太淺
唔會啦 咁短焦距 收完光圈景深淺極都有限
邊有咁簡單set下就似富士色 好多人唔要性能揀富士就為隻色
用sony唯有妥協 簡單學下執相實際
想問點解sigma水同行個價可以差咁遠
水個價仲平過二手
唔洗驚既,話執圖唔代表要由頭執到落尾,其實要搞既野可以好少

我自己用覺得係auto wb點都走左少少位所以都係拉返岩wb已經覺得好好多

如果你真係想試profile 直出你youtube搵片仲實際
但佢profile default都唔算好,係怕你越set越亂
去歐洲旅行 你地會點簡
1.sigma 28-70 f2.8
2.Sony 20-70 f4
3.Sony 20 f1.8 +iPhone 14 pro

已有iPhone Sony 40 2.5 有過tarmon 28200覺得唔夠好 又重重地 賣左
諗緊買邊支變焦 定買支20定焦算數
明白嘅
唯有好好練下點執
唔好浪費咗部機
平時有用下remote apps

sony個新apps廢到

仲要焗a7iv 一定要用佢個creator's apps
幾年前有借過機鏡去影 最wide得28 覺得唔夠wide好難影
所以先諗再wide啲 但唔知幾wide先夠
iPhone 係諗住用24mm影 iPhone ultra wide 變形太勁
真,其實郁郁個wb成個氣氛都好大分別
想問下有無ching知道RGB燈棒
帶唔帶到上飛機去日本用
yan升 乜都升哂
有無人係香港買過水貨嘅a7iv 其他sony 機?
如果短期內唔翻香港 買完拎去外國用 水/行應該都無乜分別?
我會係 T20-40 f2.8 + S85.8, 有位就再加支35/40/45 定焦,咁應該可以處理到9成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞