[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (96)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
入坑無耐,暫時用緊A7C同枝Kit鏡。
考慮緊入枝Song 20-70 F4
定係Tamron 20-40mm F2.8
一個焦距完全d,另一個大光圈d。
當然價錢都有分別。
主要同家人出去同旅行用。
大家覺得邊枝好d?
Sony 20-70 F4 配枝 55 F1.8 定焦
會去旅行 2040唔夠 flexible
shared
邊部
35有咩用24都嫌唔夠wide
佢唔係有個兩鏡套裝咩,一支STANDARD一支ZOOM
但35以上都基本上係類似既野,反而要WILD 就17-35咁樣好用好多
WIDE
想問下Sony 個會員入分 一般幾日先入比你
下一日,唔死 server 的話
呢支野影人像同event 好實用,35mm 本身同超廣角zoom 有分界線16-35gm剛剛好
想請開買 rx100 7好定 ZV-1F好
有啲個既事
個sales哥哥同我講得跟16-50
如果要加定焦 1機3鏡幾好
大三元加多支定焦 1機四對我嚟講太多野喇
SOR,記錯左,因為我都同時睇緊Z30

Nikon Z30 連16-50mm + 50-250mm VR 雙鏡套裝
20-40 唔會失望, 我機本上長插呢枝宜, 真係真係要遠d 我會用crop mode, 咁就去到 60mm.

都係大大碌
又遲過人出又重過人,有咩理由唔撚騰龍
老hi 都tamron
不嬲 samyang 除左支24外都 d 邊位都係蒙
ZV-1F 係定焦冇得Zoom
淨係啱自拍同影大景
影相冇連拍
淨係可以出Jpg冇RAW
得反差對焦,對焦性能比唔上現代機

RX100VII 有24-200mm 彈性超大
A9同級追焦
但光圈得2.8-4.5,夜晚/室內難搞少少
出左就來4年,隨時有後繼機,不過市場暫時冇對手,唔知Sony 想點玩

如果唔洗要EVF同金屬機身,可以考慮ZV-1
個餡同RX100 V(a) 一樣, 24-70mm F1.8-2.8
買入過一段時間,我自己有FF/APSC,如果唔想大負擔拎出街真係幾好用
反Mon、算大光圈、有Hotshoe玩、對焦超快,有得玩後期增穩
唯一唔滿意係倒水電(上面2部都係),連埋個藍牙手柄更加快玩完
我去大棠睇紅葉袋左3粒電都玩唔夠半程,不過我就拍片多
我啱啱試左登記返部新機(過左1個月)
係即刻加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞